Kerouac na cestě zpět

Kerouac(commons.wikimedia.org)-Tom-Palumbo
Právě dnes by Jacku Kerouacovi bylo devadesát let.  Kdyby nebyl alkoholikem a nezemřel tak na krvácení jícnových křečových žil. Během svého života však dokázal napsat několik hodnotných knih, z nichž jedna ho zařadila mezi největší spisovatele dvacátého století.

Bratrova smrt a Neal Cassady

Jack Kerouac se narodil 12. března 1922 v Massachusetts ve Spojených státech. Ve čtyřiceti sedmi letech, přesněji 21. října 1969 na Floridě, zemřel. Významný představitel beatniků se ve své tvorbě nechal unášet především událostmi ze svého skutečného života. Když mu byli čtyři roky, zemřel jeho starší bratr na revmatickou horečku. Po této tragické události se Jack plně upnul ke své matce.

Jeho prarodiče pocházeli z Francie, a proto se jeho rodným jazykem stala francouzština. Později se však naučil, i když s obtížemi, anglicky a tímto jazykem také psal.

Univerzitního vzdělání dosáhl na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, na kterou dostal stipendium díky skvělým fotbalovým výkonům. Ačkoliv rád psal a škola ho zpočátku bavila, nevydrželo mu nadšení věčně. Školu nakonec vyměnil za večírky a jazzové bary. V té době chodil i se svou údajně největší láskou Mary Caneyovou, která mu byla inspirací k románu Maggie Cassadyová. Později byl ale nucen se s Mary rozejít. Celkem se oženil dvakrát, ale ani jedno manželství nemělo k ideálu blízko, a proto se rozvedl i podruhé.

Další významnou událostí, která ovlivnila jeho tvorbu, bylo seznámení s Nealem Cassadym, taktéž představitelem beatnické generace. Ve svém nejznámějším románu Na cestě si Kerouac vybral právě jeho jako předlohu k hlavní postavě příběhu, Deana Moriartyho.

Po vydání svého prvního významnějšího románu Maloměsto, velkoměsto jde však jeho život z kopce. Aby se uživil, je nucen vykonávat nejrůznější pomocné nekvalifikované práce. Ke všemu je hospitalizován se zánětem žil.

Na cestě – do pekel

V roce 1956 vydává svůj nejznámější román Na cestě. Ten ho vynese na vrchol slávy, kterou notně zapíjí alkoholem, který se nakonec stane i jeho největším nepřítelem a jemuž podlehne. Na pokraji fyzického i psychického vyčerpání.

Na sklonku svého života ale nezapomíná na své oblíbené spisovatele, kterými byli Henry David Thoreau a Emily Dickinsonová a od buddhismu, který část svého života vyznával, se vrací zpět ke katolicismu.

Básně, romány i reportáže

Mezi jeho další díla patří taktéž básně San Francisco Blues z roku 1954, Mexico City Blues z roku 1959 a Rozprášené básně vydané po jeho smrti v roce 1971. Významnou prozaickou tvorbu tvoří zejména již zmiňované Maloměsto, velkoměsto vydané v roce 1950, román Na cestě z roku 1957 a Doctor Sax vycházející o dva roky později.

Na počátku své tvorby, ve čtyřicátých letech, vydal i díla Duolozovy marnosti a Vize Codyho. Napsal i mnoho cestopisných reportáží, mezi které patří zejména dílo Osamělý poutník.

Přestože byl Kerouac reprezentantem bohémského způsobu života, stejně jako mnozí další umělci dvacátého století, dostal se na tenký led, odkud nebylo návratu. Led se probořil a vodní hladina se uzavřela. Příznačnější by však bylo napsat hladina alkoholu. Nejsme tu však od toho, abychom soudili, spíše vzpomínejme na to, o jak velkého spisovatele svět tak brzy přišel.

Zdroj: spisovatele.cz, beatmuseum.org/kerouac/jackkerouac.html
Foto: commons.wikimedia.org, autor: Tom Palumbo, wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář