Zasoutěžte si o knihu o historii kostnice sv. Jakuba

Kostnice-u-sv-Jakuba-perex
Jak probíhalo odkrývání tajemného prostoru pod kostelem sv. Jakuba? V jakém stavu byla kostnice, která se zde nacházela? A jaké byly zvyky a rituály pohřbívání v dřívějších dobách? To vše se dozvíte na stránkách knihy Kostnice u sv. Jakuba.

Tajemné podzemí a jeho duchovní význam

Kniha Kostnice u sv. Jakuba popisuje chronologii objevení podzemních prostor historického osária v roce 2001 a jeho postupné úpravy, které vedly v roce 2012 ke zpřístupnění celého komplexu veřejnosti. Objasňuje také historii kostela sv. Jakuba a někdejšího svatojakubského hřbitova, zvyky, rituály a další zajímavosti, související s pohřbíváním na jednom z největších městských hřbitovů v Brně. Publikace dále přináší informace o archeologických i antropologických nálezech uskutečněných v celém průběhu stavebních prací a přípravy expozic. Detailně seznamuje s důvody, které vedly odborníky a historiky k rozhodnutí tuto výjimečnou a svým způsobem bizarní expozici zřídit a zachránit ji tak před zničením.
Nadčasovost této historické památky popisuje nejen z pohledu materiálního, ale především z pohledu duchovního rozměru, který brněnskou Kostnici povyšuje na mimořádný a zcela ojedinělý artefakt s neobyčejnou vypovídací hodnotou.

 

 

Kostnice u sv. Jakuba

Autor: Aleš Svoboda

Vydalo: nakladatelství Omega
Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Vydáno: 7/2014
ISBN: 978-80-7390-195-0

Přečtěte si více o knize Kostnice u sv. Jakuba, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Omega. Můžete si také prolistovat ukázku z této publikace.

Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury s novými obálkami, ale věnuje se i novým autorům a knihám. Vydává publikace v pestré škále edičních řad, mimo jiné edice Beletrie, kde vycházejí knihy českých i světových autorů. Specialitou mezi edicemi je regionální literatura – pověsti a městské legendy.

 

Ukázka z knihy

Od nejstarších dob lidstva byla smrt pokládána za tajemný a bolestný jev, uzavírající všechny reálné projevy pozemského života. Bylo třeba se s ní smířit, obstarat pozůstalost zemřelého a zajistit řádné rozloučení pohřbením jeho ostatků. Podoba tohoto pietního aktu se v průběhu lidské existence vyvíjela a měnila. K radikální změně pohřebního rituálu u nás došlo mezi 5. až 9. stoletím, kdy spalování ostatků nahradilo pohřbívání do země. Dalším zásahem do starých zvyklostí bylo přesunutí pohřebišť z volné přírody do sídlišť a zřizování stálých hřbitovů u farních kostelů. Uprostřed hřbitova obvykle stával kříž s vyobrazením Spasitele a obvod pohřebišť vymezovala zeď symbolicky oddělující svět zemřelých od světa živých. Hřbitovní brána pak představovala vstupní prostor, kde se oba světy setkávaly. Nejprestižnějším místem k pohřbívání byl samozřejmě prostor kostela, v jehož kryptě nacházeli spočinutí nejzámožnější a privilegovaní jedinci. Za nejvážnější byla také pokládána místa kolem vnější zdi kostela, poblíž kříže či nejbližší okolí podél hlavní cesty. (str. 15)

 

O autorovi

Ing. Aleš Svoboda (*17. 8. 1959 v Uherském Hradišti) vystudoval Fakultu stavební Vysokého učení technického v Brně (1979–1983), poté pracoval jako projektant ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů (SÚRPMO). Od roku 1992 je společníkem projekční kanceláře R–atelier, s. r. o. Stavebněhistorickým průzkumem brněnského podzemí se zabývá od roku 1987. Je autorem prvního, druhého a třetího dílu knihy Brněnské podzemí, dokumentu Historická mapa podzemí města Brna z roku 1991 a jejích dalších aktualizací. Přednáší a publikuje o problematice průzkumů brněnského podzemí, podílí se na projektech průzkumů historických podzemních objektů a jejich začlenění do současných městských struktur. Je spoluautorem projektů a expozic Zpřístupnění brněnského podzemí (Mincmistrovský sklep, Labyrint pod Zelným trhem a Kostnice u sv. Jakuba). Žije a pracuje v Brně.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Omega)

 

Vyhrajte knihu Kostnice u sv. Jakuba

V publikaci se dočtete nejen o nálezu kostnice pod kostelem sv. Jakuba v Brně, ale i o rozhodování, které vedlo k tomu, že byla zpřístupněna veřejnosti. Pokud si chcete přečíst, proč v minulosti byly kosti ukládány do kostnic či o dalších rituálech pohřbívání, neváhejte a knihu si pořiďte.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Omega vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Kostnice u sv. Jakuba vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kostnice u sv. Jakuba
probíhá od 22. července do 4. srpna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Kostnice u sv. Jakuba

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKostnice u svatého Jakuba

Svoboda, Aleš

Edice Knihy Omega, 2014

Napsat komentář