Letadélko pro prvňáčky

letadelko-jurasek-pospisilova-zuzana-g6761-fullLetadélko ořez
Co se stane, když se mamince a tatínkovi Letadlovým narodí malé Letadélko? Obrátí to celý hangár naruby. A nejen hangár…

V postýlce se totiž maličké Letadélko moc neohřeje a už si vyletí do světa. Teprve až potká kluka Olivera, dostane jméno Jurášek.

Takto k nám přichází dobrodružný pohádkový příběh Zuzany Pospíšilové s příznačným názvem Letadélko Jurášek a s fantazijními obrázky slovenského ilustrátora Drahomíra Trsťana. Titul v edici Čtení pro prvňáčky vydalo nakladatelství Grada.

Přiznám se, že po spatření názvu knihy se mi ihned vybavila jiná dětská knížka o letadélku a měla jsem trošku strach se do této novinky začíst. Ale podobnost je opravdu jen v názvu. Již při prvních řádcích jsem se o tom přesvědčila. Zuzana Pospíšilová má za svoji kariéru na kontě i množství dalších dětských titulů.

Letadélko Jurášek je zvědavé a ve své touze poznávat svět nevydrží čekat, až bude umět pořádně létat, a tak leccos rozbije, pomíchá a poplete. Připraví tím nejednu horkou chvilku svému kamarádovi Oliverovi. Není ale zlé či zlomyslné, natropené zmatky ho mrzí a snaží se lidem kolem sebe i pomáhat, jde na to ovšem po svém, takže i ta pomoc je někdy spíš medvědí službou.

Knížka je plná krásných, jakoby pastelkou namalovaných obrázků, nejen velkých přes celou stránku, ale i malých, vložených do textu. To zajisté ocení rodiče mladších dětí, kteří jim knihu budou předčítat. Písmo je velké a odpovídá zařazení v edici Čtení pro prvňáčky, věty jsou stavěné tak, že jim malé děti porozumí. Žádné obtížné výrazy, šroubovitá a dlouhá souvětí. Ze všeho je vidět, že autorka má sama doma děti mladšího školního věku a rozumí jejich potřebám. Navíc je i vystudovaná psycholožka, a tak kniha neobsahuje nic, co by bylo pro děti nevhodné. Nezastírá, že na světě jsou i špatní lidé (viz příběh se zlodějem), a jasně ukazuje hranice dobrého a zlého. Prostě jako v pohádce. Ale nemusíte se bát knížku nabídnout i starším dětem – příběh je jistě zaujme a pobaví. Kdo z nich by si nepřál mít doopravdy hračku, se kterou by si mohl nejen hrát, ale i povídat, tak jako má Oliver Juráška? Nejen neživou věc, ale i kamaráda, který pomůže právě ve chvíli, kdy je člověku nejhůře.

Tak je to i v knize Letadélko Jurášek – přátelé si pomáhají a jsou si vzájemnou oporou v dobách dobrých i zlých. Nebojte se tedy po ní v knihkupectví sáhnout, myslím, že vás svojí snovostí a laskavým humorem chytí. Alespoň mně a mému synovi se povídání líbilo. Určitě se podíváme i po jiných titulech Zuzany Pospíšilové.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLetadélko Jurášek

Zuzana Pospíšilová

Grada

Napsat komentář