Kniha nového českého humoristy byla představena i v Brně

Ruda_nahled1
Nový český fenomén Ruda z Ostravy, srovnatelný snad pouze s postavou Járy Cimrmana, zavítal po svém ostravském a pražském křtu i do Brna.

Ve čtvrtek 24.11 se v knihkupectví Dobrovský konal křest nového bestselleru. Vlastně Besceleru, jehož autorem Ruda z Ostravy (známý ze soutěže X Factor), a jejž vydává nakladatelství Fragment.

Kniha je především životopisem částečně fiktivní postavy „Ostraváka“ Rudy a slibuje pobavení nejen znalcům ostravských reálií, ale i každému, kdo si potrpí na typický český humor.

Průvodcem celé akce a kmotrem knihy byl kamarád autora Zdeněk Junák, herec městského divadla, proslavený zejména rolí poručíka Ambrože v seriálu Četnické humoresky. Zúčastnil se i spoluautor Besceleru Bruno Ligocki. Bohužel sám Ruda z Ostravy na celém úvodu i samotném křtu chyběl z důvodu neodhadnutí dopravní situace mezi Prahou a Brnem, což mu přineslo asi dvouhodinové zpoždění. O zábavu však bylo postaráno.

Jak pan Junák, tak Bruno Ligocki seznámili návštěvníky celé akce jak s osobou Rudy, tak i s Michalem Kavalčíkem, osobností zodpovědnou za zrod nového českého fenoménu. Pan Ligocki potom povyprávěl několik historek z vytváření knihy i ze zrodu „Rudovy ostravštiny“. Posléze následovalo čtení pasáží (včetně písňových textů) knihy. Na zkrácení dlouhé chvíle vyhlásili oba přítomní soutěž o výtisk Besceleru spočívající v rozpoznání významu některých ostravských či brněnských termínů.

Samotný křest se potom konal improvizovaně, pod dohledem nové kmotry, respektive aktivní dámy z řad návštěvníků.

V závěru se uskutečnila autogramiáda jak pana Junáka, tak pan Ligockého, i masový odchod nedočkavců, kteří si nemohli dovolit čekat další hodinu na opozdilého autora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRuda z Ostravy – Besceler!!!

Sklář, Richard - Kavalčík, Michal

Fragment, 2011

Napsat komentář