Pokračování nejlepšího upírského komiksu tohoto tisíciletí

americkyupir
V první knize komiksu Americký upír jsme byli svědky zrození prvního amerického upíra Skinnera Sweeta a jeho „dcery“ Pearl Prestonové. Jakými cestami se jejich osudy ubírají nyní?


Autory druhé knihy komiksu Americký upír, kterou v září roku 2013 vydalo nakladatelství BB/art, jsou z předchozího dílu známí Scott Snyder a Rafael Albuquerque, nově se k nim přidal Mateus Santolouco. Naopak na obálce již neuvidíme jméno známého hororového autora Stephena Kinga, jenž vytvořil jednu z dějových linií první knihy.

Scott Snyder píše komiksové scénáře pro Marvel a pro DC Comics. Je autorem povídkové sbírky Voodoo Heart, která vyšla v nakladatelství Dial Press. Učí psaní na Newyorské univerzitě a na Columbijské univerzitě. Žije na Long Islandu se svou ženou a synem a je oddaným fanouškem Elvise Presleyho.
Rafael Albuquerque se narodil v Brazílii a pro americké komiksové nakladatele pracuje od roku 2005. Proslavil se zejména prací na komiksech Savage Brothers, Blue Beetle a Superman/Batman, ilustroval rovněž grafické romány Crimeland a Mondo Urbano.
Mateus Santolouco se narodil v brazilském Porto Alegre. Pracuje na komiksech pro Boom! Studios, Image Comics, Oni Press a Marvel Comics.

V prvním díle Amerického upíra se čtenáři dověděli o tom, že mezi lidmi žijí i bytosti z temnot. Nejsou to však upíři tak, jak je známe z hororů. Jsou to starobylí upírští pánové z Evropy, kteří přijeli do Ameriky zbohatnout ve světě financí. Baví se tím, že si nechávají vodit mladé krásné slečny, jež vysávají a mrtvé pohazují jako odpad. Totéž se stalo i se začínající herečkou Pearl. Jenže jí nebylo souzeno zemřít. Stala se „dcerou“ prvního amerického upíra, Skinnera Sweeta.

Skinner Sweet je padouch ze starých časů. Je však také prvním upírem, který se zrodil na novém kontinentě, v Americe. Je to upír nové generace. Disponuje větší odolností, nezabije ho stříbro ani sluneční světlo. A z toho mají upíři ze starého kontinentu strach a snaží se Skinnera zbavit. Skinner se však nedá snadno polapit a už vůbec se nedá snadno zabít. Dokonce stvoří dalšího upíra, jenž bude trnem v patě „starobylým“. Jde o Pearl, dlouho se smiřující se svou novou identitou monstra.

Druhá kniha začíná ve městě Las Vegas, kde se usazuje Skinner Sweet. Pokud by však čtenář čekal, že on bude hlavní postavou příběhu, mýlil by se. Hlavní postavou příběhu nazvaného Ďábel v písku je policejní náčelník Cash McCogan, snažící se udržet ve svém městě pořádek. To se mu však nedaří, o čemž svědčí vraždy významných stavebních magnátů, kteří se pustili do výstavby obrovské přehrady. Jejich těla byla nalezena bez kapky krve…

S Pearl se čtenář setká v rámci druhého příběhu knihy, nesoucího název Úniková cesta. Pearl se navzdory svému „prokletí“ snaží žít normální život se svým přítelem. Rodinná idylka je však přerušena návratem její dávné kamarádky Hattie, jež se rovněž stala upírkou a má s Pearl nevyřízené účty z minulosti. Je odhodlaná pomstít se Pearl a pomstu si hodlá vychutnat až do poslední kapky.

Přestože z původního autorského tria vypadl Stephen King, příběh neztratil na elánu, naopak dál pokračuje našlápnutou cestou a slibně se rozvíjí. Přibylo pár nových postav, z nichž nejvíce se projevuje policejní náčelník McCogan. Některé čtenáře možná zklame, že antihrdina Skinner Sweet se ukazuje méně, než tomu bylo v prvním díle. Nezbývá než doufat, že v třetím pokračování opět opanuje své původní místo.

Základem komiksu je kresba, která je opět provedena mistrně. Albuquerque neupustil od svého pochmurného a depresivního stylu, neubral ani v zobrazování násilí či erotiky, což komiks oživuje a dodává mu na temné atmosféře. V závěru knihy se čtenář dočká i galerie návrhů obálek a několika skic navíc. Dozajista potěší i ukázka z třetí knihy, která navnadí na pokračování upírského komiksu.

Komiks Americký upír mohu doporučit nejen milovníkům kvalitních komiksů, ale i těm, kteří mají zálibu v hororech. Zklamaní nebudou ani ti, co dosud žádný komiks nečetli. Naopak je dost dobře možné, že právě Americký upír v nich probudí touhu sáhnout po dalším a dalším komiksovém příběhu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerický upír 2

Snyder, Scott

BB/art, 2013

Napsat komentář