Knižní tipy: Od psychologie k literatuře

tipy_psychologie
V dnešních tipech se ponoříme do světa spirituality i psychologie. Stranou nezůstane ani francouzská literatura a česká vizuální poezie…

Poznejte francouzskou literaturu opravdu do hloubky! Máme tu pro vás chronologický a systematicky uspořádaný přehled vydaný nakladatelstvím Host.

 

Panorama francouzské literatury od počátku po současnost
Vychází ve dvou svazcích, samostatně neprodejných

Autor: Jiří Šrámek
Počet stran: 720 a 800
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7294-565-8


Přečtěte si více o knize Panorama francouzské literatury od počátku o současnost

Prolistovat si můžete i ukázkovou kapitolu

Kniha zahrnuje všechny literární žánry, prózu, poezii i drama, nabízí portréty jednotlivých spisovatelů a seznamuje čtenáře s jejich tvorbou, popisuje významné tvůrčí impulzy, analyzuje estetické doktríny a charakterizuje příslušná období. Souběžně s uměleckou literaturou je sledován rovněž vývoj literární kritiky, historiografie a filozofického myšlení.

———————————————————————————————-

Chtěli byste poznat blíže dílo Anselma Grüna? Tento dnes asi nejznámější autor spirituální literatury působí jako benediktinský mnich v klášteře Münsterschwarzach. V nakladatelství Portál vychází jeho další kniha…

 

Nebe začíná v tobě
Moudrost otců pouště

Autor: Anselm Grün
Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-262-0351-3

Přečtěte si více o knize Nebe začíná v tobě

Prohlédněte si ukázkovou kapitolu

Je to jedna z raných autorových knih, která je klíčovým textem k poznání jeho díla. Jde o spirituální rozbor učení pouštních otců, především Evagria z Pontiku, o negativních i pozitivních silách (daimonion), které jsou motorem lidského jednání a myšlení. Autor vychází z tzv. spirituality zdola, tj. spirituality, která nepřeskakuje přirozená stadia lidského poznání a zrání a která lidské slabosti a poklesky nevnímá jednoznačně jako selhání, ale jako prostor k růstu a sebepoznání.

————————————————————————————————

V nakladatelství Jan Melvil Publishing vyšla zajímavá kniha pojednávající o myšlení, o naší schopnosti správně se rozhodnout, o tom, jak přemýšlíme, … Díky této knize, jejímž autorem je nositel Nobelovy ceny za ekonomii, se vyhnete tzv. mentálním chybám, kterých se dopouštíme.

 

Myšlení, rychlé a pomalé

Autor: Daniel Kahneman

Počet stran: 544
Vazba: pevná vazba s přebalem
ISBN: 978-80-87270-42-4

Přečtěte si více o knize Myšlení, rychlé a pomalé

Podívat se můžete i na ukázkovou kapitolu

Kahneman odhaluje mimořádné schopnosti, ale také chyby a zkreslení rychlého myšlení. Autor čtenáře zapojuje do živého rozhovoru o tom, jak přemýšlíme, a přitom nám odhaluje, kdy můžeme a kdy nemůžeme věřit své intuici a jak lze čerpat z přínosů pomalého myšlení. Nabízí praktické a poučné poznatky.

———————————————————————————————

Posledním dnešním tipem je pohled do zákulisí poezie. Publikace vycházející v nakladatelství Host obsahuje soubor textů, díky kterým se ponoříte do světa české vizuální poezie 60. let.

 

 Česká vizuální poezie

Autor: Eva Krátká
Počet stran: 308
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7294-736-2

Přečtěte si více o knize Česká vizuální poezie

 


Tato publikace obsahuje soubor textů, které se zabývají teoretickými předpoklady české vizuální poezie 60. let. Mezi autory zařazených textových dokumentů – které jsou často roztroušeny po málo dostupných periodikách, výstavních katalozích, nebo zůstaly doposud nevydány – proto nemohou chybět jména osobností klíčového významu, jakými byli umělci a teoretikové Jiří Kolář, Bohumila Grögerová a Josef Hiršal, Ladislav Novák, Jiří Valoch, Vladimír Burda, Karel Milota, Jiří Padrta nebo Václav Havel či Ivan M. Jirous aj.

———————————————————————————————

Zaujal vás titul věnující se psychologii, spiritualitě, nebo byste se nechali raději unášet na vlnách poezie? Láká vás snad literatura slunné Francie? Kterou z  knih byste si rádi přečetli?

Určete si svou cenu a zkuste si výše uvedené tituly
vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanorama francouzské literatury od počátků po současnost

Šrámek, Jiří

Host, 2013

zobrazit info o knizeNebe začíná v tobě
Moudrost otců pouště

Grün, Anselm

Portál, 2013

zobrazit info o knizeMyšlení rychlé a pomalé

Kahneman, Daniel

Jan Melvil Publishing, 2012

zobrazit info o knizeČeská vizuální poezie. Teoretické texty

Host, 2013

Napsat komentář