Pojďte s námi za zvířátky

deti si ctou
Dnes tu máme tipy na knihy pro malé milovníky zvířat. Proč nikdo nechce obejmout ježka? To zjistíte v první knize. Pak prožijete úchvatné dobrodružství se včelkou Klárkou. Jakému nebezpečí bude čelit? A také se dozvíte, zda se kočky a psi mohou přátelit.

Proč nikdo nechce obejmout ježka? Správně, protože píchá. A právě tento námět vybrala pro svou knihu Jak obejmout ježka autorka Jana Bauer. Co myslíte, dokáží zvířátka v lese ježkův problém vyřešit?

Ježek si žil celkem spokojeně. Jednou ale zoufale zatoužil někoho obejmout.
Zkusil to se slonem i medvědem, ale kdo by chtěl obejmout ježka, který píchá? Uf, to je tedy ale těžký oříšek. Zdá se totiž, že žádný takový hrdina neexistuje. Chudák ježek, byl z toho hrozně zklamaný. Lehl si na zem, dal všechny čtyři tlapky od sebe a už se mu ani nechtělo vstát. Ještě, že v lese žije lišák Fíla! S liščí mazaností se hned pustil do řešení ježkova trápení.

Jak obejmout ježka

Autorka: Jana Bauer
Ilustrátor: Peter Škerl
Přeložil: Kamil Valšík

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 237×295 mm
ISBN: 978-80-7558-245-4
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Jak obejmout ježka vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

jak_obejmout_jezka (1)

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Jana Bauer se narodila v Lublani, kde na tamní akademii vystudovala obor dramaturgie. V rámci časopisu Sodobnost v roce 2010 založila a jistý čas vedla rubriku Mladá Sodobnost, od roku 2012 je šéfredaktorkou. Stojí mimo jiné za projektem Naše malá knihovnička, která se zaměřuje na podporu čtení dětí na základních školách. Je autorkou několika knih pro děti a mládež. Její kniha Jak vystrašit strašidlo byla zařazena do katalogu White Raven. Byla nominována na řadu ocenění a získala cenu IBBY za nejlepší a překlad. Díla Jany Bauer se vyznačují rozpustilými, zábavnými postavami a poutavými a napínavými příběhy.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorovi

Peter Škerl je absolventem Akademie výtvarných umění v Lublani (obor vizuální komunikace). Svůj výtvarný talent projevoval již v dětství. Jako student střední školy designu natočil krátký kreslený film a poskytl předlohu pro několik periodik. Následně spoluvytvářel divadelní a loutková představení, nejprve jako amatérský herec a později i jako umělecký výtvarník. Natočil výpravu pro několik loutkových představení. Rád experimentuje. Ilustruje především knihy pro děti, což ho obzvlášť baví.

Zdroj informací: peterskerl.com

————————————————

Karel Sládek vás seznámí se včelkou Klárkou. Ukáže vám, jak to chodí ve včelím úle, jaká nebezpečí na včelku Klárku čekají a jak důležité je mít dobré přátele.

Ahoj, já jsem včelka Klárka. Že mě ještě neznáš? Já ale znám tebe a ráda bych ti vyprávěla o svém velikánském dobrodružství. Už od prvních stránek knížky se ti otevře náš krásný včelí svět. Dozvíš se o životě v úlu hodně věcí a zažiješ s námi spoustu legrace.
Povím ti o tom, jaké nebezpečí mě potkalo a jak jsem si nevěděla rady. Ale naštěstí jsem vždy našla dobré přátele a poznala, že vzájemná pomoc a laskavé slovo je lék nade vše.
Tak už si honem otevři knížku, abychom ti neuletěly, jako když se rojíme z úlu…

Dobrodružství včelky Klárky

Byl jednou jeden úl
Autor: Karel Sládek
Ilustrátorka: Markéta Vydrová

Počet stran: 84
Vazba: vázaná
Formát: 184×184 mm
ISBN: 978-80-7684-199-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dobrodružství včelky Klárky vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

dobrodruzstvi_vcelky_klarky_ukazka

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Karel Sládek je český včelař, přírodovědec a teolog. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v oboru fyzická geografie, se zaměřením na krajinnou ekologii. Poté studoval filosofii a teologii na Univerzitě Urbaniana v Římě. V současné době působí jako docent na Katolické teologické fakultě UK, kde vyučuje především spirituální teologii a environmentální etiku.

Zdroj informací: refugium.cz

O ilustrátorce

Markéta Vydrová studovala VŠZ, obor zahradní a krajinná architektura v Lednici na Moravě. Výtvarné výchovy zde bylo sice poměrně dost, ale ve čtvrtém ročníku už to nevydržela a odešla. Nebylo to to, co by chtěla v životě dělat, nechtěla být zahradní architektkou. Chtěla dělat ilustrace. Odmalinka věděla, že musí ilustrovat knížky pro děti – až takto vyhraněně to cítila. A tak se pustila do budování cestičky k tomuto cíli. Zezadu ji povzbuzovala a přidržovala maminka výtvarnice, zepředu ji táhla touha kreslit a malovat. Kromě základů, které jí poskytla maminka, byla ještě účastníkem rozličných ZUŠ (tehdy LŠU), výtvarných kroužků a dalších výtvarných aktivit a to až do dospělosti. Zpočátku tvořila jen „do šuplíku“. Pak ale, jaksi zvolna a nenápadně se to začalo hýbat. Společně s manželem začali spolupracovat s časopisem Dikobraz, pak Podvobraz a s dalšími humoristickými časopisy – on jako námětář, ona jako výtvarnice společných vtípků. Přispívali jako autorská dvojice pod jménem Vydry. Ilustrátorským startem se pro ni stala kniha jejího manžela „Na co hrají varani“, která je plná veselých básniček pro malé děti. Markéta udělala k rukopisu ilustrace, následně knihu vydalo nakladatelství Sursum. Jakmile byla kniha na světě, pak už bylo daleko snadnější sehnat zakázky, nakladatelé ji začali i sami oslovovat. Od té doby má stále co dělat, rozvinula se spolupráce s mnoha dalšími nakladatelstvími, vznikly další desítky knih.

Zdroj informací: ilustrace-marketa-vydrova.estranky.cz

————————————————

Snad každé dítě by si přálo nějaké zvířátko – třeba štěňátko! Ale často si neuvědomují, že o zvíře je třeba pečovat. Jak se o svou fenku stará malá Elsa? A podaří se jí spřátelit ji s kočkami? To zjistíte v knize Máme rádi štěňata – Výcvik malé Koko.

Elsa nade vše miluje svou malou fenku Koko, ale starat se o ni není snadné – štěně zlobí, a navíc se s ním neskamarádily domácí kočky, které ho považují za vetřelce. Hotová pohroma! A maminka se zlobí… Naštěstí má Elsa kamarády, kteří rádi pomohou. Musejí vymyslet plán, jak kočky spřátelit se štěnětem.

Máme rádi štěňata – Výcvik malé Koko

Autorka: Catherine Jacobová
Ilustrátorka: Rachael Saundersová
Přeložila: Barbora Pyšková

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 135×204 mm
ISBN: 978-80-271-3910-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Máme rádi štěňata – Výcvik malé Koko vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 mame-radi-stenata-ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Catherine Jacobová ráda píše příběhy pro děti a zároveň miluje psy, takže napsat knihu Máme rádi štěňata byl pro ni sen. Žije v Yorkshiru s manželem, třemi malými dětmi a štěnětem labradoodla. Mnohé eskapády štěňat z knihy jsou založeny na skutečných událostech! Catherine se také vášnivě zajímá o životní prostředí a jako televizní reportérka procestovala celý svět včetně Arktidy a Amazonie. Nejšťastnější je ale u psacího stolu, kde pije čaj a pochutnává si na sušenkách.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorce

Rachael Saundersová pochází z Hampshiru. Je ilustrátorka s vášní pro vyprávění příběhů a vytváření postav. Do její osobité, zářivé a radostné tvorby patří především svět dětské literatury a animace, ale věnuje se také produktovému designu.
Když zrovna nevytváří nádherně rozmarné ilustrace, ráda si zahraje tenis nebo odpočívá a relaxuje v národním parku New Forest při procházce se psem.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Jiří Holub se humorným způsobem zabývá obtížnými tématy (např. vysvětluje pojmy jako adopce či šikana). Hlavním hrdinou jeho knihy je třeťák Kája, kterému jednoho dne kamarádka Hermína položí otázku: „Kolik váží Matylda?“ A tak se Kája začne pídit po odpovědi…

Třeťák Kája umí kdeco. Vládne skvělou dětštinou a dokonale komentuje všechno, co vidí. Ale to o Matyldě neví. Jenže otázka, kterou mu položila spolužačka Hermína, je pro něj zásadní. Hodlá ji zodpovědět stůj co stůj. Pro svou nejlepší kamarádku by totiž udělal cokoli. Proto se pustí do trochu nebezpečného a ještě víc bláznivého úkolu. Lehké to nemá ani trochu, tomu můžete věřit…

Kolik váží Matylda

Autor: Jiří Holub
Ilustrátor: Juraj Martiška

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 160×195 mm
ISBN: 978-80-87654-40-8
Doporučená cena: 255 Kč

Knihu Kolik váží Matylda vydalo nakladatelství JaS.

Ukázka z knihy

Kolik vazi MatyldaSluníčko zase svítí jako praštěný, holubi pijou vodu z kašny na našem náměstí a na tý kašně sedim já s Hermínou, kejveme nohama a lížem tu nejlepčí zmrzku, co jsme si koupili u starýho Boučka.
Hermína už baští kornout a ty holubi maj na něj asi taky chuť, protože se tady kolem ní šmodrchaj a dělaj takový to vrkú, vrkú. Já mám holuby rád. Jsou celý šediví a furt maj kolem sebe spoustu kamarádů.
Najednou se na mě Hermína podívá, volízne si prst, kde má trochu zmrzky, a zeptá se: „Ty, Votrubo, kolik asi může vážit Matylda?“

O autorovi

Jiří Holub (*1975) vystudoval Hotelovou školu a školu cestovního ruchu v Žatci. Magisterský titul získal na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, kde studoval u Daniely Fischerové, Ivony Březinové a Arnošta Goldflama. Inspiraci pro své knížky čerpá z předchozích i současného zaměstnání – byl prodavačem, hlídačem, průvodcem, moderátorem v rozhlase, instruktorem přechodu přes žhavé uhlíky, kuchařem, cestovatelem, recepčním a nyní je kastelánem na zámku Hrubý Rohozec a v zimním období tráví pracovní dovolené v Latinské Americe a Africe, kde pracuje pro cestovní kancelář a píše. Mezi další jeho knihy patří např. Vzpoura strašidel (2010), Zádušní mše za hraběnku (2011) a Prostě na mě zapomněli (2015).

Zdroj informací: Kosmas

 O ilustrátorovi

Juraj Martiška je slovenský výtvarník. Studoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě.

Zdroj informací: martiska.eu


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak obejmout ježka

Bauer, Jana

Meander, 2023

zobrazit info o knizeDobrodružství včelky Klárky
Byl jednou jeden úl

Sládek, Karel

Triton, 2023

zobrazit info o knizeMáme rádi štěňata – Výcvik malé Koko

Jacobová, Catherine

bambook, 2023

zobrazit info o knizeKolik váží Matylda

Holub, Jiří

JaS, 2023

Napsat komentář