Májový krimi výběr

krimi pondeli uvod
Nový týden tentokrát zahájíme detektivními romány. Z pestré nabídky tohoto žánru jsme pro vás vybrali pět knih, které jistě naplní čtenářská očekávání ať už jste mezi detektivkami začátečníkem nebo protřelým a zkušeným čtenářem. Račte si vybrat!

Začneme pěkně zostra. Hned první kniha nabídne reálný příběh z pera bývalého zvláštního agenta. Utajení agenti nechybí ani zde, stejně jako nebezpečné kartely a panamské podsvětí. To vše dává tušit, že půjde o příběh napínavý až do samotného konce.

Pravdivý příběh ze života Roberta Mazura, tajného agenta a autora knihy Infiltrátor, o jedné z nejriskantnějších operací amerického protidrogového úřadu. Tři roky poté, co úspěšně infiltroval Escobarův kartel Medellín, se agent Robert Mazur, na jehož hlavu je stále vypsaná půlmilionová odměna, s novou identitou vrací do akce. Jako Robert Baldasare začíná v Panamě prát peníze pro nechvalně proslulý kartel Cali, ale protože jeho reputace v podsvětí strmě stoupá, tajná operace začíná být v ohrožení. Peníze mířící do jeho rukou jsou v USA zadrženy. Ve vnitřním kruhu kartelu pozoruje znepokojivé změny. Jeho kontakty umírají a on sám je sledován. Kdosi ho zradil, ale on pokračuje v nebezpečné hře ve snaze dokončit misi, odhalit kartel Cali, najít zrádce a vyváznout z toho všeho živý.

Podraz

Autor: Robert Mazur
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7593-596-0
Doporučená cena: 420 Kč

Knihu Podraz vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Když vystupovali z auta, propocené košile typu guayabera se jim potem lepily na záda. Dvojice, která si ve vstupní hale tiše povídala, se na ně podezíravě zahleděla, jako by vytušila, že to není jen dobře vyzbrojená ochranka, která v té době byla v Panamě běžná. Rychle se vzdálili a zabijáci se přesunuli k výtahu. Když se dveře výtahu rozestoupily, málem se srazili s Latorrem, který z něj vystupoval.

 

O autorovi

Robert Mazur pracoval dvacet sedm let jako zvláštní agent v oddělení kriminálního vyšetřování finančního úřadu, celní správy a protidrogového úřadu USA. Je autorem bestselleru Infiltrátor, který se dočkal filmové adaptace s Bryanem Cranstonem v hlavní roli. Mazur je soudním znalcem se specializací na problematiku mezinárodního obchodu s drogami a praní špinavých peněz, a jeho stati o praní špinavých peněz, mezinárodním obchodu s drogami a korupci byly publikovány v mnoha časopisech a novinách včetně New York Times a Wall Street Journal.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Zprvu nenápadnou zápletku nabídne příběh českého autora. Pracovní výjezd na jih Čech, úžasná příroda, co víc si lze přát. Jak se ale brzy ukáže, zdaleka tady nepůjde pouze o kreativní pracovní prostředí…

Příběh s tajemstvím o přípravě jedné reklamní kampaně, odehrávající se v lůně České Kanady. Adolf Majer má za sebou ‚totálně zkurvené čtyři měsíce života‘. Jeho manželka, instagramová hvězda @johankazparku, ho opustila kvůli jinému muži, a v reklamní agentuře Craven, v níž pracuje jako kreativní ředitel, kazí, na co sáhne. Se svými agenturními kolegy, ředitelem Švejkem a grafickou elévkou Julií, přijímají pozvání na netradiční výběrové řízení, které se má uskutečnit v hotelovém komplexu v okolí třeboňských rybníků, borových lesů a rozsáhlých rašelinišť. Nemají přitom nejmenší tušení, že kromě nápadů může během pobytu vyvěrat na povrch i něco mnohem temnějšího.

Druhý dech

Autor: Daniel Krásný

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4393-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Druhý dech vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Teď k tomuhle spotu potřebovali natočit tag-on. Kratičký dovětek informující o nových odličovacích vodách. Holky do reklamy, sličné dvacítky, si předvybrali z hereckého katalogu. Ten den měly postupně dorazit do kanceláře, přečíst v zasedačce dvě tři věty a pak by se vidělo. Respektive Adolf by viděl. Běžná rutina. Jenomže s paní majitelkou na palubě nepřipadala podobná rutina v úvahu. Paní Isabela Samaras. Napůl Češka, napůl Řekyně: dle protáhlého obličeje babizna křížená s chrtem. Šedesátnice s výrazem natolik přísným, že by mohla vmžiku pracovat na plný úvazek coby duch zmijozelské koleje.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Daniel Krásný se narodil a vyrostl v Jindřichově Hradci. Nyní žije za Prahou s manželkou Anežkou a synem Danielem. Déle než dvacet let života strávil v hokejové brance, jen o něco méně pak v redakci herního časopisu Score. Nyní pracuje jako kreativní ředitel v reklamní agentuře Socialsharks a v posledních letech vymýšlel reklamy třeba s Ondřejem Vetchým, Ladislavem Špačkem nebo s Jiřinou Bohdalovou. Má slabost pro temné romány a obdivuje práci Michela Fabera, Trevaniana nebo Stephena Kinga. Ve své debutové knize Druhý dech propojil svoji hororovou vášeň s reklamním prostředím, které dobře zná.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Severskou detektivku nabídne už známá autorka Yrsa Sigurđardóttir, jejíž knihy se u čtenářů těší velké oblibě. Tentokrát se bývalí spolužáci chtějí rozloučit s kamarádkou. Ačkoliv má jít pouze o přátelský výlet, velmi brzy se začnou připomínat stíny minulosti.

Skupinka bývalých spolubydlících z vysokoškolské koleje přijíždí na Vestmannské ostrovy, aby se naposledy rozloučila se zesnulou kamarádkou, která byla součástí jejich party. Výlet, který má zároveň sloužit jako přátelské setkání po letech, se však náhle proměňuje v děsivou hru se smrtí. Důsledky dávné bujaré oslavy, na niž všichni toužili zapomenout, se vynořují na povrch. Na kamenité pláži u moře, nedaleko nově zrekonstruovaného domku strážce majáku, jsou nalezena dvě mrtvá těla. Policie na místo vysílá Idunn, Týra a Karó, aby se ujali vyšetřování, v němž zdánlivě nic nedává smysl. A drsný vítr, který zastavil letecký provoz, neustává… Děj druhého dílu napínavé série Černý led se tentokrát odehrává na největrnějším místě Evropy – na Vestmannských ostrovech a v hlavní roli se ocitá patoložka Idunn, která odsud pochází. Svérázná soudní lékařka tak musí ve svém rodném městě čelit výzvám nejen pracovním.

Hrob

Autorka: Yrsa Sigurđardóttir
Přeložila: Lucie Korecká

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-264-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Hrob vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Mezi další velké výhody patřilo, že ubytování dostali zadarmo. Trausti si dodělával postgraduální studium revmatologie v Americe, které sice spočívalo především v práci v nemocnici, ale plat byl mizerný. Kdyby si vypočítal hodinovou mzdu, vyšla by mu nejspíš stejná částka, jakou si středoškoláci vydělávají na brigádě v rychlém občerstvení. Na konci každého měsíce mu proto moc peněz nezbývalo a za letenku na Island zaplatil značnou sumu, protože si ji musel koupit narychlo.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Yrsa Sigurðardóttir je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury. V roce 2005 vydala svůj první detektivní román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek „královna severské krimi“ a který znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmunsdóttir. Své postavení jedné z nejlepších detektivních autorek současnosti upevnila řadou samostatných thrillerů, jež byly dosud přeloženy do více než 30 jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a detektivem Huldarem. Na ten hned o rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018) a posléze třetím dílem Katarze (Metafora Grada, 2019).

Zdroj informací: Metafora

————————————————

Klasickou detektivku nabídne dobře známý autor James Patterson. Ten má na svém kontě už dlouhou řadu detektivních románů, na kterých čas od času spolupracuje s jinými autory. Podobně jako na knize Bez soucitu. Užijte si napínavý detektivní příběh vyšetřovatelů Reinharta a Needhamové.

Doktor Dylan Reinhart, uznávaný specialista na psychologii sériových vrahů, a detektivka Elizabeth Needhamová spojují své síly, aby překazili spiknutí, které připravil nevypočitatelný šílenec. Jeho chování nelze předvídat podle žádného vzorce a oba vyšetřovatelé nemají čas připravit se na zkoušku, kterou pro ně zločinec přichystal. Pokud v ní však neuspějí, nebudou jediní, kdo zaplatí životem.

Bez soucitu

Autoři: James Patterson, Howard Roughan
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-154-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Bez soucitu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Ukázal na řadu zdravotnických stanů postavených v nejbližší vedlejší ulici a řekl jí, že by se měla nechat prohlédnout doktorem. Elizabeth přikývla. To bylo všechno, na co se její tělo zmohlo snad kromě kladení jedné nohy před druhou aspoň tak dlouho, než dojde k těm stanům. Opatrně si vyhrnula nohavice kalhot, jejichž krví nasáklá látka se jí lepila na kůži. Na některé z těch ran způsobených padajícím sklem by byla náplast krátká. Chtěla poděkovat tomu, kdo jí zachránil život, ale příslušníci zásahové jednotky vypadali ve své bojové výstroji jeden jako druhý a všichni teď dělali totéž – snažili se vyklidit oblast. To, že se druhou vlnu útoku podařilo zastavit, neznamenalo, že nepřijde třetí. Ty, co tam neměli co dělat, sváděli po schodech do stanice metra na rohu 42. ulice a Sedmnácté avenue.

Přečtěte si kompletní ukázku.

Autoři

James Patterson, v současné době jeden z nejlepších vypravěčů a nejprodávanějších spisovatelů světa, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Čtyři slepé myšky, Sběratel polibků, Jacka a Jill, Chuť krve). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. První musí zemřít, Druhá šance). Oblíbené jsou u čtenářů i knihy mimo série: Černý tygr, Podraz, Jsi na řadě, Velký závod a další. Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny Thriller Master Award od The International Thriller Writers žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě. Navštivte oficiální stránky autora: www.jamespatterson.com.

Zdroj informací: Alpress

Howard Roughan je bývalý reklamní kreativní ředitel na Manhattanu, který přísahá, že jeho hlavní postava se mu vůbec nepodobá.

Zdroj informací: fantasticfiction.com

————————————————

Dluhy mohou znepříjemnit život každému. Nejinak tomu je v případě lorda Redmira. Jeho dobře promyšlený plán s vlastním zmizením při kouzelnické show, který má pomoci jeho situaci, však dostane trhliny ve chvíli, kdy se lord znovu objeví. Mrtvý!

Zamčený pokoj se stane dějištěm zdánlivě nemožné vraždy…
Dluhy z hazardu dohnaly lorda Redmira takřka k bankrotu. Ve snaze získat peníze na jejich umoření se rozhodne uspořádat velkolepé kouzelnické vystoupení a předvést náročnou iluzi se zamčeným pokojem, kterou navíc živě odvysílá televize. Jenže nedlouho potom, co se rozjedou kamery, se spektakulární trik spektakulárně pokazí. Inspektor Jim Oldroyd, který vystoupení sleduje z první řady, za celou svou kariéru u policie nic podobného neviděl. Lord Redmire mu přímo před očima zmizí a vzápětí se zase objeví – s nožem v zádech. Oldroyd a jeho kolegyně Stephanie Johnsonová brzy přijdou na to, že motiv k vraždě měli skoro všichni, co se v té době nacházeli v publiku. Jak ale vrah dokázal vniknout do zamčené místnosti a zase se z ní dostal ven, aniž by po sobě zanechal jedinou stopu? Poté, co je jediný člověk, který znal pozadí iluze, brutálním způsobem umlčen, se případ začíná jevit jako neřešitelný. Otázka totiž není jenom, kdo zabíjel, ale také proč a především jak.

Případ mrtvého lorda

Autor: J. R. Ellis
Přeložil: Michael Havlen

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-605-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Případ mrtvého lorda vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

V dlouhé jídelně se podávala vynikající večeře a očekávání rostlo. Návštěvníci vzpomínali na další kousky a nevšední zážitky, jež jim hostitel v minulosti připravil. Třeba jak večeřeli při plavbě po řece, kdy seděli u stolu na svázaných dřevěných vorech řízených sluhy s dlouhými tyčemi, jako když se plaví dřevo po Amazonce. Když došlo víno, Redmire skočil do vody, doplaval ke břehu a u čekajících sluhů si vyzvedl novou várku láhví. Nebo jak koupil od cirkusu několik lvů a vypustil je na svých pozemcích, aby je hosté mohli pronásledovat s puškami. Historky o tomhle konkrétním kousku se donesly ochráncům zvířat i policii, Redmire je však odzbrojil svým obvyklým šarmem a provinilou sebekritikou.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

J. R. Ellis pochází z dělnické rodiny, což mu ale nezabránilo, aby vystudoval Oxfordskou univerzitu a stal se učitelem. Vždy se zajímal o záhady, nadpřirozeno a neobjasněné zločiny a už během kantorských let psal dětská divadelní představení a duchařské historky. Naplno se autorské tvorbě ale začal věnovat až v důchodu. Jeho série Vraždy v Yorkshiru je neodmyslitelně spjata s krajem, kde Ellis žije. Inspirací mu pro ni byly detektivky Agathy Christie a Johna Dicksona Carra ve stylu záhad zamčeného pokoje, nebo třeba seriál Jonathan Creek. Věří, že pro detektivní romány není důležité jen to, kdo spáchal zločin, ale také jak ho provedl. Ačkoliv píše o vraždách, vyhýbá se přehnaně brutálním scénám a raději klade důraz na lehký styl, prvky humoru a promyšlenou zápletku. V roce 2023 vyšly už jeho romány Klíč k vraždě a Smrt v temnotách. Více se o autorovi dozvíte na jeho webu: jrellisyorkshirewriter.com

Zdroj informací: Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Po které detektivce byste sáhli vy?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodraz

Mazur, Robert

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeDruhý dech

Krásný, Daniel

Argo, 2024

zobrazit info o knizeHrob

Sigurđardóttir, Yrsa

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeBez soucitu

Patterson, James – Roughan, Howard

Alpress, 2024

zobrazit info o knizePřípad mrtvého lorda

Ellis, J. R.

Mystery Press, 2024

Napsat komentář