Okno

Militka_Okno
Necítím se dobře. Nemohu spát. Je jedna po půlnoci.

Pustím si televizi. Opakují detektivku. Sice jsem ji viděla, ale nevadí. Náhle se leknu. Zjišťuju, že jsem půl hodinky spala. Probudila mě reklama, která nepříčetně řve, a ještě navíc v ní všichni mluví skřehotavými paskřivými hlasy. Možná se všichni zbláznili, včetně tvůrců i zadavatelů reklam.
Vypnu televizi.
Snažím se znovu usnout. Nedaří se.
Po hodině převalování se zvednu a jdu k počítači. Měla bych napsat další povídku. Čas letí. Nejsem sice povinna ji odevzdat, ale pár let se mi daří jednu měsíčně věnovat elektronickému magazínu nazvanému Klub knihomolů. Jedná se o zajímavý projekt, který dává možnost spisovatelům uvádět své povídky. Věnujeme je k uveřejnění. Čtenáři mají zájem o Klub knihomolů. Účastní se zajímavých akcí, kde za odměnu získávají knihy.
Otevírám notebook. Snažím se v sobě najít nějaké zajímavé téma na povídku. Není to příliš lehké. Vyšlo mi celkem přes sto povídek, většina pro Knihomoly, počáteční povídky v knize nazvané Povídky z povětří. Některá témata se mi hodí spíš do románu, na povídku potřebuji téma kratší. Ale musí mít nějaký začátek neboli úvod, pak přijde střed čili stať a je nutný zajímavý závěr. Nejlépe překvapivý. Vždycky to tak pěkně nevyjde, ale takhle jsme se to učili ve škole. Prostě úvod, stať a závěr. Jak jednoduché!
Sedím u notebooku a uvědomuji si, že mě nic nenapadá. Cítím se skleslá.
„Neber si to tak!“ napomínám se.
„Neberu. Nevím proč, ale je mi smutno.“ Po chvíli si uvědomím: „Vím, co mi je. Stýská se mi. Po mém milovaném manželovi. Odešel příliš brzy. Říká se, že jedině smrt je spravedlivá. A já tvrdím, že není. Dobří, milovaní a milující lidé odcházejí příliš brzy. A gauneři zůstávají, dožijí se klidně i devadesátky. Někteří ještě víc. Ale s tím nikdo nic nenadělá. Jen jsem to vypozorovala ze života. Samozřejmě, jako každé pravidlo, neplatí to vždycky. Hlavně je mi smutno.“
Setřu pár slziček a zahledím se z okna. Všude klid. Ještě je šero. Mám dojem, že vidím osamělého člověka, jak pomalu kráčí ulicí. Teď stojí u řady zaparkovaných aut. Rozhlédne se. Zpozorním.
Napadá mě: „Snad nechce vykrást některé auto? Co budu dělat, jestli se do některého dostane? Zavolám policii? Možná si jen nešikovně odemkne. Třeba mu některé patří.“
Všimnu si, že zavrávoral. Jsem napjatá. „Jestli je opilý, což se dá předpokládat v tuto noční hodinu, může se vybourat. A rozbít pár aut. Měla bych asi vyběhnout a rozmluvit mu jakoukoliv akci s auty.“
Znovu se rozhlédl a jde nejistým krokem dál. Ulevilo se mi. Směji se sama sobě. „Běžela bys ven v noční košili? A pokud je skutečně opilý, jako že tak působí svou chůzí, jaká by s ním asi byla debata?“
Před očima se mi odehraje komická scéna: „Jako v grotesce!“ zhodnotím své myšlenky.
Chodec váhavým krokem mizí v dáli. Sporé osvětlení mi nedovoluje dál sledovat jeho „životní“ cestu.
„Chceš psát povídku!“ napomínám se.
Sedím a v hlavě mám prázdno. Dneska asi nic nezplodím. Zahraju si pasiáns. Chvíli se věnuju kartám. Vyhrávám několik her.
Opět se zahledím z okna. Svítá. Noční tramvaje skončily svou šichtu a začínají se objevovat běžná denní čísla městské dopravy. Ani nevím jak, začínám psát. Všechno funguje samo bez mého zásahu. Píšu povídku jedním dechem. Sama jsem udivená. „Ještě aby byl zajímavý závěr povídky,“ napadá mě. Všechno běží, jak má. Koukám z okna a píšu. Mám výhodu, nemusím se dívat na klávesnici.
Je ráno. Nejdříve se od zastávky rojí lidé, spěchající do práce. A někteří vodí dětičky do školky. O chvilku později běží skupinka větších dětí na tramvaj. Určitě spěchají do školy.
Svítí sluníčko. Dívám se na fotku mého drahého, slzičky v očích. Usmívá se na mne. Taky se na něj usměju a pozdravím ho. Zaplňuje mě pocit spokojenosti. Povídka se docela povedla. Sama se divím. A cítím, že je tady můj drahý se mnou.


Hana Militká

militkaAbsolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Janem Svěrákem na filmu Kolja a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Herečka je velice plodnou spisovatelkou:
Povídky z povětří vyšly v roce 2013. Následovaly detektivky: Záhadný šepot (2015), Pronikavý smích (2016) a Vražedný lov (2017).
Povídky z povětří byly vydány roku 2016 jako autorčina první elektronická kniha, poté vyšly romány VilmaSára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1: Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí.
V říjnu 2018 se překvapivě objevuje Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny. Do konce roku 2018 se ještě objevila v elektronickém vydání detektivka – Případy kpt. VáchalaTravička zelená. Poslední knihou toho roku byl napínavý román nazvaný Ze Sýrie do Číny, inspirovaný služebními cestami autorčiných bratrů Jana a Jiřího Militkých.
Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš a Velké případy kpt. Černé 2: Nemilosrdná vášeň. – původně elektronické knihy vycházejí v tištěné podobě.
Začátkem března 2019 vychází kniha Kytička veršů a za měsíc se objevuje první díl z nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1: Záhadné úmrtí. Tváří obálky je Ing. Jana Jemalová. Portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant, který napsal i předmluvu. Vychází jak elektronicky, tak i tištěná. K otcovým narozeninám začátkem května vysílá do světa autorka svou knihu kreseb nazvanou Vášeň a nevinnost, své kresby doplnila příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 1
Čas nedoběhneš

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 2
Nemilosrdná vášeň

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizeNezačínej zas
Monique & Lucy s.r.o. 4

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeNečekané dědictví
Monique & Lucy s.r.o. 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeMonique s.r.o. 1
Záhadné úmrtí

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

Napsat komentář