Žena v hlavní roli

romany-pro-zeny
Co spojuje čtyři romány, které vám v dnešních knižních tipech představíme? Hlavní hrdinové, respektive hrdinky. V každém příběhu totiž poznáte minimálně jednu ženu, která čelí různým životním výzvám. Co myslíte, jak si s nimi poradí?

Hlavní hrdinkou románu Diplomatka od německé spisovatelky Lucy Fricke je ambiciózní diplomatka. Žena, kterou jen tak něco nerozhodí. A přece v jejím životě nastává okamžik, kdy ztrácí nejen trpělivost, ale především víru v diplomacii…

Fred je zkušená a ambiciózní německá diplomatka. Žena, kterou nikdy nic nerozhodí, která je doma všude a nikde. V Montevideu však poprvé v kariéře narazí, je odvolána do Berlína a posléze jako konzulka přeložena do politicky rozjitřeného Istanbulu, což je pro ni zatím největší výzva. Záhy se ocitá ve víru politického dění a po seznámení s Kurdkou, již turecký režim bezdůvodně vězní, se začíná pohybovat na tenkém ledě. Nekompromisní realita současného Turecka Fred poprvé v životě přivede k myšlence, že diplomacie někdy prostě nestačí.

Diplomatka

Autorka: Lucy Fricke
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-7470-472-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Diplomatka vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Vyčerpaně jsem položila telefon na stůl. Zavolal mi můj druhý muž a mluvil o vyhoření, o svém lékaři, který ho poslal na čtyři týdny na nemocenskou, doporučil mu absolutní klid, maximálně práci na zahradě. Je mu to opravdu moc líto, mumlal do telefonu a doufal, že to pochopím.
Jak může člověk v Montevideu vyhořet, zvlášť jako druhý muž? Bylo mu teprve čtyřicet. Přesně ve věku, kdy se ostatním konečně začalo dařit, se můj druhý muž při pohledu na pláž zhroutil. Možná se chtěl víc věnovat svým dvěma dětem, a k tomu byl záchvat vyčerpání vždycky dobrá záminka. Ty opravdu důležité věci: rodina, zahrada, štěstí. Všechno to, co se mi nikdy nepodařilo, kromě dvou nezdařených těhotenství a jedné velké, zahozené lásky. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Lucy Fricke (* 1974 Hamburk) je německá spisovatelka. Vystudovala Německý literární institut v Lipsku. Dlouhá léta se pohybovala  ve filmové branži a během posledních deseti let vydala čtyři romány. Její kniha Dcery získala Bavorskou knižní cenu za rok 2018. Od roku 2010 pořádá HAM.LIT, první hamburský literární festival věnovaný mladé literatuře a hudbě. Žije v Berlíně.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

Connie každý den plní povinnosti matky, babičky, manželky… Zkrátka právě ona je osobou, která drží celou rodinu pohromadě. Není divu, že po čase má všeho dost. Jaké dobrodružství čeká Manželku na útěku? To zjistíte v knize od Dee MacDonald.

Connie už má svého nudného života plné zuby. Pečuje o domácnost, hlídá vnoučata, dělá taxikářku manželovi a při tom všem se cítí nenaplněná a přehlížená. Jednoho dne pohár trpělivosti přeteče, Connie se sbalí a ve svém otlučeném Fordu vyrazí z jihu Anglie na sever až do Skotska. Nečekaná dobrodružství jí pomohou objevit, po čem skutečně touží, a Connie stojí před rozhodnutím, zda se vůbec vrátit.

Manželka na útěku

Autorka: Dee MacDonald
Přeložila: Markéta Johnová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-921-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Manželka na útěku vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Držela se klikatých vedlejších silniček a okolní krajina jí nikdy nepřipadala krásnější. Skvěla se v plné letní kráse a byla by hloupost si těch výhledů neužít a místo toho jet po dálnici vmáčknutá mezi náklaďáky a firemní osobáky. Roger celý život řídil ve středním pruhu (co jiného by taky člověk od účetního čekal), zatímco Connie dávala přednost rychlému pruhu vlevo. Protože ani ona, ani Kermit už ale nebyli nejmladší a taky protože nikam nepospíchala, nedávala dálnice smysl. Navíc měla tři trestné body za rychlost (výlet se Sue do Brightonu), takže si musela dávat pozor.
Cestou ji chvílemi zaplavovala radost nad tím, že to dokázala, že sebrala odvahu a opravdu odešla z domu, a chvílemi zase strach z neznáma. Co bude proboha dělat? Najednou si uvědomila, že už roky neudělala takhle velké rozhodnutí. Všechny dovolené včetně cesty a zastávek vždycky plánoval Roger; bylo to tak jednodušší. Navíc mu to opravdu šlo. (str. 1)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Dee MacDonald pracovala nejprve jako letuška pro British Airways, poté v oblasti průzkumů trhu a vyzkoušela si i práci obchodní zástupkyně a recepční. Deset let provozovala malý penzion v Cornwallu, kde dodnes žije se svým manželem. První knihu napsala a ilustrovala už v sedmi letech, pak se ale literatuře nevěnovala a k psaní se vrátila až v důchodu. Je autorkou deseti románů.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Intimní zpověď několika žen najdete v románu Na dlouhé povídání od Anny Hogelandové. Co je trápí? A jak svá trápení dokáži překonat? Zaručuji vám, že toto je vyprávění nabité emocemi!

Anna je ve dvanáctém týdnu těhotenství, když jí zavolá Margot, starší sestra, se kterou nikdy neměla nejvřelejší vztah, a oznámí jí, že potratila. Ale nevypráví, jak se cítí, potřebuje mluvit o své přítelkyni. O Elizabeth. Svěřila se jí. Převyprávěla Margot svůj příběh tak, jak to ještě nikomu jinému nikdy neřekla. O prvním manželovi, potratu a krachu manželství a o nové etapě v jiném městě, s jiným mužem a s jiným dítětem, které v jejím břichu roste. Ženská „tajemství“ Annu přitahují. Nebo je to něco v ní, co v jiných budí důvěru, že se mohou svěřit? Druhý příběh si vyslechne cestou z těhotenské jógy od Corrie, mladé ženy, jež možná vůbec není těhotná, již Anna vidí poprvé a je jasné, že i naposled. Tak moc musí přemýšlet o tom, jak jsou různé životní cesty nevyzpytatelné, neklidné a tak vzdálené jejímu životu. A pak se rozvine Annin vlastní příběh. V průběhu toho, co naslouchala příběhům jiných, ten její změnil směr. Aniž by chtěla, aniž by to plánovala. Stal se jedním z těch v řadě dalších, které se stávají cizím lidem, přece ne jí. Jak se s tím dá srovnat?
Na dlouhé povídání je román, který zachycuje různost emocí, které vyplouvají na povrch, když si ženy sdílejí svá tajemství. Jde o empatické vyprávění o intimitě ženského přátelství, sesterství, mateřství i zármutku. A právě ve sdílení nepříjemných zkušeností a nejistých pocitů se snaží poskytnout úlevu.

Na dlouhé povídání

Autorka: Anna Hogelandová
Přeložila: Alena Snelling

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-183-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Na dlouhé povídání vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Moje starší sestra Margot mi zavolala a prohlásila: „Nemusíš na to nic říkat, jen jsem ti chtěla povědět, že jsem potratila. Ale bylo to hodně brzy,“ dodala vzápětí. „Už jsem v pořádku.“
Nebylo mi z toho smutno, spíš mě to zaskočilo – nevěděla jsem, že byla těhotná ani že se vůbec o miminko snažili.
„Z nejhoršího jsem venku,“ tvrdila, „ještě že se to nestalo později. Takhle jsem si jenom asi týden myslela, že jsem těhotná. Jednodušší potrat to nemohl být.“ S Nickem se jim napoprvé zadařilo rychle. Narodil se jim Alex, kterému byl nedávno rok. Dalo se čekat, že jim to i napodruhé brzy vyjde. Ale kdo by napodruhé čekal potrat: jistě, statisticky je to pravděpodobnější než předtím. Útěchou jí mohlo být, že je plodná a že její tělo je schopné donosit dítě do termínu. Musí prostě posečkat ještě jeden menstruační cyklus, než se znovu zasnaží. (str. 9)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Anna Hogelandová pracuje jako psychoterapeutka. Má dva magisterské tituly, jeden ze Smith College School of Social Work a druhý z Kalifornské univerzity v Irvine. Žije ve Vermontu. Více se dozvíte na www.annahogeland.com.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Kolik milenek může mít jeden muž? A kolik jich měl Simon? Narine Abgarjanová napsala příběh o lásce, o traumatech minulého století a o muži, který vracel ženám do života radost.

V arménském městečku Berd zemřel nejlepší místní zedník a pokrývač Simon, který byl mimo svou zručnost známý jako velký záletník. Spolu se všemi příbuznými a sousedy se s ním přicházejí rozloučit také jeho bývalé milenky – každá se svým životním příběhem, každá s dávnou šťastnou vzpomínkou. Jejich osudy jsou tragické, poznamenané toxickými vztahy z minulosti. Simon procházel životem těchto ztrápených žen jako životodárná síla, která jim vrátila sebevědomí, radost a pocit, že svět může být přese všechno strádání krásný.
Autorka s upřímností a laskavým humorem zobrazuje proměnu ženských hrdinek na pozadí traumat dvacátého století: arménské genocidy, občanské války, dvou světových válek a sovětské nadvlády. Silný příběh o silných ženách, nominovaný na prestižní literární ocenění Bolšaja kniga, čtenáře znovu přesvědčí o nevyzpytatelnosti života, o tom, že štěstí přichází, když ho nejméně čekáme. Především však vypráví o lásce – té, která je často nedosažitelná, ale když ji konečně najdeme, zůstane nám na celý život.

Čtyři ženy a jeden pohřeb

Autorka: Narine Abgarjanová
Přeložila: Kateřina Šimová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 122×195 mm
ISBN: 978-80-7260-539-2
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Čtyři ženy a jeden pohřeb vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Melanii Ajinancové umřel manžel. Nedá se říct, že by Simonova smrt někoho zaskočila, však už mu bylo hodně přes sedmdesát. Přesně řečeno by mu příští rok bylo osmdesát let. Ale zasáhlo to všechny – Melaniin muž byl duší každé společnosti a miláčkem všech. Vedl opulentní a nespoutaný život, penězi nešetřil, jedl, jako by to bylo naposledy, a pil, jako by nazítří měla začít platit prohibice a za alkohol hrozit trest smrti. A tak Simon snídal víno (na dobrou náladu), obědval morušovici (na pálení žáhy) a večeřel pálenku z dřínu (aby se mu dobře spalo). Nehledě na puritánské mravy, které v Berdu panovaly, si neodříkal milostné pletky. Ženy zkrátka miloval – se zápalem a do roztrhání těla, rychle zahořel, žárlil a zbožňoval, a když se vztah chýlil ke konci, každou obdaroval nějakým laciným, ale krásným šperkem. „Člověk se musí umět rozejít tak, aby po něm ženská neplivla, až ji jednou někde potká,“ učil své přátele. Ti si z něj utahovali a v narážce na jeho přelétavost mu říkali džantlmane, podle slova džan – dušinka. (začátek 1. kapitoly)

O autorce

Narine Jurjevna Abgarjanová se narodila v roce 1971 v arménském městečku Berd, kam zasadila svůj román Simon (PROSTOR 2023). Od roku 1993 sice žije v Moskvě a píše rusky, ale ve svých prózách se do Arménie a ke svému dětství a mládí stále vrací. V roce 2010 ji proslavila dětská novela Maňuňa o veselých příhodách dvou malých rozpustilých kamarádek v kulisách arménského maloměsta osmdesátých let, které díky velkému úspěchu přibyla v následujících letech další dvě pokračování. Dětské literatuře se Abgarjanová věnuje i nadále. Autobiografickou trilogii o arménském dětství doplnila v roce 2011 kniha Náplava (Ponajechavšaja), tragikomická historie mladé dívky, která v divokých devadesátých letech přijede z malé horské republiky dobývat Moskvu.
S Arménií a jejím prostým, nehybným a poetickým světem jsou neoddělitelně spjaty i autorčiny prózy psané na vážnější notu, sborníky povídek Lidé, kteří jsou vždy se mnou (Ljudi, kotoryje vsegda so mnoj, 2014), Zuzali (2016) a román Tři jablka spadlá z nebe (PROSTOR, 2020), který dosáhl mezinárodního úspěchu a u nás se dočkal již druhého vydání. Následoval drásavý soubor krátkých povídek o lidských osudech poznamenaných válkou o Náhorní Karabachu Žít dál (Daleje žiť, 2018).
S románem Simon se Abgarjanová dostala mezi finalisty prestižní literární ceny Bolšaja kniga, kde získala cenu čtenářů.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi ženské hrdinky? Která vám je nejsympatičtější? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDiplomatka

Fricke, Lucy

Akropolis, 2023

zobrazit info o knizeManželka na útěku

MacDonald, Dee

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeNa dlouhé povídání

Hogelandová, Anna

Jota, 2023

zobrazit info o knizeČtyři ženy a jeden pohřeb

Abgarjanová, Narine

Prostor, 2023

Napsat komentář