Česko-slovenská detektivka

Detektiv
Milovníci detektivek zbystřete! Dnes vám představíme hned čtyři zástupce české a slovenské literatury. Nenechte si ujít příběh plný záhadných vražd, první detektivní román s Romanem Saranem, vyšetřování kapitána Exnera či detektiva Richarda Krauze.

Podaří se hlavnímu hrdinovi Vojtěchu Vojáčkovi odhalit pachatele záhadných vražd, které spolu zdánlivě nesouvisí? To se dozvíte v knize Taxikář od Petra Čepka.

Den jako stvořený pro vraždu! Mrholení a mlha.
Je jaro a ulicemi Prahy obchází vrah. Nejde o žádného šíleného řezníka, ale přesně kalkulujícího člověka s jasně vytyčeným cílem. Oběti nemají zdánlivě mezi sebou nic společného, avšak je tomu skutečně tak? Jedná se o loupežná přepadení nemilosrdného chladnokrevného lupiče, nebo snad existuje jiný důvod, proč museli právě tito muži zemřít?

Na taxikáře se nikdo dvakrát nepodívá, je neviditelný, je tu jen od toho, aby vás dostal z místa A do místa B. Proč by někomu stálo za to vraždit taxikáře? To je právě to, na co se Vojtěch Vojáček snaží nalézt odpověď.
Poutavý, chvílemi až mrazivý příběh vás vtáhne do světa drogových gangů, neúspěšných tanečníků, miliardářů, italské módy a sérií vražd.

Taxikář

Autor: Petr Čepek

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-271-3873-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Taxikář vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Právě za japonským vozem dostává taxikář pokyn k zastavení. Když si cestující vyndává z dokořán otevřeného kufru auta sportovní tašku, zavolá na řidiče, že má v zadní pneumatice asi zapíchnutý nějaký hřebík. Taxikář s rozmrzelým výrazem vystupuje z volkswagenu, aby ohlášený problém zkontroloval. Když v mírném podřepu prohlíží kovového vetřelce, je mu okamžitě jasné, že hřebíková hlavička je na rozdíl od pneumatiky dokonale čistá. Jako kdyby tam ten hřebík někdo před chvilkou zatlačil palcem. Nejspíš proto má jeho spolucestující na rukou po celou dobu hnědé kožené rukavice. Tok taxikářových myšlenek nemilosrdně přeruší tvrdý úder tříkilovou činkou, mířící mu do oblasti spánku. Pohotový řidič včas hlavou uhýbá, takže činka zasáhne pouze jeho rameno, avšak dalším ranám železným sportovním náčiním nemá šanci odolat. (str. 10)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

JUDr. Petr  Čepek  se narodil v roce 1960 v Jičíně. Rodina se mnohokrát stěhovala a přes Hořice v Podkrkonoší a Slaném nakonec skončil v Praze. Ve svých devíti letech se začal věnovat stolnímu tenisu, ve kterém to v pouhých třinácti letech dotáhl až na mistra republiky (tento titul ještě několikrát obhájil). V Praze také absolvoval Právnickou fakultu University Karlovy a většinu života se úspěšně věnoval obchodnímu a korporátnímu právu. Je šťastně ženatým otcem tří dětí, přičemž manželka Kateřina bývá první čtenářkou i kritičkou jeho literárních výtvorů. Psaní a publikování krátkých povídek se věnuje už bezmála třicet let a román Sametové iluze je jeho prvním publikovaným dílem u nakladatelství Grada. Dále napsal např. Odložená spravedlnost a pro nejmenší čtenáře Ať žijí auta! či Pohádky z jedné i druhé nádrže

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Svérázný vyšetřovatel Roman Saran je zpět! Přečtěte si další knihu Petra Sagitariuse – detektivní román s názvem Krysta. Jak dopadne pátrání po kamarádce Romanovy přítelkyně?

Major ostravské kriminálky Roman Saran rehabilituje poté, co jej při každodenním ranním běhu přepadli dva neznámí muži a zlámali mu ruku. Z nudy se své přítelkyni Lence rozhodne pomoci najít kamarádku Krystu – spolužačku, která se dle svého facebookového profilu vdala za Novozélanďana a žije na Korfu. Když se ji však Lenka rozhodne navštívit, Krysta profil zruší a jako by zmizela ze světa. Saran navíc zjistí, že fotky, které na něm sdílela, jsou podvržené. Záhady se na sebe vrší a Saranovi nezbývá než do celého problému zasvětit svůj tým. Celá temná historie zvolna začíná vyplouvat na povrch…
Po devíti novelách napsal
Petr Sagitarius se svým nepřehlédnutelným hrdinou první detektivní román.
Za knihy Klasztor a Návrat a Pierot a Na krev získal Petr Sagitarius Zvláštní cenu poroty v Soutěži o nejlepší knihu detektivního žánru v roce 2021.

Krysta

Trujkunt 5
Autor: Petr Sagitarius

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4081-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Krysta vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Než rozlepil oči, ucítil vůni čerstvě upečeného domácího chleba. Našla si cestu z kuchyně až do ložnice. Vstal z postele a nazul si pantofle. Poslední červnový den, a léto nikde. Měl rád nohy v teple. Když sahal pro mobil odložený na nočním stolku, nechtěně zavadil o rozečtenou knihu. Danielle Steelová.
Román Borec ho velmi zaujal. Lékařka Maxine se konečně rozvedla s bohatým Blakem, milionářem, který trávil většinu času na jachtách ve společnosti mladých žen, a zamilovala se do usedlého doktora Charlese. Ten byl pravým opakem nevěrného světoběžníka. Jak tato zásadní změna pro Maxine a její tři děti dopadne?
Cestou do kuchyně minul dětský pokoj, kde ještě před rokem bývala posilovna s dřevěným kung-fu panákem přezdívaným Pinokio. Kdeže loňské sněhy jsou, řekl si v duchu a popleskal si spokojeně rostoucí pupek. (str. 9)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Petr Sagitarius je český detektivkář s polskými kořeny, který se narodil a vyrůstal v Třinci, nyní již pětatřicet let žije a poslední roky také píše v Jablunkově. V prostředí česko-polsko-slovenského trojmezí se také odehrává děj většiny příběhů jeho detektivní série Trujkunt. Pracoval jako učitel, kulturní referent, dělník, výtvarník a novinář a v letech 1998 až 2014 také jako starosta města Jablunkova, v současnosti je v invalidním důchodu. Vše, co posbíral dosavadní cestou životem včetně originálního těšínského nářečí, se odráží v jeho kriminovelách. První trilogie pod souhrnným názvem Trujkunt vyšla v roce 2020 a byla nominována na moravskoslezskou kulturní cenu Jantar. V roce 2021 byla vydána dvě pokračování Trujkuntu nejprve s novelami Klasztor a Návrat, posléze Pierot a Na krevZahrada a Rest a naposledy Krysta. Autor, pokud jde o žánr krimi, obdivuje Chandlera, Larssona a Erbena, miluje povídky i filmy Woodyho Allena, směje se nekorektním vtipům kreslíře Dagssona, poslouchá kapelu Rammstein a baví se psaním dalších a dalších detektivních příběhů.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nyní potěšíme příznivce audioknih. Poslechněte si příběh nazvaný Vražda pro zlatého muže spisovatele Václava Erbena. Co myslíte, čím se bude kapitán Exner zabývat tentokrát?

Kapitán Exner tentokrát vyšetřuje zločin z vášně, již vyvolávají nejen krásné ženy, ale také, a možná především, peníze. Zlatý muž je totiž vzácný soubor předmětů z doby stěhování národů. Poklad nedozírné ceny byl brzy po objevení ukraden z muzea okresního města, aby se po letech objevil v soukromé sbírce ve Francii…

Vražda pro zlatého muže (audiokniha)

Případ kapitána Exnera
Autor: Václav Erben
Interpret: Tomáš Jirman

Délka: 4 hodiny 25 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236118423
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Vražda pro zlatého muže vydalo nakladatelství Radioservis, kde najdete i krátké ukázky.

O autorovi

Václav Erben byl český spisovatel detektivních románů. Absolvoval Obchodní akademii v Náchodě a divadelní dramaturgii a rozhlasovou režii na pražské DAMU. Pracoval jako novinář, redaktor a do roku 1990 jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. Od roku 1947 až do roku 1989 byl členem KSČ, po sovětské okupaci ČSSR v srpnu 1968 normalizační publicista, činný v propagaci branně-bezpečnostní politiky komunistického státu. V listopadu 1989 se stal předsedou České asociace autorů detektivní literatury. Od roku 1993 působil tři roky jako tiskový mluvčí předsedy ČSSD. V roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu ve volebním obvodě Ústí nad Orlicí. Od roku 1997 do února 2000 byl členem Rady České televize za ČSSD. Ve svých titulech stvořil postavu kapitána Exnera, znát můžete například knihy Poslední pád Mistra Materny či Znamení lyryNěkteré jeho díla vyšla také jako audioknihy, například Osamělý mrtvý muž či Poklad byzantského kupce a byla i zfilmována.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A na závěr vám představíme novou detektivku Dáma kontra střelec slovenského spisovatele Dominka Dána. Richard Krauz se pokusí odhalit totožnost tajemného střelce…

V polovině devadesátých let se podsvětí rozlézá, kde může, a detektivové z oddělení vražd mají plné ruce práce. Ne všechny vraždy z tohoto období však souvisí s podsvětím. Jsou i takové, které čekají v Krauzově skříni na vyřešení už léta. Tři roky trvá vyšetřování vraždy sedmnáctileté prostitutky ubodané v trávě na okraji sídliště. Ale navzdory slibu náčelníka Mayora si mordparta zaslouženou oslavu ani pár dní volna neužijí, protože je tu nový případ – tajemný střelec maskovaný podvečerním šerem opuštěného lesa. Obětí je bývalá sportovkyně, hráčka národního týmu a modelka na slavných pařížských a milánských molech – velká dáma z velkého světa. Jak ale zjistit, kdo je tajemný střelec, který usiluje o její život? Ani Krauzovi není jasné, zda jí někdo skutečně usiluje o život, nebo zda nešlo jen o náhodný výstřel zákeřného pytláka. Musí tak vyřešit další hádanku a výsledek vyšetřování může přinést překvapivé odpovědi, jako už mnohokrát předtím.

Dáma kontra střelec

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0670-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Dáma kontra střelec vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Detektiv z oddělení vražd Richard Krauz byl nešťastný. Nesnášel suchý vzduch, ale nejen proto – měl prázdný stůl. Minulý týden vyřešili vraždu Bartoloměje Siky, sbalili spis, odeslali ho na vyšetřovačku a od té doby ani ťuk. Přejel dlaní po hraně stolu, druhou dlaní přeleštil už tak vyleštěný povrch, pro jistotu ho ještě přetřel oběma dlaněmi. Vlhké dlaně zavrzaly na lakované desce – raději přestal, neboť Burger pohoršeně vzhlédl od novin. Krauz nesnášel nečinnost, prázdný stůl ho znervózňoval. Nudil se. Neměl rád období mezi vraždami, kdy nebylo do čeho píchnout. Měl rád období mezi vraždami, kdy nebylo do čeho píchnout, neboť mohl jít z práce v půl čtvrté, se Sylvií zašel na nákupy, asistoval v kuchyni při vaření večeře, pomohl dětem s domácími úkoly, žil normálním životem normálního člověka. Měl rád… neměl rád, vlastně ani nevěděl, co má rád a co nikoli, neboť právě teď se nudil a nuda ho znervózňovala. Nevěděl, co s rukama, co s nohama, kam si sednout, komu zavolat… (str. 9)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty. Dominik Dán má na seznamu již mnoho knih, které se u čtenářů těší velké oblibě. Zmínit můžeme například romány Cela 17Tajemný závojStudnaKočičí stopaKníže SmrtBřemeno minulostiHřích náš každodenníVe stínuKrev není vodaPopel všechny zarovnáRudý kapitánBásníkKráska a ZvířeNestydaté neviňátko a další.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z detektivů vás nejvíce baví? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTaxikář

Čepek, Petr

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeKrysta
Trujkunt 5

Sagitarius, Petr

Argo, 2023

zobrazit info o knizeVražda pro zlatého muže (audiokniha)
Případ kapitána Exnera

Erben, Václav

Radioservis, 2023

zobrazit info o knizeDáma kontra střelec

Dán, Dominik

Slovart, 2023

Napsat komentář