Šest spolužáků a jedno skryté tajemství…

Sametové iluze
Hlavními hrdiny příběhu odehrávající se od 70. let a dále v Československu jsou studenti sportovního gymnázia a jejich známí. Jednotlivé příběhy se prolínají, nejsou chronologicky seřazené a vyvrcholí na abiturientském večírku po sametové revoluci.

Sametové iluze nejsou jen příběhem šesti spolužáků, ale příběhem všech, kdo žili v Československé a posléze jen České republice od 70. do 90. let. V osudech několika lidí, v sedmdesátých letech více či méně nadějných sportovců, absolventů sportovního gymnázia, je srozumitelně a jasně napsáno, jak smělé umí být mládí a jak lze o tuto smělost přijít kvůli náhodě, chviličce nepozornosti nebo shodou dějinných okolností. Název jednoznačně upomíná na převrat v roce 1989 a jeho důsledky pro všechny aktéry příběhu, ať už jde o někdejší gymnazisty, jejich neoblíbenou učitelku, či postavy zdánlivě vedlejší. Během abiturientského setkání jednoho večera roku 1994 se všechny příběhy sejdou, propojí a rozuzlí, ale stane se tak jen v hlavě čtenáře, který postavy střídavě sleduje už od 70. let. Autorův styl je na přebalu označen za unikátní, ale veškerá ojedinělost spočívá v tom, že vyprávění není chronologické a zůstává jen na čtenáři, kdy mu dojde, jak se věci mají. Přesto se nedá říci, že je text těžko čitelný – naopak, plyne lehce a o napětí a dobré dílčí pointy není nouze. Rozhodně stojí za přečtení. Obzvlášť doporučuji mužům, kteří v mládí provozovali sport na vyšší úrovni a rádi si zavzpomínají, kniha však bude bavit každého, kdo žil ve výše uvedené době, protože v příbězích několika někdejších přátel najde i střípky svého života, byť to budou možná ztracené iluze.

Ukázka z knihy

„Hele, Puťáku…,“ hledá Seržant nejvhodnější odpověď. „Ta přísaha, tenkrát na tom chmelu, nebyl asi ten nejchytřejší nápad. Všichni jsme byli vožralí jako dobytek. Klidně si mysli, že holt nejsem ani velkej, ani čestnej, ale upřímně se ti přiznám, že jsem na ten slib dávno zapomněl. A proč sis vlastně dneska vzpomněl zrovna na tu krávu angličtinářku?“

Můžete si přečíst zbytek naší ukázky.

Sametové iluze

Šest spolužáků a jedno skryté tajemství…
Autor: Petr Čepek

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-271-2602-6
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Sametové iluze vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

Petr Čepek se narodil v roce 1960 v Jičíně. Rodina se mnohokrát stěhovala a přes Hořice v Podkrkonoší a Slaném nakonec skončil v Praze. Ve svých devíti letech se začal věnovat stolnímu tenisu, ve kterém to v pouhých třinácti letech dotáhl až na mistra republiky (tento titul ještě několikrát obhájil). V Praze také absolvoval Právnickou fakultu University Karlovy a většinu života se úspěšně věnoval obchodnímu a korporátnímu právu. Je šťastně ženatým otcem tří dětí, přičemž manželka Kateřina bývá první čtenářkou i kritičkou jeho literárních výtvorů. Psaní a publikování krátkých povídek se věnuje už bezmála třicet let a román Sametové iluze je jeho prvním publikovaným dílem u nakladatelství Grada.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis


cosmopolis_logo

Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSametové iluze
Šest spolužáků a jedno skryté tajemství...

Čepek, Petr

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář