Všechno, co potřebuješ vědět o životě a rybaření

rybarska chata uvod
Ivar má širokou zásobu rad, které by rád předal svému synovci Jonovi a spolu s nimi i vlastnické právo na horské jezero. Když se pak vydají do rybářské chaty strávit společný týden, Jon ještě netuší, že poselství strýčka se nebude týkat jenom rybaření, ale také užitečných rad do života…

„Jestli chceš bejt rybář, musíš myslet jako ryba,“ vykládá starý obchodník a houslista Ivar svému synovci Jonovi. Podobných rad má bezednou zásobu. Ivar se chystá darovat Jonovi vlastnické právo na studené horské jezero, člun s inventářem, sítě a rybářskou chatu. Má to jeden háček: muzikant a celoživotní zápecník Jon rád cestuje a užívá si volnosti, zatímco převzetí takového dědictví znamená dřinu a odpovědnost. Ale co když se stane součástí něčeho, co ho přesahuje? V zářivém podzimním dni se oba muži vydávají do rybářské chaty strávit společný týden: Jon vybavený novým sešitem na poznámky a Ivar s odhodláním naučit svého nemotorného, ale ne úplně beznadějného synovce vše, co potřebuje vědět – o rybaření a životě.

Rybářská chata

Autor: Stein Torleif Bjella
Přeložila: Jarka Vrbová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-557-6
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Rybářská chata vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Říkal jsem si cestou, že strejda už na podzimní rybaření ve studeném horském jezeře nestačí. Špatně udržuje rovnováhu, má oslabený zrak i sluch, bez přestání ho zebou ruce, ale jazyk má ostrý jako břitvu. Vlastně jenom ta pusa mu funguje. Od chvíle, kdy jsem ho ráno vyzvedl, mi nepoložil jedinou otázku. Takže nic nenasvědčuje tomu, že povedeme rozhovor, půjde o samomluvu. Neřekl jsem jedinou větu, jen krátké odpovědi: „Jo,“ „Ale jo,“ „Aha, tak jo.“ Strýc Ivar naopak mluvil bez přestání: „Jednou jich tu by la spousta. Jednou jsem dostal tříkilovýho. Jednou v srpnu tu ležel sníh. Jednou jsme tu vzývali Měsíc a oheň. Kdysi tu stály dvě chatky, ta starší byla z kamene a hlíny. Kdysi jsem měl pramici. Dědek tu měl krávy, byla to vlastně salaš, krávy musely mít v noci přes hřbet přehozenou deku, aby nezmrzly, ale dědek tak měl aspoň pro rodinu mlíko.

Přečíst si můžete celou ukázku.

O autorovi

Stein Torleif Bjella se narodil se v roce 1968 v horské vesnici Ål ve východním Norsku, v kraji, kde se odehrává jeho autobiografická próza Rybářská chata (PROSTOR 2023). Úspěšný písničkář a hudebník debutoval jako spisovatel velmi oceňovanou básnickou sbírkou Jordsjukantologien (2017). Novela Rybářská chata je jeho prozaickou prvotinou. Kniha získala v roce 2021 Cenu za literaturu psanou variantou norštiny nynorsk a chystá se její vydání v řadě zemí.

Zdroj informací: Prostor


prostor_logoNakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRybářská chata

Bjella, Torleif Stein

Prostor, 2023

Napsat komentář