Příchod bohů, návrat dětství

Toman_PrichodBohu_audio
Padesátá a šedesátá léta dvacátého století charakterizuje ve světě žánru science fiction nadšený optimismus v souvislosti s vizí kolonizace vesmírných dálav. Věděli jste ale, že vedle slavných jmen typu Bradbury, Silverberg či Heinlein stojí i řada českých autorů?

Je nespornou pravdou, že některé zkušenosti z dětství v nás uvíznou na celý život. Jednu takovou nostalgickou vzpomínku probudila i březnová novinka v nabídce serveru Audioteka.cz, konkrétně zvuková podoba povídkové sbírky Vlastislava Tomana Příchod bohů. Interpretace se chopil Ivan Řezáč.

Podstatná část mé generace byla utvářena tím, co nabízela periodika pro mládež v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století. Konkrétně mám teď na mysli časopis ABC mladých techniků a přírodovědců. Nejenom, že se v něm dalo najít mnoho populárně formulovaných postřehů ze světa zmíněné techniky i přírody, ale ti zručnější (možná spíš odvážnější) si mohli slepit bezpočet papírových modelů – od staveb, přes vozidla, plavidla a letouny všeho druhu. Kromě vyjmenovaných lákadel se ale sem tam objevily i konstrukce inspirované díly vědecké fantastiky, jak se tehdy žánr sci-fi často označoval. A mezi tyto výkvěty fantazie patřil i třeba nohatý robot zvaný Malý bůh. A jsme u jádra pudla: jedním z největších taháků populárního „ábíčka“ byly pravidelné komiksy (čas od času vycházející i jako samostatný „Speciál“ koncipovaný jako soubor jednoho či více příběhů). Nu a komiksové vyprávění, které mi nesmazatelně uvízlo v paměti, pochází z výtvarné dílny Františka Kobíka a z autorského pera Vlastislava Tomana. Audiokniha Příchod bohů je připomínkou oné vzrušující doby her a malin nezralých, abych si s dovolením vypůjčil slova klasika.

Svou tištěnou podobu dostala povídková sbírka Příchod bohů díky nakladatelství XYZ již v roce 2016. I v ní se objevují známé ilustrace Františka Kobíka. V audioknize, za jejímž vznikem stojí vydavatelství Tympanum, jsou posluchači o tento cenný vizuální prvek ochuzeni. Předpokládám ale, že po titulu sáhnou spíše pamětníci, takže se nejedná o zásadní újmu.

Sbírka obsahuje celkem třináct příběhů různých délek plus dva autorovy vstupy. První Tomanův komentář hovoří o motivaci k psaní vědeckofantastických povídek v období mezi lety 1957 až 1966. Z této doby pochází prvních devět příspěvků, konkrétně „Příchod Malého boha“, „Marťan“, „Bludný Holanďan“, „Jedenáctého dne“, „Mechanik Tim“, „Asteroid L – jako Lena“, „První stádo“, „Rozhodnutí“ a konečně titulní „Příchod bohů“. Až o mnoho desítek let později přidal Vlastislav Toman další čtyři kousky: „Bude se jmenovat Kruan“, „Planeta Xindlu“, „Muž, který hledal Boha“ a svérázně pojmenovaný „Na tohle hustý nestačí“. Celou knihu uzavírá autorův komentář k jeho tvorbě mezi lety 2008 až 2016.

Nosná linie celé knihy staví na optimistickém výhledu dobývání blízkého i vzdáleného vesmíru, tak charakteristickém pro sci-fi šedesátých let. Osobně považuji první blok za zdařilejší z obou. Poslední dvě povídky druhé části (a tedy i celé sbírky) si pohrávají s trochu filozofickým přístupem k otázce božství, přičemž ale celkově vyznívají spíše nepřirozeně a poněkud naivně. Popravdě nemít z autorových slov informaci o době jejich vzniku, datoval bych je někam do poloviny minulého století. Rozhodně nepůsobí „vypsaněji“ než jejich předchůdkyně.

Oba „Příchody“ zavedou posluchače na Žlutou planetu v blíže nespecifikovaném koutu vesmíru, kde se seznámí s kopií našich pravěkých lidí – s kmenem Gron-c-chů. Zastihneme je právě v okamžiku, kdy na jejich domovském světě přistane podivné vejce, z něhož vyleze obrovský mechanický krab – Malý bůh. Ve finále se objeví i sami bohové, tedy vesmírní cestovatelé ze vzdálené Země. Oproti komiksovým zpracováním představují povídky spíše jen takový rychlý náhled do tématu, ale i tak dokážou zaujmout. Na Žlutou planetu se posluchači mohou podívat i v prvním příspěvku bloku příběhů dodaných až v jednadvacátém století. Pro úplnost dodejme, že právě Kruan (syn náčelníka a šamanky z první vlny „Příchodů“) se v komiksové podobě dočkal účasti na mnoha dalších dobrodružstvích („Kruanova dobrodružství“, „Kruanova cesta“, „Kruan a bohyně“, „Kruan a služebníci zla“).

Ostatní povídky prvního bloku této sbírky jsou zaměřeny na různé formy a různé fáze kolonizace vesmíru. Třeba takové „První stádo“ je jakousi zjednodušenou českou obdobou kousku Bradburyho Marťanské kroniky. Ta se ostatně v českém překladu objevila prvně v roce 1959, tedy přesně v době, do níž vznik „Prvního stáda“ spadá.

Možná za to může návrat na Žlutou planetu, a tím pádem i jistý pocit návaznosti, možná i tak trochu špionážní hon na padouchy na planetě Xindlu, ale v případě druhého bloku považuji první dvě povídky za lepší než ty zbylé. U těch bych autorovi za náznak propojení postav s příběhy napsanými v minulém století připsal jedno malé plus, ale jinak jsou v mých očích spíše zklamáním.

Zhruba dvě a půl stovky stran tištěné předlohy reprezentuje ve zvukové podobě celkem jednatřicet souborů ve formátu mp3. Podmanivý hlas Ivana Řezáče, který stejně jako autor knihy pochází z Plzně, si tak posluchači mohou užívat po dobu bezmála devíti hodin.

Přes zmíněné výhrady, které jsou navíc výtkami čistě subjektivními, jsem moc rád, že jsem měl příležitost zavzpomínat na dětství právě při poslechu zvukové verze Příchodu bohů z pera Vlastislava Tomana. Pokud by čtenáře tento český publicista a autor zaujal, mají mnoho dalších příležitostí se s jeho tvorbou setkat. A nejde jen o žánr science fiction. Mnoho dobrodružství a poučení zároveň lze najít třeba v knize Příběhy psané střelným prachem z roku 1988. Tak na co ještě čekáte?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříchod bohů

Toman, Vlastislav

Tympanum, 2022

zobrazit info o knizePříchod bohů

Toman, Vlastislav

XYZ, 2016

Napsat komentář