Zázrak jménem rostliny

kvetiny-nahled
Brzy přijde jaro a s ním ideální čas na procházky a toulky divočinou. Mějte oči otevřené, dívejte se kolem sebe a poznávejte faunu a flóru našich lesů. Od statných dubů po malé něžné bledulky – všechny rostliny jsou důležitou součástí naší přírody…

Rádi trávíte čas v přírodě? Obdivujete barevnou všehochuť, která každoročně rozkvétá na našich lukách a podél cest? Některé z květin si nejspíš pamatujete ještě ze školních herbářů, ale nad mnohými si možná lámete hlavu. Pokud i vy občas přemýšlíte, které rostliny potkáváte na výletech, jak se jmenují, jestli jsou běžné, nebo spíš vzácnější, a v jakém prostředí se jim daří nejlépe, pak je pro vás kniha Felixe Weisse tou pravou volbou.

U kraje cesty vás upoutá zajímavá květina – jak se jen jmenuje? S tímto bohatě ilustrovaným průvodcem to zjistíte úplně jednoduše: nejprve se zorientujete podle barvy květu, pak spočítáte okvětní lístky a výběr se zúží pouze na několik druhů. Všechny důležité znaky jsou jednoznačně popsané a návodné jsou také detailní ilustrace. Velmi rychle tak zjistíte, jaká květina to vykvetla právě pro vás. Portréty jednotlivých druhů doplňují pozoruhodná fakta a zajímavosti. Čím více se o květinách dozvíte, tím více vás budou fascinovat.

Svými pestrými květy vnášejí květiny barvy do jinak spíše jednotvárné zeleně a hnědi rostlinného světa. Jejich barevná nádhera má vlastně přitahovat jen hmyz, který je pak odměněn nektarem a současně se stará o opylení, ale kromě toho udělá radost i nám. Květiny jsou spíše malé, alespoň ve srovnání se vzrostlými stromy nebo košatými keři, a mají většinou zelené a měkké stonky, opět na rozdíl od hnědých kmenů stromů a zdřevnatělých keřů. Některé stromy a keře jako jabloň domácí (Malus domestica) nebo růže šípková (Rosa canina) také krásně kvetou, do této příručky jsme je však nezařadili. U právě tak drobných a zelených travin a ostřic zase nenajdeme nápadně pestré květy, neboť o opylení se u nich stará vítr. V této knize se tedy budeme věnovat květinám, nikoli stromům, keřům nebo travinám. Představuje malý, ale reprezentativní výběr 100 častých a rozšířených druhů, díky němuž se s touto různorodou skupinou rostlin blíže seznámíte.

Květiny – Rozpoznejte snadno 100 druhů

Autor: Felix Weiss
Přeložila: Radana Studenovská

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×192 mm
ISBN: 978-80-7670-073-4
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Květiny – Rozpoznejte snadno 100 druhů vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

 

rostliny-nahled-maly

Prolistujte si další ukázku.

O autorovi

Felix Weiß žije a pracuje ve městě Husum, jež je bránou k národnímu parku Šlesvicko-holštýnské wattové moře. Tamější slané louky, duny a pláže nabízejí poznat bohatství výjimečné rostlinné říše. Svět rostlin ho začal fascinovat během studia biologie v Kostnici u Bodamského jezera díky exkurzím s vedoucím botanické zahrady Dr. Gregorem Schmitzem i díky botanickým určovacím cvičením staré školy s Dr. Volkerem Hellmannem.
V nakladatelství Kazda vyšla v roce 2021 stejně přehledná publikace Felixe Weiße s názvem Ptáci.

Zdroj informací

————————————————

Rostliny jsou nádhernou součástí živé přírody. Od voňavých krásek s velkými barevnými květy přes nenápadné rostlinky držící se při zemi až po otravný plevel – všechny společně tvoří mimořádně rozmanitou říši rostlin. Čeho si ale na první pohled nevšimneme, je důmyslnost, s jakou se rostliny dokáží přizpůsobit prostředí. Kniha Těla rostlin přiblíží čtenářům, jaké pochody se v rostlinách odehrávají a jak jim důmyslná adaptace pomáhá přežít.

Kniha přístupnou formou přibližuje, jak poznání tvarů rostlinného těla přispělo a přispívá k porozumění rostlinných životních strategií. Pokouší se odpovědět na otázky: jaká je ekologická funkce takových vlastností rostlin, jako je výška, cyklicita prýtu nebo adventivního odnožování z kořenů v každodenním životě rostliny a/nebo jak je ekologická funkce rostliny ovlivněna její morfologií a architekturou. Kromě samotných rostlin se zabývá také těmi, kdo k poznání ekologické funkce rostlinných tvarů přispěli a přináší jejich stručné medailonky. Kniha je určena všem, kdo mají rádi rostliny, amatérským i profesionálním botanikům.

Těla rostlin

Jak nám tvar rostlin pomáhá v poznání jejich životní strategie
Autorka: Jitka Klimešová

Počet stran: 236
Vazba: vázaná
Formát: 160×210 mm
ISBN: 978-80-200-32706
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu Těla rostlin vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

tela-rostlin-maly

 

K dispozici je zbytek ukázky.

————————————————

Máloco působí na člověka tak jako stromy. Staří velikáni s obrovskými kmeny mlčky přihlíželi mnoha desítkám let událostí, dobrých i špatných, a přečkali nejednu přírodní katastrofu. Přisuzujeme jim moudrost, a přesto se k nim mnohdy chováme hůř, než by si zasloužili. Jejich schopnosti jsou ve skutečnosti daleko větší, než si myslíme, a jejich úloha v našich životech nezastupitelná – je potřeba je chránit, protože právě stromy dělají naši planetu obyvatelnou.

Audiokniha Než stromům dojde dech je vyznáním lásky stromům a současně výzvou, abychom konečně začali chránit přírodu a pečovat o její nekonečnou mnohotvárnost, i když se nám doposud nepodařilo zcela pochopit její provázanost. A také cestou k pochopení, že to děláme ve vlastním zájmu. Stromy se totiž bez lidí hravě obejdou, ale lidé bez stromů ne.

Než stromům dojde dech (audiokniha)

Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Dagmar Heeg

Délka: 8h11m
Vazba: CD
Formát: mp3
ISBN: 8594201410147
Doporučená cena: 369 Kč

Audioknihu Než stromům dojde dech vydalo nakladatelství Kazda.

Můžete si pustit ukázku z audio titulu.

O autorovi

Peter Wohlleben (* 1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Slyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu před časem začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Zdroj informací

————————————————

Na procházkách člověku pořádně vyhládne. Než abyste ale zaháněli vlčí hlad tím prvním, co vám přijde pod ruku, vyzkoušejte některé ze zdravých tipů a receptů, o které se s vámi podělí Kristýna Malinowská v knize Superpotraviny. Rostliny jsou nejen okrasou naší přírody, ale i součástí zdravého jídelníčku. Přečtěte si, které rostlinné potraviny jsou nejvhodnější pro doplnění konkrétních vitaminů a esenciálních živin.

Svět potravin je daleko spletitější a pozoruhodnější, než by se na první pohled mohlo zdát, a nabízí mnohem více než pouhé palivo pro naše tělo. A co teprve, když si posvítíme na takzvané superpotraviny.

Každá je zcela jedinečná a nabízí jinou pomoc. Jak však poznáte, že je tou pravou právě pro vás? Dokážete se vyznat ve změti volně dostupných informací a v textech na potravinách, nebo se vám z nich spíše točí hlava?

Odhalte taje superpotravin společně s nutriční specialistkou, objevte jejich blahodárné účinky a zjistěte, jak je vhodně zařadit do svého každodenního jídelníčku.

Superpotraviny

Sousto za soustem ke zdraví
Autorka: Kristýna Malinowská

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 174×245 mm
ISBN: 978-80-271-1201-2
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Superpotraviny vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Sacharidy nám slouží jako rychlá zásoba energie a mimoto jsou velice důležitým palivem pro náš mozek. Náš mozek se totiž živí z největší části glukózou a ve chvíli, kdy se mu nedostává dostatečné množství tohoto cukru, upadá do, pro něj, stresového stavu. Jak se tento stresový stav projevuje? Příkladem může být student, který se učí na zkoušky nebo člověk držící nesprávně nastavenou redukční dietu. V prvním případě student namáhá mozek více než obvykle a důsledkem toho rychleji spotřebovává glukózu. Poptávka je vysoká, a tak mozek začne komunikovat zvýšenou chutí nejen na sladké potraviny. V mnohých případech je tato poptávka kompenzována přísunem čokolády, což by určitě mnozí studenti potvrdili. Tedy stresový stav má v tomto případě za následek vyvolání chuti na sladké potraviny nebo potraviny se zastoupení většího množství sacharidů.

Prolistujte si další ukázku.

O autorovi

Mgr. Kristýna Malinowská studovala obor nutriční specialista na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Praktické zkušenosti získala během studií v rámci praxí ve stravovacích provozech, na lůžkových odděleních nemocnic a také v nutričních poradnách.
Od této chvíle se její práce soustředila především na soukromou poradenskou činnost v oblasti výživy. Portfolio jejích klientů tvoří nejčastěji lidé nespokojení se svou hmotností, dále lidé potýkající se s potravinovými alergiemi či intolerancemi nebo rodiče, kteří řeší zdravotní problémy svých dětí.
Svou cestu doplnila také přednáškovou činností a spoluprací se školními jídelnami. Práce spojená s pomocí lidem ji velmi těší a dává jí smysl.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímáte se o rostliny a přemýšlíte o některé z dnešních knih? Dejte nám vědět do komentářů.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvětiny – Rozpoznejte snadno 100 druhů

Weiss, Felix

Kazda, 2022

zobrazit info o knizeTěla rostlin
Jak nám tvar rostlin pomáhá v poznání jejich životní strategie

Klimešová, Jitka

Academia, 2022

zobrazit info o knizeNež stromům dojde dech (audiokniha)
Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme

Wohlleben, Peter

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeSuperpotraviny
Sousto za soustem ke zdraví

Malinowská, Kristýna

Grada, 2022

Napsat komentář