„Pohádky“ pro odrostlé

Tipy_Rudy vlk_Do skonani veku
Člověk není nikdy tak starý, aby si nemohl přečíst nějakou pohádku – tím spíš, když je to tak trochu předělaná pohádka pro odrostlejší čtenáře. Patříte-li k fanouškům fantasy, určitě si pošmáknete.

Červenou karkulku určitě dobře znáte, ale co takhle Rudého vlka? Retellingy poslední dobou frčí. Jestli je máte rádi, proč nevyzkoušet i nový fantasy román od Rachel Vincentové?

Rudý vlk

Autorka: Rachel Vincentová
Přeložila: Magdaléna Farnesi

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3154-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Rudý vlk vydalo nakladatelství Cosmopolis v edici Young Adult.

V den svých šestnáctých narozenin se Adéla dozvídá, že patří k rodu, který již po staletí brání vesničany před zkázou. Zároveň ale zjišťuje, že aby dostála svým povinnostem, musí se vzdát muže, kterého miluje, a s ním i budoucnosti všeho, v co dosud věřila. Adéla stojí před rozhodnutím, co všechno je ochotna obětovat, aby ochránila svou rodinu a sousedy.

 

Více o knize

Pohádku o Červené karkulce zná asi každý. Mladá dívenka v červeném plášti, která babičce nosí v košíčku samé dobroty, se jednou připlete do cesty zlému vlkovi. Odehrál se tento příběh opravdu tak, jak nám naše maminky vyprávěly? Nebo to bylo jinak? Příběh o setkání mladé dívky s vlkem se během své historie měnil a stal se předlohou pro mnoho adaptací. Ať už jste četli pohádku od bratří Grimmů či viděli hororový film Červená karkulka v hlavní roli s Amandou Seyfried, vždy v sobě příběh obsahoval jasný kontrast mezi bezpečným světem vesnice a nebezpečným temným lesem. A samotná postava Karkulky se změnila z mladé a nevinné dívky v dospělou ženu.

Kdo se bojí, nesmí do lesa
Romantická fantasy Rudý vlk s výraznou ženskou hrdinkou, milostným trojúhelníkem a silnými morálními tématy v sobě kombinuje pohádkové prvky se strašidelnou atmosférou hororových filmů. Nemyslete si tedy, že půjdete v již vyšlapaných šlépějích. Spolu s hlavní hrdinkou Adélou se z vesnice Oakdale vypravíte do temných hvozdů, kde mezi stromy neproniká denní světlo, zato jsou plné smrtelně nebezpečných příšer a nesou se jimi hlasy dávno mrtvých. V tomto příběhu rozhodně platí pravidlo, že kdo se bojí, nesmí do lesa. A pokud tam už musíte, mějte vždy u sebe lucernu. Jen tak si zachráníte život, protože příšery se světla bojí.

Monstry se to tu jenom hemží
Jak už sám název napovídá, hlavní příšerou, o které bude řeč, je vlk. Ovšem nejen tak ledajaký a není ani jeden. Vlkodlak, nebo jak mu lidé říkají loup garou, je monstrum, které ohrožuje vesnice v okolí temného lesa. Setkáte se zde ale se dvěma druhy, a to s bělovlkem a rudovlkem. A i když je lidé z vesnice od sebe neodlišují, rozdíl je veliký. V lese ovšem číhají i další nestvůry. Pozor byste si měli dát na všudypřítomné šlahouny, ze kterých, když vás polapí, se už živí nedostanete. To ovšem platí o čemkoli, na co v lese narazíte. Pokud si nedáte pozor, můžete se připlést do cesty lidožravé hadí ženě, skřetům nebo Šedým mužům.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

 

O autorce

Rachel Vincent je v USA Today a New York Times nejprodávanější autorkou více než třiceti knih pro dospívající a dospělé. Její knihy získaly hvězdná hodnocení, byly vybrány do seznamu čtenářů Tayshas, ​​označeny jako VOYA Perfect Ten a NYPL Best Books For Teens dostaly se také do finále ceny Oklahoma Book Award. Její román Menagerie byl označen za Romantic Times Top Pick a v roce 2015 též za vítěze Seal of Excellence. Rachel Vincent má bakalářský titul z angličtiny, dvě dospělé děti a tři kočky. Žije v Oklahomě se svým manželem a všemi třemi kočkami.

Zdroj informací: autorčin web

 

O nakladatelství Cosmopolis

cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

————————————————

Humor, napětí, řada dějinných zvratů a pořádná dávka magie, to všechno vás čeká v dobrodružném fantasy příběhu Do skonání věků od Žanety Neužilové.

Do skonání věků

Autorka: Žaneta Neužilová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-469-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Do skonání věků vydalo nakladatelství Pointa.

Mohl to být den jako každý jiný. Vyhraná bitva, hlučné oslavy a nějaké to šmajchlování v hostinci. Když se ale Salomea rozhlédla po krajině, najednou zatoužila po jiném životě. Všechno jí připadalo lepší než pár zlaťáků žoldu. V té chvíli ještě netušila, že se schyluje k setkání, které jí obrátí život vzhůru nohama. Síly ovládající temnou magii totiž rozehrály osudovou hru. Dojde Salomea na konec spletité cesty a najde své rozhřešení, nebo napomůže zlu, aby změnilo tok věků? Jisté je jen jedno, ne všechny příběhy končí šťastně a budoucnost je vždy nejistá.

 

Ukázka z knihy

Odpornější než písek byl pach. Pach krve a smrti, který se usadil v každé nitce oděvu, v každém vlasu na hlavě. Bude trvat dlouho, než se ho zbaví. po čase nakonec ustoupí a zanechá po sobě pouze vzpomínky. Ty možná vyblednou, ale nikdy docela nezmizí. Stále a znova se bude budit s hrůzou v očích, s výkřikem na rtech…
Kapička potu pozvolna stékala po opálené tváři přes koutek rozpraskaných rtů až k bradě, kde zůstala chvilku viset, až ji nakonec přemohla gravitace a ona dopadla na vyprahlou rozpálenou zem. Slunce nemilosrdně sálo všechnu dostupnou vláhu a měnilo poušť v místo žhavé smrti. V tuto hodinu se každý rozumný člověk snažil poušti vyhýbat. I žena se pozvolna chystala k odchodu, když jí na záda dopadla těžká ruka. (str. 2–3)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Žaneta Neužilová přemýšlí, jestli napsat jen pár slovíček, nebo slohovou práci na celou stránku. Ta jedna věta vystihuje vlastně všechno. Je váhavá Váha, nad vším hloubá a přemýšlí nad mnoha věcmi. Miluje slova, ale má trému z proslovů. Netouží po záři reflektorů, ale dychtí po tom, aby její příběhy prozářily životy jiných. Pokud do knihovničky, která vám stojí v obývacím pokoji, přibude jedna knížka s jejím jménem, bude nejspokojenější člověk na světě.

Proč knihu napsala?

Zeptali jste se už nějakého člověka, proč dýchá? Já tedy ne, ale asi by mne ta otázka zaskočila. Ale odpověď je překvapivě prostá. Dýchání je základní potřeba. Pro mne je psaní a vyprávění příběhů životní nutností. Je to prazvláštní touha sdělit ostatním to, co v sobě nosím. Začátky jsou stejné. Napadne mě nějaká věta, pak k ní zkusím přidat další a najednou je z toho text, který se vynořuje kdesi z éteru, kde ho pevně drží Múzy, a pomaličku ho skládám slovo po slově, až z toho vznikne povídka, novela nebo knížka. Ta tvorba je fascinující, mnohokrát se stane, že příběh žije svým životem. První představa krystalizuje a najednou zjišťuji, že se postavy vydávají jinou cestou, než jsem si původně myslela.
To ovšem nevysvětluje, proč právě fantasy. Pravdu? (Chvíle ticha, nervózně se škrábu na hlavě). Fantasy je žánr, který autorovi dovolí skoro všechno. Můžete popustit uzdu své fantazii a nemusíte si k tomu dělat žádné dlouhosáhlé rešerše. Můžete si vytvořit svět plný jednorožců, hromových ptáků a… Počkat, počkat, zapomněla jsem na jednorožce. Není pozdě na přepsání knihy?

Řekli o knize

Příběh Do skonání věků stojí na vlastních nohou, je suverénní, vyprávěný poutavým jazykem, který dokáže čtenáře vyloženě strhnout a nalákat, aby četl dál, aby se dozvěděl, jak to dopadne. Postavy jsou skutečné a zároveň lidské – dělají chyby, pochybují, překonávají překážky. Román vychází z oblíbené počítačové hry, což má velkou výhodu v tom, že je vidět, že vypravěč svůj svět dobře zná. Nemá potřebu nikde nic příliš vysvětlovat, prostředí je organické a uvěřitelné. Na konci si čtenář řekne, že by se chtěl se Sal a Natanem, kteří tvoří skvělý tým, brzo vrhnout to dalšího vzrušujícího dobrodružství.

Kateřina Duchoňová, betačtenářka, redaktorka

Zdroje informací: autorčin web

 

O službě Pointa

Nakladatelská služba Pointa přináší alternativu k tradičnímu publikování knih. Spojuje autory, redaktorky, korektory, grafičky, sazeče, ilustrátorky i markeťáky se čtenáři a čtenářkami. Spisovatelům a spisovatelkám umožňuje vybrat si tým, který bude na knize pracovat. Profíkům z branže zase příležitost podílet se na knihách, které jsou jejich srdci blízké, a spolupracovat s talentovanými kolegy a kolegyněmi napříč knižním světem. Čtenářům a čtenářkám pak kromě knih samotných Pointa přináší i možnost přispět k jejich vzniku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše fantastické YA tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRudý vlk

Vincentová, Rachel

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeDo skonání věků

Neužilová, Žaneta

Pointa, 2022

Napsat komentář