Chvála nacionalismu

Chvala nacionalismu_uvodni
Ve své knize Chvála nacionalismu izraelský filozof Yoram Hazony podporuje, jak už sám název napovídá, nacionalismus – ideologii zdůrazňující význam národa coby společenské jednotky.

Po dlouhých letech hanobení národního státu ve jménu univerzalistické ideologie opět nastává čas, abychom ocenili ctnosti a přednosti nacionalismu. Izraelský politolog vysvětluje, že svět má na výběr pouze dvě možnosti: řád nezávislých národních států, anebo univerzální světové impérium. K němu ostatně směřovaly všechny čtyři totální, děsivé střety: třicetiletá válka i války napoleonské, stejně jako první a druhá světová válka.
„… na rozdíl od impéria je nezávislý národní stát mírumilovný, odmítá avanturismus v zahraniční politice a zábor cizích zemí. Řád národních států nabízí možnost kolektivního sebeurčení, plodného soutěžení a maximálního rozvoje… Pouze národní soudržnost a vzájemná loajalita umožňuje svobodné instituce, demokracii a osobní svobody. Tak zásadní výhody jiné politické uspořádání světa nenabízí.
Buďme proto nacionalisty. Nemluvím jen o vlastenectví, chvályhodné věrnosti údělu svého národa a jeho zájmům. Jde o prospěch lidstva, protože pouze v globálním řádu nezávislých národů lze usilovat o jedinečné kolektivní cíle… Nacionalista má velké poslání stát na stráži před imperiálním nátlakem nadnárodních institucí, odmítat globální ideologii, jež odvrací politiky od potřeb lidí doma a svádí je k intrikánství a avanturismu v cizině… Nacionalista… má za úkol rozvíjet blahobyt, vnitřní soudržnost a kulturní dědictví svého společenství… aby národ sílil a stal se požehnáním pro své členy i vzorem a příkladem pro ostatní.”
Nacionalismus je také osobní ctnost, protože ze členů národa vytváří širší rodinu a probouzí v lidech pouto vzájemné oddanosti. Nabízí protiváhu k fanatismu univerzální spásy lidstva a k prosazování všeobecného konformismu. Je to nacionalismus, kdo pěstuje snášenlivost a přináší prospěšnou rozmanitost světa.

 

Chvála nacionalismu

Autor: Yoram Hazony
Překlad: Alexander Tomský
Ilustrátor / grafik: Pavel Hrach

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7335-666-8
Doporučená cena: 425 Kč

Knihu Chvála nacionalismu vydalo nakladatelství Leda v edici Agora.

 

Ukázka z knihy

Velká Británie a Spojené státy se vydaly na cestu k nacionalismu. Pro většinu západních politiků a intelektuálů je něco takového naprosto nepřijatelné, za jedinou správnou a slušnou politiku považují totiž sjednocování světa. Britský odchod z Evropské unie a heslo amerického prezidenta „Amerika na prvním místě“ pokládají za pokus o návrat k primitivnímu období našich dějin, kdy zahraniční politiku národních států definovalo otevřené válečné štvaní a rasismus. Proto také naprostá většina představitelů veřejného života, zejména novináři a akademici, ve strachu z dalšího vývoje návrat nacionalismu do britské a americké společnosti ostře odsuzují. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Yoram Hazony (1964), absolvent Princetonské univerzity, je izraelský filozof, politolog a biblický badatel. Působí jako ředitel Herzlova institutu v Jeruzalémě a současně je předsedou washingtonské Nadace Edmunda Burkeho, jež se věnuje výzkumu, vzdělávání a publikování v oblasti národního konzervatismu. Yoram Hazony je autorem ceněných knih The Philosophy of Hebrew Scripture (Cambridge University Press, 2012), The Jewish State: The Struggle for Israel’s Soul (Basic Books, 2000) a God and Politics in Esther (Cambridge University Press, 2016). Jeho příspěvky se pravidelně objevují v médiích jako jsou The Wall St. Journal, The New York Times, Fox News, CNN, Time Magazine a American Affairs. Chvála nacionalismu (The Virtue of Nationalism) vyšla v nakladatelství Basic Books v září roku 2018. Kniha získala ocenění Conservative Book roku 2019 a stala se nejprodávanějším bestsellerem v oboru Mezinárodní vztahy a diplomacie. Yoram Hazony a jeho žena Yael žijí spolu se svými devíti dětmi v Jeruzalémě.

Zdroj informací a úvodního obrázku: nakladatelství Leda


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChvála nacionalismu

Hazony, Yoram

Leda, 2021

Napsat komentář