Konec etapy

McDonnell_PosledniObjednavky_audio
Někdy nás minulost zkrátka dohoní, ať už jsme ty na pohled špatné věci tehdy udělali z perfektně logického a hlavně chvályhodného důvodu. Jenže, kdo rozsoudí, co bylo, je a bude správně?

A máme to tu. Třídílný cyklus irského autora Caimha McDonnella se už i ve své zvukové verzi uzavřel v průběhu června 2021, kdy se v nabídce serveru Audioteka.cz objevil závěrečný titul Poslední objednávky (Last Orders, 2018, česky 2020). Překlad Richarda Jandy interpretuje Filip Švarc.

Práci irského autora Caimha McDonnella jsme si představili na jaře 2021 u příležitosti vydání audioknihy Muž bez tváře (A Man With One of Those Faces, 2016, česky 2019), jež dublinskou trilogii zahájila. Prostřední titul ve zvukové podobě s názvem Den, který nikdy nepřijde (The Day That Never Comes, 2017, česky prvně 2019) připravilo nakladatelství Jota ve spolupráci se serverem Audioteka.cz k vydání na květen 2021. A nyní se nám tedy celá série uzavřela.

Pojďme si stručně připomenout, o co, a hlavně o koho, tu jde. Paul, notorický smolař, bývalá zdravotní sestra Brigit a svérázný vysloužilý detektiv Bunny McGary – tihle tři spolu po nečekaných a život ohrožujících dobrodružstvích, k nimž první dva jmenovaní přišli čirou náhodou, založili detektivní agenturu. Ve druhém díle tvrdě bojovali za její uvedení do chodu, přičemž stejně, možná urputněji, sváděli souboj i mezi sebou. Křivé nařčení, falešné důkazy. Ukázalo se, že všechno bylo jinak. Co naopak zůstalo stejné jako v díle prvním, byl boj o holou existenci ohrožovanou nebezpečnými zločinci. Ani trojka nenechává čtenáře oddychnout. Bunny jako by smrtelná nebezpečí přitahoval – ostatně není divu, neb jeho životní filozofie, že co nejde domluvou, zaručeně přemůže síla, jasně volá po problémech ve všech rovinách. Události Posledních objednávek přímo navazují na Den, který nikdy nepřijde. Agentura BPB stále stojí před krachem. Tentokrát se ji pokoušejí pohltit konkurenti. A to všemi možnými zákeřnými úskoky i přímými tlaky. I tentokrát na čtenáře, v našem případě na posluchače, čekají různé dějové linie. V souladu s dvojkou a do jisté míry i s jedničkou se o vaši přízeň ucházejí Paul, Brigit i Bunny nejčastěji po krk ponořeni do vlastních problémů. Pochopitelně se mnohokrát ve svých aktivitách sejdou, ať už ve snaze zachránit jeden druhého, nebo prostě jen proto, že k sobě osudově patří.

Stylově bych třetí díl dublinské série zařadil mezi oba předchozí. Ubyly vulgarismy, jimiž se Den… hemžil, stejně tak ale poklesl počet prvoplánových komických situací tak typických pro Muže… Zároveň ale mnohem výrazněji než u obou předchůdců ztratily Poslední objednávky samostatnost. Bez znalosti kontextu a předchozího děje, což se týká hlavně vazby na prostřední část série, by celý text nemusel vyznít dostatečně srozumitelně. Ne že by sám o sobě nefungoval, jen by v takové pozici neprokázal plný potenciál.

Filip Švarc se v roli předčítajícího pohybuje jako ryba ve vodě. V té čisté, samozřejmě. Jeho přednes je nejen bezchybný, ale lehce zastřený tón hlasu zvýrazňuje jistou tajemnost celého díla. Zároveň vyznívá jako usazený do přesně té věkové roviny, kterou prostřednictvím textu ztělesňuje. Posluchač se tak velice snadno ztotožní s oběma mladšími hrdiny.

Zhruba tři sta osmdesát stran tištěné předlohy zastupuje v audioknize šedesát šest stop ve formátu mp3. Těchto jedenáct půltuctů znamená o několik minut víc než deset a půl hodiny poslechu. Za zmínku stojí i skvěle zvolená hudební intermezza, která celý zážitek ještě oživují.

Otázka nyní stojí: kam dál? A ta se netýká jenom audioknih, ale i tištěných překladů práce Caimha McDonnella. Už v úvodní recenzi dublinské trilogie jsme si říkali, že po jejím dokončení se autor pustil do dvou dalších sérií: případů McGarryho, kde zatím vyšly tituly Disaster Inc (2018), I Have Sinned (2019), The Quiet Man (2020), a The Stranger Times reprezentované zatím jedním stejnojmenným svazkem. Kromě zmíněných ale vydal Caimh McDonnell i dvě samostatně stojící knihy s názvy The Final Game a Welcome to Nowhere. Kterou z nich dostanou čeští čtenáři pod stromeček? Nebo dříve? A dostanou vůbec nějakou? Já osobně bych rád pokračoval třeba právě s Disaster Inc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední objednávky

McDonnell, Caimh

Jota, 2020

zobrazit info o knizePoslední objednávky

McDonnell, Caimh

Jota, 2021

Napsat komentář