Životu nebezpečná tuctovost

McDonnell_MuzBezTvare_audio
Někdy se člověk snaží udělat správnou věc. Někdy ho taková činnost naplní pocitem dobře odvedené práce. A někdy ho může skoro stát život. V každém případě charita rozhodně není nudná.

Mezi březnovými novinkami v nabídce serveru Audioteka.cz se objevila i zvuková podoba románu Caimha McDonnella Muž bez tváře (A Man With One of Those Faces, 2016, česky 2019). Audioknihu načetl Filip Švarc. Překlad tištěné verze připravil Richard Janda.

Caimh McDonnell je dalším z irských autorů, s nimiž jsme se letos potkali. Nedávno jsme si totiž povídali (slovem i obrazem) o knize jeho krajanky Gillian Hickové Veterinářka. Caimh McDonnell však svoji tvůrčí aktivitu zaměřil zcela jiným směrem. Dnes představovanou prvotinu Muž bez tváře vydal v roce 2016, čímž zároveň zahájil tak zvanou Dublinskou trilogii. Tato trojice knih je ostatně také zatím jediná, u níž jsme se dočkali českého překladu. V roce 2017 vyšla druhá část série Den, který nikdy nepřijde (The Day That Never Comes, 2017, česky 2019) a po u nás nepřeložené předehře k úvodní části Angels in the Moonlight ze stejného roku přibyly nakonec jako trojka Poslední objednávky (Last Orders, 2018, česky 2020). Po uzavření Dublinské trilogie pokračoval autor sérií případů McGarryho: Disaster Inc (2018), I Have Sinned (2019), The Quiet Man (2020). V letošním roce už stihl stejnojmenným titulem načít sérii The Stranger Times. V roce 2020 ale vydal i dvě samostatně stojící knihy s názvy The Final Game a Welcome to Nowhere.

Muž bez tváře je nade vši pochybnost detektivním příběhem. Popravdě si nemyslím, že překlad názvu je úplně šťastně zvolený.  Původní tvar totiž nereferuje o někom, kdo by svůj obličej jakkoli pozbyl, ale k postavě hlavního hrdiny Paula. Vysvětlím. Paul se snaží přežívat z minimální renty z podmínečného dědictví po své tetě, a to v dobré a trochu zoufalé víře, že až vyprší určitá doba, dostane se mu bohaté odměny v podobě zbytku tetina majetku (samozřejmě kromě té jeho části, kterou odkázala spolku zneužívaných oslů). Jedinou podmínku, již musí splnit, aby pravidelně dostával svých „pár“ euro, představuje povinnost poskytovat nějakou charitativní pomoc. Rovná se bezúplatnou. A tady jsme u podstaty věci: Paul disponuje natolik všední tváří, že lehce dokáže pro mnoho starých, nemocných a často senilních staříků zastoupit role jejich příbuzných, kteří o své příbuzné nejeví žádný zájem. A tak dochází do ústavu pro takto postižené pacienty, aby jim nabídl svou společnost a sehrál tuto vpravdě samaritánskou úlohu. Když však jednou na naléhání zdravotní setry navštíví nového „klienta“, staříka s nejasnou minulostí, ocitne se najednou v ohrožení života. Do hry přidejme ještě klasické postavy jako drsného poldu, neúplatného poldu před penzí, dychtivého poldu nováčka, zkorumpovaného a vysoce postaveného poldu a samozřejmě bezpočet zloduchů a máme před sebou téma jako vystřižené z akčního filmu.

Kromě detektivní zápletky je Muž bez tváře navíc naprosto dokonale žertovný. Kdybych byl ochoten riskovat nevoli Irů, dodal bych ještě, že klasickým anglickým stylem humoru. Vážně. Už dlouho jsem se u tohoto žánru tak nezasmál jako tentokrát. Vtipy, situace i postavy jsou vykresleny s takovou dokonalostí, s takovou lehkostí, že když na konci těch jedenácti a čtvrt hodin hlas Filipa Švarce dozní, člověk by nejraději okamžitě sáhl po dalším pokračování. Alespoň v tištěné podobě si lze toto přání snadno splnit – nakladatelství Jota nabízí oba zbývající díly. Na jejich zvukovou podobu si ale budeme muset ještě chvíli počkat. K mé obrovské lítosti.

S Filipem Švarcem v roli interpreta zvukových knih se rozhodně nepotkáváme poprvé. Jeden příklad za všechny: Jo Nesbø – Lovci hlav. Ostatně právě ve světě dabingu se Filip Švarc svým způsobem zabydlel a do češtiny převedl vpravdě stovky nejen filmových postav. Není tedy divu, že i Muž bez tváře díky jeho tajemně zatřenému hlasu působí ve své zvukové podobě naprosto dokonalým dojmem. A zase musím podtrhnout interpretovu schopnost propůjčovat různým postavám různé intonace a vlastní charaktery. Zároveň si připomeňme, že i prostřednictvím skvělému přednesu získávají ony již zmiňované humorné prvky podobu, která jen umocňuje dojem ostrovního pojetí legrace.

Téměř čtyři stovky stran tištěné předlohy reprezentuje v audioknize padesát sedm stop ve formátu mp3. Jak už také víme, ve svém souhrnu nabízejí více než jedenáct hodin poslechu.

Co říci na závěr? Ať už jste milovníky detektivek či konzumenty humoristických děl, s pracemi Caihma McDonnella nemůžete udělat chybu. A rozhodně nejde o jen tak ledajaký mix zmíněných žánrů, ale o soubor toho nejlepšího z obou světů. Protože kromě zajímavé zápletky nechybí ani skvělé rozuzlení a téměř dokonalá finální scéna přesně v duchu postavy svérázného a mnoha fanoušky oblíbeného Larse z pera našeho Daniela Grise. Tak na co ještě čekáte?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž bez tváře (audiokniha)

McDonnell, Caimh

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeMuž bez tváře

McDonnell, Caimh

Jota, 2019

Napsat komentář