Naše Země potřebuje péči

1324141_planet_with_clouds
Času nemáme nazbyt. A to nejen pokud jde o plány na léto, ale především co se týče záchrany naší planety. Dnes si představíme tři zásadní knižní novinky, které nám ukazují nejen, jak se naše planeta mění, ale také co my jako jedinci můžeme dělat k její ochraně.

Muže jménem Sir David Attenborough asi není třeba představovat. Ve svých 95 letech natočil dokumentární film a napsal knihu, které představují jeho životní svědectví o proměně naší planety během posledních sta let. Kniha však nehledí jen zpět, ale obrací se i do budoucnosti a ukazuje, jak krásný by svět opět mohl být, pokud se nám povede námi způsobenou katastrofu zastavit.

Život na naší planetě

Mé svědectví a vize pro budoucnost

Autor: David Attenborough

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-7252-884-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Život na naší planetě vydalo nakladatelství Práh.

Přírodopisný bestseller vědce Davida Attenborougha, podle kterého Netflix natočil stejnojmenný dokument Alarmujícím svědectví o stavu planety od uznávaného přírodovědce a tváře populárních dokumentů BBC, které všichni známe z televizních obrazovek David Attenborough je nejznámějším britským tvůrcem přírodovědných filmů. Ve své dosud nejosobnější a nejotevřenější zpovědi se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. Kniha Život na naší planetě ale není jen zprávou o vymírání živočišných a rostlinných druhů, snaží se najít i způsoby, jak lidstvo může tento nepříznivý vývoj zvrátit. „O planetu Zemi se dělíme s živým světem. Je to ten nejpozoruhodnější systém na podporu života, jaký si dovedeme představit, vzniklý v průběhu miliard let. V poslední době se však planeta vychyluje z rovnováhy a její biodiverzita upadá, přičemž obojí spolu úzce souvisí. Chceme-li naší planetě navrátit rovnováhu, musíme proto obnovit její biodiverzitu – vrátit jí přesně to, co jsme jí sebrali. Jedině tak překonáme krizi, kterou jsme sami rozpoutali. Je nutné, abychom na světě obnovili divočinu.“ David Attenborough

O autorovi

Sir David Attenborough má za sebou bezmála sedmdesátiletou kariéru televizního publicisty a popularizátora přírody. K jeho přelomovým snímkům natočeným pod záštitou BBC patří Život na Zemi (1979), Zázraky života (1990), Modrá planeta (2001), či Zázračná planeta (2006). Patří k předním světovým osobnostem, které upozorňují na úpadek druhové pestrosti na Zemi a usilují o ochranu druhů. Celosvětově se prodalo přes milion výtisků jeho knih.

Zdroj: prah.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Dosud vydalo přes 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí portfolia je i cizojazyčná produkce.

————————————————

Kniha Jak chránit planetu: 365 nápadů, možností a podnětů pro každého z nás je nádherně ilustrovanou příručkou, která poslouží každému, kdo by chtěl začít drobně upravovat svůj život pro dobro planety, ale neví, jak na to.

Jak chránit planetu

365 nápadů, možností a podnětů pro každého z nás

Autorka: Helen Exley

Počet stran: 368
Vazba: spirála
Formát: 135×130 mm
ISBN: 978-80-276-0076-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jak chránit planetu vydalo nakladatelství Slovart.

Dárková a bohatě ilustrovaná kniha přináší na každý den jeden citát, radu či nápad, jak žít ekologičtěji a ohleduplněji k životnímu prostředí, abychom dalším generacím zanechali „zdravou“ planetu.

O autorce

Helen Exley je anglická spisovatelka. Je autorkou antologií a ředitelkou nakladatelství. Píše publikace s citáty na téma rodinných vztahů.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

————————————————

Komiksová kniha Permacomix se poutavým a milým způsobem zamýšlí nad tématem permakultury. Jakou cestu k udržitelnému životu najde mladý pár nadšenců? Jaké překážky bude muset překonat? A může být permakultura cestou k lepšímu a plnohodnotnějšímu životu pro každého z nás?

Permacomix

Žít permakulturně. Návod k použití

Autor: Guizou
Přeložil: Petr Himmel

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7407-491-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Permacomix vydalo nakladatelství Garamond.

Permakultura není pouhým přístupem k zemědělství: její principy mohou inspirovat alternativní životní styl, zodpovědný vůči přírodě i člověku – ať už se zásadami řídíme bezvýhradně, nebo do svého běžného života začleníme pouze ty podněty, které jsou nám blízké.

Permacomix je zároveň praktickým manuálem i vyprávěním o autentické zkušenosti. Třicátník Gaëtan deprimovaný ze svého zaměstnání v korporátu, se nečekaně nadchne pro permakulturu, která dlouho fascinovala a přitahovala jeho milou Izii, a to mu konečně poskytne vhodnou příležitost zvolnit. Začínají se seznamovat s etickým konceptem, jehož záměrem je budování udržitelných lidských sídel inspirovaných přírodou. V karavanu, který se stane jejich novým domovem, se vydávají na cestu s kočkou a seznamem kontaktů na lidi, kteří jim mohou pomoci v dobrodružství, jež je zároveň duchovním putováním. Komiks citlivě popisuje cestu, kterou dvojice začínajících nadšenců podstupuje v touze po poznání, cestu dlouhou a náročnou, ale nesmírně vzrušující.

Příběh neustále vybízí k otázkám: Je vůbec možné „žít permakulturně“? Co přesně tento souhrn pojmů a postupů obnáší? Mohla by být permakultura klíčem k plnohodnotnějšímu, harmoničtějšímu a spravedlivějšímu životu?

O autorech

Guizou je umělecké jméno dua scenáristů, zarytých permakulturistů a angažovaných zastánců změny. Prostřednictvím tohoto komiksu sdílejí své zkušenosti a znalosti o permakulturním životě.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do roku 2020 vydalo téměř 700 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury, dále se nakladatelství specializuje na komiksy a detektivky. Snažíme se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury, napětí v detektivních řadách edice Černá káva.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot na naší planetě
Mé svědectví a vize pro budoucnost

Attenborough, David

Práh, 2021

zobrazit info o knizeJak chránit planetu
365 nápadů, možností a podnětů pro každého z nás

Exley, Helen

Slovart, 2021

zobrazit info o knizePermacomix
Žít permakulturně. Návod k použití

Guizou

Garamond, 2021

Napsat komentář