Současná společenská próza

Tipy_Vymenit vodu kvetinam_Kocka a mesto
Dnes pro vás máme dva jedinečné tipy z oblasti světové prózy: emotivní román o jedné silné ženě, která pracuje jako správkyně hřbitova, a knížku o zvláštní kočce, jež ovlivňuje životy tokijských obyvatel.

Vyměnit vodu květinám je působivý a emocemi nabitý román Valérie Perrinové. Zachycuje příběh správkyně hřbitova Violette, jejíž život obohacují prožitky, strasti i naděje pozůstalých.

Vyměnit vodu květinám

Autorka: Valérie Perrinová
Přeložila: Jitka Řihánková

Počet stran: 431
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-850-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Vyměnit vodu květinám vydalo nakladatelství Jota.

Podmanivý příběh silné ženy, která přes všechny rány osudu tvrdošíjně věří ve štěstí. Violette Dušičková je správkyní hřbitova v malém burgundském městečku. Nezvyklé povolání pro ženu. Návštěvníci hřbitova i místní obyvatelé se přicházejí ohřát do jejího služebního domku, kde se smích a slzy mísí s kávou i kapkou něčeho ostřejšího. Její život plyne v pravidelném rytmu každodenních důvěrných zpovědí a smutných i úsměvných vzpomínek, s nimiž se jí návštěvníci svěřují. Každý z nich vypráví jiný příběh, všichni někoho ztratili a doufají, že třeba ještě není všem dnům konec, že někoho potkají nebo najdou něco, co jim vrátí na tvář úsměv. Violette všechny vyslechne, ale svůj příběh nosí ukrytý hluboko v sobě, stejně jako rudé šaty, které skrývá pod černým pláštěm. Jednoho dne se ale všechno změní, protože jeden muž a jedna žena se rozhodnou odpočívat spolu navěky na jejím hřbitově. Odhalí se tak pouta spojující živé a mrtvé a zdánlivě temná zákoutí duše se rozjasní. Autorka má vzácný vypravěčský talent, nechybí jí schopnost učinit ze všedních věcí výjimečné, vytvořit kolem obyčejné ženy neobyčejný svět plný poezie a lidskosti.

 

Ukázka z knihy

Moji sousedé nemají strach. Nemají žádné starosti, nezamilovávají se, netrápí se, nevěří na náhody, neslibují, nehlučí, nemají sociální pojištění, nepláčou, nehledají klíče, brýle, dálkový ovladač, děti ani štěstí.
Nečtou, neplatí daně, nedrží dietu, nemají žádné výsady, nemění svoje názory, nestelou si postel, nekouří, nedělají si poznámky, nepřemýšlejí, než něco řeknou. Nikdo je nezastupuje.
Nepodlézají, nejsou ctižádostiví, mstiví, koketní, malicherní, velkorysí, žárliví, nepořádní, čestní, ušlechtilí, legrační, závislí, lakomí, usměvaví, prohnaní, krutí, zamilovaní, bručouni, pokrytci, hodní, hrubí, slabí, zlí, prolhaní, zloději, hráči, odvážní, líní, věřící, mazaní, optimisté.
Jsou mrtví.
Navzájem se liší jen jedinou věcí, a to dřevem svých rakví: dubovým, borovicovým, nebo mahagonovým. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Valérie Perrinová je známá francouzská spisovatelka, scenáristka a fotografka. Jejím životním partnerem je slavný francouzský režisér Claude Lelouch (Muž a žena, Žít a užít), s nímž spolupracuje na jeho projektech. Její první román Les oubliés du dimanche získal několik ocenění, například cenu Lire Élire 2016 a Prix de littérature du Lions Club.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

Nakladatelství Jota

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Tajuplná kočka se potlouká ulicemi Tokia a kouzelně proplétá osudy jeho obyvatel v nevšední knize Kočka a město od Nicka Bradleyho.

Kočka a město

Autor: Nick Bradley
Přeložila: Anna Křivánková

Počet stran: 339
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0388-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Kočka a město vydalo nakladatelství Host.

Propletené příběhy o kočkách, Tokiu, osamělosti a vykoupení. Tatéra oddaného tradiční technice pohltí ohromující zakázka; bezdomovec se usadí v opuštěném kapslovém hotelu; přepracovaný taxikář nepřestává oplakávat svou zesnulou manželku; uzavřený samotář se bojí opustit byt; přeborník ve videohrách hledá lásku — a všechny tyto lidi spojuje tajemná kočka, která mění podobu a tančí ulicemi Tokia. Při svých toulkách se dotýká životů jeho obyvatel a nečekanými a někdy i magickými způsoby je propojuje.

 

Ukázka z knihy

Kentaró pozdvihl ke rtům šálek horké kávy a odfoukl stoupající páru. Kancelář nacházející se v zadním traktu jeho tetovacího salonu byla osvětlená jen spoře a záře obrazovky notebooku mu slabě zbarvovala špinavě bílé strniště do modra. Ve sklech brýlí se mu odrážela webová stránka obsahující dlouhý seznam odkazů, které si zvolna procházel. V ruce svíral bezdrátovou myš s tlačítky umaštěnými od otisků prstů. Káva byla na pití stále ještě příliš horká. Odložil šálek kousíček napravo od podložky na stole a líně se podrbal v rozkroku.
Klikl na jeden odkaz a objevila se načítací lišta.
Po krátké pauze naskočil živý přenos z webkamery. Na obrazovce se ukázala čísi ložnice. V malém bytě se spoustou právnických knih na poličce – snad patřil nějakému vysokoškolákovi. Na posteli se líbal pár. Nahý. Netečný ke světu.
Kentaró seděl a díval se. Pak si rozepnul zip kalhot a sáhl dovnitř.
Vtom v krámě zacinkal zvonek. Kentaró ztuhl.
„Haló?“ ozval se z čekárny dívčí hlas. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku a soutěžte o knihu do 30. 6. 2021.

 

O autorovi

Nick Bradley (nar. 1982) vyrostl v britském Bathu, strávil deset let v Japonsku a v současnosti žije v Norwichi. Vystudoval anglickou literaturu, pracoval například jako učitel angličtiny a japonštiny, překladatel videoher a fotograf. Mluví plynně japonsky a na University of East Anglia právě dokončuje doktorské studium věnované zobrazení koček v japonské literatuře. Román Kočka a město (2020) je jeho prvotina.

Zdroj informací: nakladatelství Host

 

Nakladatelství Host

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujal vás náš výběr ze světové prózy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyměnit vodu květinám

Perrinová, Valérie

Jota, 2021

zobrazit info o knizeKočka a město

Bradley, Nick

Host, 2021

Napsat komentář