Kterak pracháč k dalším penězům přišel

McDonnell_DenKteryNikdyNeprijde_audio
Všichni jsme už slyšeli o vytunelovaných developerských projektech. Možná dokonce sami patříte mezi ty, kdo v naději na lepší bydlení vložili své celoživotní úspory do projektu, z něhož profitoval jen nějaký zkušený lhář. Jak to asi mezi bandou takových chytráků funguje?

Jen dva měsíce po první audioknize z dublinské trilogie Caimha McDonnella zařadil server Audioteka.cz do své nabídky v květnu 2021 i druhý díl s názvem Den, který nikdy nepřijde (The Day That Never Comes, 2017, česky prvně 2019). Překlad Richarda Jandy vydaný nakladatelstvím Jota načetl Filip Švarc.

S prací irského autora Caimha McDonnella jsme se naposledy setkali u recenze zvukové podoby knihy Muž bez tváře (A Man With One of Those Faces, 2016, česky 2019), jež tak zvanou dublinskou trilogii uvádí. Už tehdy jsme si prozradili, že tato série patří do detektivního žánru a že ji lze zároveň označit i jako humoristickou. Pro úvodní část sady tato kombinace přívlastků rozhodně a beze zbytku platí. V jejím rámci jsme se měli možnost seznámit se smolařem Paulem, zdravotní sestrou Brigit a mimo jiných i velice svérázným detektivem Bunnym McGarym. Ti tři se nakonec sešli při dopadení pachatele desítky let staré vraždy, přičemž se sami málem stali novými oběťmi dávno pohřbeného případu.

S takto rozdanými kartami vstupujeme do dalšího příběhu. Paul, Brigit a Bunny mají nakročeno do světa soukromých detektivů. Jejich nová kancelář ovšem na svou licenci teprve čeká. A samotný rozjezd se poněkud komplikuje dvěma drobnými zádrhely. Ženská část tria se od skupiny odtrhla s pocitem, že jí téměř snoubenec Paul zahnul. K tomuto závěru dospěla po obdržení diskreditujících snímků, jež dorazily přímo z mobilu postiženého. Navíc jediný člen kanceláře s profesními zkušenostmi a policejní minulostí, vysloužilý Bunny, zmizel a není k nalezení. Dokonce i jeho milované Porsche bylo objeveno odstavené a s klíčky uvnitř. Právě pátrání po Bunnym se nakonec ukáže jako sjednocující prvek, který… a to si samozřejmě neprozradíme. Přihodím už jen poznámku o vytunelovaném developerském projektu, brutálních vraždách a občanských nepokojích. Toto všechno vytváří dost napínavý podklad pro rozjezd nového dobrodružství.

Na rozdíl od prvního dílu působí dvojka poněkud spletitěji. Co získala na napínavosti, to ovšem poněkud ztratila na své humorné stránce. Naštěstí nepozbyla všechnu legraci, a tak i tentokrát na nás čeká mnoho zábavné ironie, sarkasmů, i zcela nemaskovaných žertovných scének. Rozhodně ale narostl počet vulgarismů, násilností a mrtvol. Naštěstí ne v tak dramatické míře, jak by se mohlo z mého výčtu zdát. Ale ve srovnání s McDonnellovou prvotinou došlo k viditelnému příklonu na stranu smutné všední reality. Autorův styl se zkrátka posunul o kousek blíž k temné straně. Zvláště líčení pouličních nepokojů, rabování a davové anonymity bolestně připomíná krutost současné doby.

Původních téměř čtyři sta stránek tištěné předlohy zastupuje v audioknize šedesát dva stop ve formátu mp3. Jemně chraptivého hlasu Filipa Švarce si tak posluchači mohou užívat po dobu jedenácti hodin a osmnácti minut, v čemž jsou samozřejmě zahrnuty i hudební předěly. Hudební vložky pomáhají zachytit atmosféru konkrétního okamžiku a za jejich výběr lze autorům nahrávky vyslovit podobný dík jako za volbu interpreta. Oproti Muži bez tváře možná trochu polevila míra rozlišení jednotlivých postav změnou intonace. To vede místy k poněkud složitější orientaci v některých dialozích. Na druhou stranu se alespoň člověk více soustředí, aby s přednesem udržel snáze krok.

Na třetí pokračování příhod nové detektivní agentury BPB (hádejte, jak tato zkratka vznikla) ve zvukové podobě se můžeme, doufejme, těšit snad už v červnu 2021. To platí v době psaní této recenze – existuje tedy slušná šance, že ve chvíli vydání už audiokniha finálního dílu na své posluchače na stránkách Audioteka.cz čeká. Ke slovu opět přijde osvědčená trojice hrdinů a zcela nový, snad ještě smrtelnější případ. Nějaká ta zahraniční pomoc se zcela jistě bude hodit. Že nepůjde jen tak o někoho, to si můžete být naprosto jistí. Caimh McDonnell se ve vašich uších pokusí dostát svému slibu o nejlegračnější detektivce všech dob. Nebo tak nějak. Závěr dublinské trilogie nese název Poslední objednávky (Last Orders, 2018) a jeho tištěnou podobu máte péčí nakladatelství Jota k dispozici již od sklonku srpna 2020.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDen, který nikdy nepřijde

McDonnell, Caimh

Jota, 2019

zobrazit info o knizeDen, který nikdy nepřijde

McDonnell, Caimh

Jota, 2021

Napsat komentář