Poslední dívka na Zemi

dcera-zivota
Je poslední dívkou na Zemi a zároveň první, která se po padesáti letech narodila. Dokáže zachránit svět, který se pomalu blíží svému konci? 

Knihu Dcera života vydalo nakladatelství #booklab.

Tom Fletcher, člen hudební skupiny McFly, je na britských ostrovech jedním z nejprodávanějších autorů dětských knih. Ani jeho manželka Giovanna nezůstává pozadu: s logem tučňáka vydavatelství Penguin vyšly například její knihy Billy and Me, Dream a Little Dream nebo Some Kind of Wonderful.

Jejich vzájemnou spoluprací vznikl dystopický young-adult román Dcera života, který u nás vydalo nakladatelství #booklab.

Příběh začíná v nedaleké budoucnosti, v technologicky vyspělém světě, který využívá holografických zařízení. A zároveň ve světě, v němž došlo na obávané zvýšení hladiny oceánů, lidstvo je tedy nucené stavět výškové budovy na základech původních domů. V porodnicích převažuje modrá barva čím dál tím víc, až zcela nahradí růžovou. V čele světa stojí muži, bezohlední a válkychtiví, zatímco ženy pomalu stárnou v ústraní, obviňovány z nedostatku dívek. Už padesát let se totiž žádná nenarodila. Vědci tráví veškerý čas v laboratořích, zjišťují příčinu a snaží se najít řešení… Až se najednou narodí Eva. První dívka po polovině století, do níž všichni vkládají naděje na záchranu celé lidské populace.

Kdekdo by řekl, že spasitelka bude žít jako královna, ale opak je pravdou. Dívka žije v totální izolaci od všeho, skryta před světem i před samotnou pravdou, za hradbami dómu, nejvyšší a nejhlídanější budovy v okolí, obklopena starými ženami a osobní stráží, připravována na své jediné poslání – zachovat lidskou populaci. Vše je pečlivě promyšlené a naplánované, Eva se různými činnostmi udržuje zdravá a připravuje se na své 16. narozeniny, po nichž by se mělo začít se záchranou lidstva. Mezitím jí druzí hledají geneticky vhodného partnera. Jenomže poté, co setkání s prvním z nich nedopadne podle představ a druhé je hotová katastrofa, začíná se Eva ptát… Jak vlastně vypadá svět, který má zachránit?

První, co padne čtenáři do oka, je nádherná obálka. Zlatý přebal s vykrojeným okénkem, v němž je nakreslen Evin symbol, skrývá labyrint se dvěma postavami na každém konci, hledajícími si k sobě cestu.

Kniha, kromě obsahově zajímavé a v moři dystopických knih celkem originální zápletky, obsahuje drobné překvapení – na rozdíl od jiných příběhů této žánrové skupiny se totiž nacházíme nad Londýnem, nejednoho tedy zaujme popis zaplaveného Westminsteru s Big Benem.

Dcera života je psaná ich-formou, střídají se tu pohledy dvou hlavních postav, kniha tak díky tomu nemá žádné hluché místo. Určitě se při čtení nebudete nudit, akci střídá napětí a neustále se dozvídáte něco nového. Příběh lehce připomíná problém s plodností v Příběhu služebnice, kde ale ženy přestávaly být plodné úplně. V našem případě se „pouze“ nerodí dívky. Nepočítejte však s tím, že dostanete odpovědi na otázky, které vás budou během čtení napadat. Jedná se o první díl trilogie. Například o lidech a o světě mimo stěny dómu se toho moc nedozvíte. Na to si budete muset počkat.

Pokud tedy patříte mezi fanoušky dystopické literatury a chcete sáhnout po knize, která kvalitou dosahuje Hunger Games nebo Divergence, určitě pro vás Dcera života nebude krok vedle.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDcera života

Fletcher, Giovanna - Fletcher, Tom

#BOOKLAB, 2019

Napsat komentář