Pohádkově pro děti

čtoucí děti - ilustrační
Pohádky představují ten nejlepší způsob, jak dětským čtenářům příjemnou formou přiblížit důležitá témata, která se jich často osobně dotýkají. Mohou se dozvědět mnoho informací o životě kolem sebe, ať už jde o rodinu či svět zvířat.

Začtěte se do tzv. skutečných pohádek, které kromě zajímavého děje a pohádkového stylu obsahují i úvahy o smyslu života. Autorka je věnovala své mladší sestře.

Pohádky v této knize jsou součástí fondu Ellen Key ve stockholmské Královské knihovně a dosud nebyly nikdy publikovány, ani ve švédštině. V letech 1868 až 1873 je napsala tehdy mladičká Ellen Key pro svou mladší sestru Adu. Nazvala je „skutečné pohádky“ (tj. na rozdíl od klasických pohádek se zabývají hlubšími úvahami o smyslu života) a jejich obsah je fascinující předzvěstí myšlenek, kterými se Ellen proslavila v pozdějších letech ve svých významnějších dílech. Zejména pohádka o Příboji a Růžence, v originálu nazvaná „Příběh vlny“, je hlubokou úvahou o rolích muže a ženy ve světě a o smysluplném životě obecně.

Ukázka z knihy

Pohadky z sipkoveho kere

Pohádky z šípkového keře

Autorka: Ellen Key
Přeložila: Viola Somogyi
Ilustrovala: Sofie Helfert

Počet stran: 68
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7553-849-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Pohádky z šípkového keře vydalo nakladatelství Triton. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

Ellen Key (1849–1926) byla švédská pedagožka, myslitelka a spisovatelka, která se po celý svůj plodný život zasazovala nejen o lepší postavení žen ve společnosti, ale i o větší smysluplnost vyučování dětí s důrazem na rozvíjení jejich jedinečného talentu a na odstranění tehdy rozšířeného způsobu výchovy spojeného s tělesnými tresty. V druhé polovině 19. století byla díky svým pojednáním a přednáškám a zejména knize Století dítěte (1900) velmi známá zejména v západní Evropě. Vzhledem ke svým četným kontaktům a důvěrnému písemnému styku s významnými osobnostmi evropského kulturního života, jako byli například Stefan Zweig nebo Rainer Maria Rilke, si později vysloužila přízvisko „babička Evropy“. Dvakrát navštívila i Prahu, v roce 1873 jako mladá dívka se svým otcem, a později v roce 1905, kdy tu i přednášela.
V dnešní době je dílo Ellen Key z velké části zapomenuto, přestože její myšlenky měly přímý vliv na dílo takových velikánů pedagogiky, jako byl například Rudolf Steiner nebo Maria Montessori. Zejména s Marií Montessori byla v dlouholetém písemném styku.

Zdroj informací: nakladatelství Triton

————————————————

Rodina může mít mnoho podob a k jejímu vzniku vede několik cest. Jednou z nich je i adopce a právě o ní vypráví následující příběh. Nechybí v něm jak pravda, tak i naděje.

Zázrak jménem adopce. Osobní vyznání i vzkaz plný naděje. Příběh, který nejen dětem poví, jak také může vzniknout rodina.
Žádná tajemství.
O šťastném setkání je pohádka tak pravdivá, že všechny hvězdy na noční obloze vám odpřisáhnou, že právě tak to bylo. Právě tak jsme se stali rodinou. Neobyčejně. Vzácně. Opravdově. Navždycky.

O šťastném setkání

Autorka: Kateřina Boháčová
Ilustrovala: Sofie Helfert

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 165×207 mm
ISBN: 978-80-88104-69-8
Doporučená cena: 168 Kč

Knihu O šťastném setkání vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

————————————————

Kati-e a Ti-bot, kterého vyrobila, se vrací v dalším dobrodružství zpět na scénu. Tentokrát musí odhalit, kdo nebo co stojí za zmizením různých věcí z domovů. Podaří se detektivům záhadu rozlousknout?

Kati-e nadevše miluje zvířátka. Ti-bot je létající robot, kterého si sama vyrobila. Společně tvoří tým Zvířecích agentů a pomáhají mazlíčkům v nouzi.
Jednoho dne se v jejich okolí začnou dít podivné události a lidem mizí z domovů nejrůznější věci. Kati-e s Ti-botem se pustí do detektivního pátrání a snaží se záhadu rychle vyřešit. Vysvětlení je velmi překvapivé!
Napínavý příběh děti seznámí se spoustou zajímavostí a užitečných informací o zvířátkách a přírodě.

Ukázka z knihy

Na monitoru seděl a horlivě přikyvoval kakadu Bob.
„Doufám, že neztratím schopnost řeči jako tenkrát. Pamatuješ?“ nadhodil robot.
„Ano. To jsem byla úplná začátečnice,“ přiznala Kati-e. Přiložila si na oko lupu a pinzetou uchopila mrňavou paměťovou kartu. (str. 10)

Zvireci agenti chytte zlodeje

Přečtěte si pokračování ukázky.

Zvířecí agenti: Chyťte zloděje!

Autorky: Riina Kaarla, Sami Kaarla
Přeložila: Ema C. Stašová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 153×218 mm
ISBN: 978-80-271-2280-6
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Zvířecí agenti: Chyťte zloděje! vydalo nakladatelství Grada. Podívejte se na první díl.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky z šípkového keře

Key, Ellen

Triton, 2020

zobrazit info o knizeO šťastném setkání

Boháčová, Kateřina

Agentura KRIGL, 2020

zobrazit info o knizeZvířecí agenti: Chyťte zloděje!

Kaarla, Riina - Kaarla, Sami

Grada, 2021

Napsat komentář