Druhá světová válka a ženy

Tipy_Zapomenute divky z Parize_Mesto zen
Následující tipy jsou pro každého, kdo se zajímá o historii, ale také má v oblibě procítěné příběhy inspirované skutečnými událostmi a vyprávějící o síle přátelství i neodpustitelných zradách.

Pam Jenoff, autorka mezinárodních bestsellerů, přináší v historickém románu Zapomenuté dívky z Paříže emotivní příběh o odvaze a přátelství, ale také o nesmírné síle žen, které dokážou přežít i za nejnáročnějších podmínek.

Zapomenuté dívky z Paříže

Autorka: Pam Jenoff
Přeložila: Ivana Dresia

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 147×215 mm
ISBN: 978-80-7593-184-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zapomenuté dívky z Paříže vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Smyšlený příběh inspirovaný osudem Very Atkinsové a žen, které pod jejím vedením za druhé světové války sloužily jako agentky britského Oddělení pro zvláštní operace (SOE), se odehrává v průběhu tří různých období, v pěti různých zemích. Grace je Američanka žijící v New Yorku a během války přišla o manžela. Jednoho rána uvidí na nádraží pod lavicí opuštěný kufr. Ze zvědavosti ho otevře a najde uvnitř dvanáct fotografií různých žen. Impulsivně si je zastrčí do kapsy, a tím začíná velkolepé pátrání po osudech Eleanor a Marie, které za války pracovaly ve Francii pro SOE.

 

Ukázka z knihy

Kdyby Grace Healeyová neudělala druhou největší chybu ve svém životě, nikdy by kufr nenašla.
Kdyby všechno bylo jako obvykle, byla by Grace v úterý v devět dvacet ráno už dávno na cestě na jih směrem do centra. Přesněji řečeno, už by seděla v prvním ze dvou autobusů, jimiž obvykle dojížděla ze své ubytovny v Hell’s Kitchen do kanceláře v Lower East Side. A ona skutečně byla na cestě do práce. Jenže nejela z domova. Takže místo toho, aby seděla v autobuse, běžela po Madison Avenue a cestou se snažila svázat si neposlušné vlasy do uzlu. Navzdory mrazu si rychle svlékla kabát, aby si sundala mátově zelený kardigan. Nechtěla, aby si Frankie všiml, že ten samý měla měla na sobě v práci i předešlý den. Nechtěla, aby se začal vyptávat, zda vůbec odjela domů.

 

Pam Jenoff

Pam Jenoff se narodila v Marylandu a vyrostla nedaleko Philadelphie. Studovala na George Washington University ve Washingtonu, historii na Cambridge University v Anglii a práva na University of Pennsylvania. Pracovala v Pentagonu a později na americkém konzulátu v polském Krakově. Nyní žije ve Philadelphii se svým manželem a třemi dětmi. Je autorkou řady úspěšných titulů, např. The Orphan’s Tale (Světla zimní noci) a The Kommandant’s Girl (Velitelovo děvče).

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

 

Pavel Dobrovský – BETA

logo.beta.2Nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnuje se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydává ezoteriku a náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydává, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

————————————————

Ponořte se do napínavého příběhu o Berlíně, jenž se za druhé světové války mění v město žen. Muži totiž byli nuceni odejít na frontu. Kniha Davida Gillhama vypráví o Sigrid Schröderové, na první pohled poslušné ženě, která je ale brzy nucena otevřít oči a vnímat skutečný svět kolem sebe.

Město žen

Autor: David Gillham
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-738-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Město žen vydalo nakladatelství Jota.

Berlín, 1943. Válka se nevyvíjí tak, jak měli Němci slíbeno. Kde jsou všichni muži? Na frontě, nebo pod zemí. Berlín se stává městem žen. Městem navenek poslušných žen, které si nechají všechno líbit. Ale nemylme se. Přivírat oči, dívat se jinam a myslet si svoje se nedá věčně. A přijde okamžik, kdy je třeba zachovat se správně… Sigrid Schröderová je vzorem manželky německého vojáka: denně dochází do práce, s potravinami na příděl dělá, co může, stará se o všetečnou tchyni a ignoruje hrůzné nemravnosti režimu. Za touto fasádou se ovšem ukrývá docela jiná Sigrid, žena snící o někdejším milenci, nyní ztraceném v chaosu války. Její milenec je Žid. Sigrid není jediná, kdo má tajemství. Do protějšího bytu se nastěhuje rodina vysoce postaveného důstojníka SS, která ji začne zaplétat do svého příběhu. Mladé ženě, která vypomáhá v rodině s početným potomstvem o patro níž, docházejí výmluvy ještě dřív, než jí Sigrid začne klást otázky. A slepec prodávající na ulici tužky – jako by ji ty oči za tmavými slepeckými brýlemi sledovaly. Sigrid je záhy vtažena do světa, o němž nic nevěděla a který jí otevírá oči. Sleduje, co se kolem ní děje, a její léty pečlivě vystavěné opevnění se postupně drolí. Musí začít rozlišovat, co je správné a co špatné, a co spadá do šedé zóny mezi tím. Román bortí stereotypní pohled na druhou světovou válku. Nabízí škálu různých charakterů – od německých matek, které zaslepeny vychovávají své děti k rasistické nenávisti, přes Němky, které považují Hitlera za vraha, až po ty, které jdou hrdě na smrt. Kým byste byli vy?

 

Ukázka z knihy

„Řekněte jim, že jsme přišly spolu, prosím.“
„Cože?“ zamrká Sigrid.
„Prosím, Frau Schröder. Řekněte jim, že jsme přišly spolu. Že jsme tady obě od začátku promítání.
Je to děvče pracující na roční výpomoc u paní Granzingerové. Jak jen se jmenuje? Hubené stvoření s dlouhými končetinami, s oválným obličeje a jako saze černými vlasy pod vlněným baretem. V očích má tak zjevné napětí, že z nich odlétají jiskry. Sigrid se chystá promluvit, něco jí v tom ale zabrání. Možná je to pohled na dva muže obcházející podkovu sálu pod nimi s ručními svítilnami, které rozkrajují tmu uličky mezi sedadly. Několik diváků zaprotestuje, když jim kužel světla dopadne na tvář, dokud muži nekřiknou: „Sicherheitspolizei! Rozsviťte!“
S tím, jak se světla rozsvěcí a film se s cukáním zastavuje, nese se sálem nesouhlasné bručení, to ale rychle ustane, jakmile muži začnou kontrolovat doklady. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku a také soutěžte o knihu do 28. 9. 2020.

 

Ohlasy na knihu

Nemůžu se dočkat další Gillhamovy knihy – play it again, Sam.

Stephen King

Gillham ve své prvotině z Berlína roku 1943 využívá prvky známé z mnoha filmů a knih o druhé světové válce – od krutých nacistů přes obchodníky na černém trhu a židovské děti ukrývané v podkrovích po krásné německé blondýnky skrývající pod fádním oblečením svou sexualitu – a přesto se mu daří vyprávět svěží příběh… Jakkoli je druhá světová válka prozkoumaným teritoriem, Gillhamův román – živě filmový a přece jemný a plný morální nejednoznačnosti, o podmanivých postavách ani nemluvě – nelze odložit ani pustit z hlavy.

Kirkus Reviews

 

David R. Gillham

David R. Gillham studoval scenáristiku na univerzitě v Jižní Kalifornii. Poté se přestěhoval do New Yorku a pracoval celé desetiletí v knižní produkci. Dnes žije s rodinou v Západním Massachusetts.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

Nakladatelství Jota

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás válečné tipy s ženami v hlavních rolích? Podělte se o názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZapomenuté dívky z Paříže

Jenoff, Pam

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

zobrazit info o knizeMěsto žen

Gillham, David

Jota, 2020

Napsat komentář