Zahrajte si o román bořící stereotypy o válečném Berlíně

mesto-zen-perex
Válka se nevyvíjí tak, jak Německo očekávalo, a na frontě umírají muži po stovkách. Berlín se brzy stává městem žen, které na první pohled poslušně vychovají své děti v nacistické ideologii, ale zdání často klame…

Město poslušných nacistických žen

Berlín, 1943. Válka se nevyvíjí tak, jak měli Němci slíbeno. Kde jsou všichni muži? Na frontě, nebo pod zemí. Berlín se stává městem žen. Městem navenek poslušných žen, které si nechají všechno líbit. Ale nemylme se. Přivírat oči, dívat se jinam a myslet si svoje se nedá věčně. A přijde okamžik, kdy je třeba zachovat se správně…

Sigrid Schröderová je vzorem manželky německého vojáka: denně dochází do práce, s potravinami na příděl dělá, co může, stará se o všetečnou tchyni a ignoruje hrůzné nemravnosti režimu. Za touto fasádou se ovšem ukrývá docela jiná Sigrid, žena snící o někdejším milenci, nyní ztraceném v chaosu války. Její milenec je Žid.

Sigrid není jediná, kdo má tajemství. Do protějšího bytu se nastěhuje rodina vysoce postaveného důstojníka SS, která ji začne zaplétat do svého příběhu. Mladé ženě, která vypomáhá v rodině s početným potomstvem o patro níž, docházejí výmluvy ještě dřív, než jí Sigrid začne klást otázky. A slepec prodávající na ulici tužky – jako by ji ty oči za tmavými slepeckými brýlemi sledovaly. Sigrid je záhy vtažena do světa, o němž nic nevěděla a který jí otevírá oči. Sleduje, co se kolem ní děje, a její léty pečlivě vystavěné opevnění se postupně drolí. Musí začít rozlišovat, co je správné a co špatné, a co spadá do šedé zóny mezi tím.

Román bortí stereotypní pohled na druhou světovou válku. Nabízí škálu různých charakterů – od německých matek, které zaslepeny vychovávají své děti k rasistické nenávisti, přes Němky, které považují Hitlera za vraha, až po ty, které jdou hrdě na smrt. Kým byste byli vy?

 

Město žen

Autor: David Gillham

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Helena Hartlová
Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 8/2020
ISBN: 978-80-7565-738-1

Přečtěte si více o knize Město žen, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

„Řekněte jim, že jsme přišly spolu, prosím.“
„Cože?“ zamrká Sigrid.
„Prosím, Frau Schröder. Řekněte jim, že jsme přišly spolu. Že jsme tady obě od začátku promítání.
Je to děvče pracující na roční výpomoc u paní Granzingerové. Jak jen se jmenuje? Hubené stvoření s dlouhými končetinami, s oválným obličeje a jako saze černými vlasy pod vlněným baretem. V očích má tak zjevné napětí, že z nich odlétají jiskry. Sigrid se chystá promluvit, něco jí v tom ale zabrání. Možná je to pohled na dva muže obcházející podkovu sálu pod nimi s ručními svítilnami, které rozkrajují tmu uličky mezi sedadly. Několik diváků zaprotestuje, když jim kužel světla dopadne na tvář, dokud muži nekřiknou: „Sicherheitspolizei! Rozsviťte!“
S tím, jak se světla rozsvěcí a film se s cukáním zastavuje, nese se sálem nesouhlasné bručení, to ale rychle ustane, jakmile muži začnou kontrolovat doklady. (str. 15)

 

O autorovi

David R. Gillham studoval scenáristiku na univerzitě v Jižní Kalifornii. Poté se přestěhoval do New Yorku a pracoval celé desetiletí v knižní produkci. Dnes žije s rodinou v Západním Massachusetts.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Město žen

Sigrid Schröderová je ukázkovou Němkou – její manžel je voják a ona se mezitím doma v Berlíně stará o jeho matku a poslušně přivírá oči před hrůzami, které páchá nacistický režim. V její hlavě se však odehrává něco, co by Führer určitě neschvaloval. Sigrid totiž velice často myslí na svého milence židovského původu, o němž už dlouho nemá žádné zprávy. Jak ale Sigrid zjišťuje, není v jejich ulici jediná, kdo má tajemství. Nakonec je vtažena do světa, o kterém dosud neměla tušení. Začtěte se do jejího příběhu v románu Davida Gillhama, který vás přesvědčí, že ne zdaleka všichni Němci byli zaslepeni Hitlerovým režimem a jeho ideami.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Město žen vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Město žen
probíhá od 15. do 28. září 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Město žen

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsto žen

Gillham, David

Jota, 2020

Zahrajte si o román bořící stereotypy o válečném Berlíně - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Alena napsal:

    Dobrý den, kniha včera dorazila, moc děkuji.

  2. Alena napsal:

    Dobrý den, kniha včera dorazila, moc děkuji. Alena

Napsat komentář