Od druhého stupně až po pubertu

dite-cte
Kouzla, dobrodružství, romantiku i pocity zoufalství a zmaru obsahují následující knihy, které jsou primárně určeny starším dětem a mládeži. Na jejich hrdiny čeká dlouhá cesta, než se doberou velkých zjištění a snad i šťastných konců.

Neil Harris není jen známý herec, ale i zkušený autor knih pro děti, což potvrzuje v druhém pokračování dobrodružství hrdinů z kouzelnické party. I tentokrát na děti čekají dobrodružství plná záhad, nebezpečí a kouzel.

Duchové, kouzla, nadpřirozeno a dobrodružství v podání populárního herce a kouzelníka! Druhý díl fantastické série, která má spoustu triků v rukávu.
Na léta strávená v sirotčinci a těžké chvíle, které tam díky své jinakosti zažila, by Leila nejraději zapomněla. I když – k něčemu nakonec dobré byly. Přetavila svoji nevýhodu ve výhodu a stala se mistryní úniků. Před záhadou spojenou s příjezdem známé okultistky však jen tak neunikne. Dokáže Kouzelnická parta zabránit útokům šílených opic a vyhnat duchy z hotelů, ve kterých straší? Naši přátelé udělají pro záchranu města vše, co je v jejich silách. Jen aby nezapomněli ochránit i sami sebe! Ať už jsi kouzelnický nováček nebo zkušený iluzionista s dlouholetou praxí, druhý příběh Kouzelnické party tě zaručeně pobaví! Dokonce víc, než přeříznutí tvé půvabné asistentky vejpůl. Ty máš ještě nějaké otázky? Ale jistě. Tady jsou odpovědi: KDE? V kouzelnickém obchůdku, který vede rádce a učitel naší party Dante Vernon. Přátelský leč tajuplný muž v kápi a cylindru. KDO? Carter, který umí nechat zmizet minci přímo tobě před nosem. Leila, mistryně úniku z kufrů a svěracích kazajek. Theo a jeho smyčec, s jehož pomocí dokáže přimět předměty, aby se vznášely. Ridley, který proměňuje všední věci ve věci nevšední. A samozřejmě dvojčata Olly a Izzy, která umí všechny rozesmát. PROČ? Protože tahle šestice kamarádů, kterou okolí považuje za podivíny, má čich na výjimečná dobrodružství a dokáže odhalit i ta nejskrytější tajemství. (Pssst. Hej, ty! Ano, TY! Blahopřeju, že jsi dočetl(a) až sem. Za odměnu ti prozradím malé tajemství… Tahle knížka není jen tak ledajaká knížka. Je to pokladnice plná tajemství, šifer, kódů a dokonce i triků. Měj oči otevřené a najdeš tu víc než jen obyčejný příběh. Zjistíš, jak dělat svoje vlastní kouzla!)

Ukázka z knihy

Ano, ty… s těmi hustými vlasy a touhle knihou v rukách!
Na koho jiného bych mluvil?
Vrátil ses! Moc rád tě vidím! Už je to pěkně dávno. Jak tě znám, vsadím se, že hledáš únik před všedností a zajímají tě další dobrodružství, další hádanky, další em-á-gé-í-é. Nuže, dál nehledej. Mám pro tebe další příběh… A jaký!
Doufám, že si pamatuješ všechno, co jsme probírali v minulé knize. Snadněji se vpravíš do děje… (str. 9)

Kouzelnická parta: Příběh druhý

Autor: Neil Harris
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 155×218 mm
ISBN: 978-80-253-4485-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Kouzelnická parta: Příběh druhý vydalo nakladatelství Fragment. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Neil Patrick Harris je výborný herec, producent, režisér, moderátor a spisovatel. V letech 2011 až 2014 předsedal Akademii kouzelnických umění. Žije v newyorském Harlemu s manželem Davidem, svými dvojčaty Gideonem a Harper a dvěma úžasnými psy, kteří se jmenují Watson a Gidget.

Zdroj informací: nakladatelství Fragment

————————————————

A u kouzel ještě chvíli zůstaneme. Jednoho dne zmizel beze stopy ze svého domu kouzelník. Kam se poděl? A jakou roli v tom hrál kufřík Symfonie? Odpovědi na tyto otázky se rozhodnou najít jedenáctiletí hoši Kas a Max Ernest.

Varování: Tuto upoutávku autor knihy Pseudonymous Bosch nenapsal ani neschválil.
I když by Pseudonymous Bosch nejraději vychválil svou knihu až do nebes (je to totiž docela ješitný člověk), vůbec ho netěší, že jste se o existenci jeho statečných jedenáctiletých hrdinů, tedy o Kas a Maxu Ernestovi, dozvěděli. Dost mu také vadí, že se v jeho příběhu dočtete o tom, jak tajemný kufřík plný ampulek, nazvaný Symfonie vůní, způsobil, že se neohrožená dvojice vydala pátrat po neznámém kouzelníkovi, jenž se za mimořádně záhadných okolností ztratil ze svého domu. (A vězte, že celý případ jeho zmizení vážně dost „smrdí“, a to doslova.) A už vůbec není autor nadšený z toho, že se seznámíte se všemi těmi nervy drásajícími dobrodružstvími, které Kas s Maxem Ernestem zažijí, když budou přinuceni postavit se mimořádně odporným zloduchům, kteří plánují zničit celý svět.
Abyste totiž věděli: nejenom jméno této knihy je tajné, ale tajný je i samotný celý příběh. Protože jde o tajemství. MEGAtajemství!!!

Ukázka z knihy

Promiň, že jsem ti nemohl dovolit přečíst si první kapitolu.
V ní by ses totiž dozvěděl jména postav tohoto příběhu. Taky by ses dozvěděl, kde se odehrává. A kdy. Dozvěděl by ses všechny ty věci, které se člověk obyčejně dozví na začátku knihy. (str. 19

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Ohlasy na knihu

Jméno této knihy je tajné je mimořádně napínavý, zábavný a okouzlující příběh pro všechny kluky a holky, co milují dobrodružství, a navíc se rádi zasmějí.

- Booklist

Dobrodružný příběh jedenáctileté Kas a jejího nového kamaráda Maxe Ernesta je plný napětí a záhad, jež musejí stateční a zábavní hrdinové odhalit, aby zachránili svého spolužáka ze spárů tajemných zlosynů. Navíc kniha neotřelým, pravdivým a velmi čtivým způsobem líčí svět dnešních ‚náctiletých‘.

- Publishers Weekly

Jméno této knihy je tajné

Autor: Pseudonymous Bosch
Přeložila: Vanda Senko Ohnisková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-589-9
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Jméno této knihy je tajné vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

Pseudonymous Bosch je pseudonym autora deseti úspěšných knih pro děti. Mnoho se o něm neví, snad jen že vášnivě miluje čokoládu a sýry a stejně vášnivě nenávidí majonézu. Fámy o výskytu PB jsou asi tak časté a stejně spolehlivé jako zprávy o únosech lidí mimozemšťany. Pokud někdy potkáte někoho, kdo tvrdí, že je Pseudonymous, je téměř jisté, že se jedná o podvodníka. O skutečném PB se v současnosti říká, že se skrývá v jeskyni uprostřed neprostupné džungle (i když existují i zprávy, že pobývá někde v Grónsku).
A skutečná totožnost PB?
V nedávné době byl PB identifikován jako americký spisovatel jménem Raphael Simon. Nikdo přesně neví, kde se toto tvrzení vzalo, ale podle všeho se zdá, že pan Simon je celkem neškodný a slušný chlap. Žije v Kalifornii, a když je dotázán, jak to tedy je, opakovaně popírá, že by měl s knihami spisovatele Bosche cokoli společného. Nutno však podotknout, že je dost často vídán, jak se láduje čokoládou, takže kdo ví…
PB je autorem 3 bestsellerových knižních sérií, pětidílná Tajná série se prodala do 30 zemí a celkem bylo prodáno více než 2 miliony autorových knih.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Následující audiokniha přenese posluchače do tajemného prostředí lesa. Známý autor a hajný je seznámí se stromy, lesní zvěří a dalšími zajímavostmi, které v sobě les ukrývá.

Spí stromy v noci? Mluví spolu taky? Kam chodí divoká prasata na záchod? A jak funguje lesní internet?
Chceš-li se dozvědět o stromech a dalších obyvatelích lesa věci, které se zdají skoro neuvěřitelné či přímo nemožné, přidej se k nám! Společně se vydáme na napínavou expedici do lesa. Hajný
Peter Wohlleben ti při tom bude vyprávět o tajemstvích obyvatelů lesa a vlastních fascinujících pozorováních. Více než 20 let doprovází rodiny a školní třídy na toulkách lesem a od dětí při tom vyslechl spoustu neobyčejných otázek. Odpovědi na nejzajímavější z nich najdeš v této audioknize.
PRO MALÉ PŘÍRODOVĚDCE A POZOROVATELE ZVĚŘE I VŠECHNY TY, CO SE JIMI CHTĚJÍ STÁT.
Slyšíš, jak mluví stromy? Co všechno můžeš objevit v lese: audiokniha autora oblíbené knihy Tajný život stromů,
Petera Wohllebena, provádí životem lesa tentokrát děti a odpovídá i na ty nejzvídavější dětské otázky o tom, co se v lese děje. S dětmi čte Martin Preiss.
„Les něčím mnohem zajímavějším než jen hromadou stromů. Objevují to děti v mé lesní akademii a v této audioknize to ukážu i tobě.“ – Peter Wohlleben
Mají stromy svůj vlastní jazyk? Musí děti stromů chodit do školy? Proč se lesní zvířata bojí lidí? Peter Wohlleben odpovídá na otázky, které jsou neobvyklé, originální a často velmi zábavné. Jeho snadno pochopitelné a téměř vždy překvapivé odpovědi umožňují dětem vidět život v lese zcela odlišnými očima.
Talentovaný vypravěč čerpá z mnoha desetiletí vlastních zkušeností lesníka a ochranáře přírody a zároveň se opírá o nejnovější vědecké poznatky.
Peter Wohlleben, autor bestsellerů, přeložených do mnoha jazyků, se zasazuje o uchování našich původních lesů a žádá více pozornosti, respektu i ochrany pro ně i přírodu vůbec.

Slyšíš, jak mluví stromy? (audiokniha)

Co všechno můžeš objevit v lese
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Magdalena Havlová
Interpret: Martin Preiss

Vazba: CD
ISBN: 8594186120314
Doporučená cena: 298 Kč

Audioknihu Slyšíš, jak mluví stromy? vydalo nakladatelství Kazda. Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Peter Wohlleben (1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromůCitový život zvířatSlyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Oblíbení hrdinové se vrací i ve třetím pokračování plánované tetralogie. Na Mattyho čeká nejen boj s časem, ale i mnoho překážek, které pro něj přichystal les. Podaří se mu splnit úkol, než zlo úplně změní obyvatele vesnice?

Představte si, že žijete ve světě, kde si lidé pomáhají, jsou ke všem soucitní a laskaví. A pak se to zvolna a nenápadně začne měnit. Zdá se, že zlobu, bezcitnost a lakotu sousedů mají na svědomí divné obchody, takzvané handly. Nehandluje se ale o věci, nýbrž o něco, co není vidět…
Uplynulo šest let od doby, kdy malý rošťák Matty dorazil do Vesnice uzdravení. Pod laskavým dohledem Jasnovidce dospěl v spolehlivého mladíka, který pro vesnickou komunitu obstarává kontakt s okolním světem. Jen on totiž dokáže ve zdraví projít záludným lesem, který obklopuje vesnici. Doufá, že díky této jedinečné schopnosti si vyslouží označení všemi ctěného Posla. Jenže do vesnice, ve které dosud nacházeli útočiště lidé vyhnaní pro tělesné postižení či pokročilý věk ze sousedních osad, začíná prosakovat zlověstná síla – mezi obyvateli se šíří nesváry, laskavost a soucit se vytrácejí. Vesničané se rozhodnou nepřijímat další příchozí. Pro Mattyho tak začíná závod s časem. Musí projít lesem a přivést Jasnovidcovu dceru Kiru dřív, než se vesnice zcela uzavře. Les se však mezitím změnil a klade mu jednu nástrahu za druhou…
Ve třetím dílu tetralogie se čtenáři znovu setkají nejen s Mattym, Jasnovidcem a Kirou z Hledání modré, ale také s Jonasem z Dárce.
Pokračování Dárce, vyznamenaného prestižní Newbery Medal za literaturu pro děti
Prodáno přes 12 milionů výtisků. Překladová práva prodána do 41 zemí a přeloženo do 23 jazyků. Celá tetralogie se po tři roky držela na seznamu bestsellerů sestavovaném v New York Times.

Ukázka z knihy

Matty se nemohl dočkat, až bude večeře hotová. Chtěl uvařit, najíst se a vypadnout. Nejradši by už byl dospělý, aby mohl sám rozhodovat, kdy se nají a jestli se vůbec bude nějakým jídlem obtěžovat. Potřeboval něco udělat, něco, co mu nahánělo strach. A čekání ho jenom zhoršovalo. (str. 5)

Ohlasy na knihu

Jednoduchý, silný, působivý příběh lze číst samostatně, bez znalosti předchozích dílů.

- KIRKUS REVIEWS

Ve svém třetím románu, volně navazujícím na knihy Dárce a Hledání modré, přináší bytostná vypravěčka Lois Lowryová dalši napínavý příběh, který čtenáře vybízí k zamyšlení.

- Publishers Weekly

Doporučujeme

Sledujte příběh Mattyho a ostatních od začátku.

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Posel v temném lese

Autorka: Lois Lowryová
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 150×206 mm
ISBN: 978-80-257-3069-0
Doporučená cena: 238 Kč

 

Knihu Posel v temném lese vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Lois Lowryová se narodila v Honolulu na Havaji, vyrůstala v New Yorku, Pennsylvánii a Japonsku. V současnosti žije a píše v Cambridgi ve státě Massachusetts a v Maine. Je autorkou více než třiceti knih pro mládež. V řadě z nich se zabývá vážnými tématy, jako je holocaust, nevyléčitelné nemoci, rasismus, život v totalitní společnosti apod. Za svou tvorbu obdržela nespočet ocenění, je dvojnásobnou držitelkou význačné literární Ceny Johna Newberyho, a to za romány Spočítej hvězdy (česky Argo, 2015) a Dárce (česky Argo, 2013). V češtině si čtenáři mohli přečíst také druhý svazek tetralogie běžně označované podle prvního dílu Dárce, a to Hledání modré (Argo, 2016).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Léto, italská Riviéra a dva mládenci, kteří jsou k sobě neovladatelnou silou přitahováni. Rozhodnou se své vznikající pocity prozkoumat a během těch šesti týdnů zažijí naprostou důvěrnost. Jenže léto netrvá věčně…

Příběh nečekané a silné lásky mezi dospívajícím Eliem a o pár let starším Oliverem, odehrávající se ve vile na jednom útesu italské Riviéry. Ani jeden z nich není na následky vzájemné přitažlivosti připraven, oba proto nejdřív předstírají lhostejnost. Jenže v průběhu následujících neklidných letních dnů jejich vášeň nesená neúprosnými proudy posedlosti, strachu, fascinace a touhy vzrůstá a oba mladíci začínají opatrně prozkoumávat své pocity. V hloubi jejich duší se zrodí láska trvající šest týdnů a přinese jim zkušenost, která je poznamená na zbytek života. Ti dva totiž na Riviéře a během jednoho dusného večera v Římě objeví něco, co možná už nikdy znovu nenajdou: naprostou důvěrnost.
André Aciman zachycuje ve své upřímné, nesentimentální a srdcervoucí elegii na lidskou vášeň psychologické manévry doprovázející přitažlivost tak bravurně jako málokdo. Román Dej mi své jméno se čtenářem nezachází v rukavičkách, nedělá si žádné iluze a je zcela nezapomenutelný.

Ukázka z knihy

„Zatím!“ To slovo, ten hlas, ten postoj.
Tehdy jsem poprvé slyšel, že by se někdo loučil slovem „zatím“.Znělo to drsně, odměřeně a pohrdavě, pronesl to se skrytou lhostejností lidí, kterým je vcelku jedno, jestli se s tím druhým ještě někdy setkají.
To je moje první vzpomínka na něj. A dodnes si ji dokážu vybavit. Zatím! (str. 9)

Dej mi své jméno

Autor: André Aciman
Přeložila: Lucie Podhorná

Počet stran: 198
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-881-2
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Dej mi své jméno vydalo nakladatelství #BOOKLAB. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

André Aciman je americký spisovatel egyptského původu.  V USA vystudoval Anglický jazyk a literaturu. Aciman působí v současné době jako profesor na Graduate Center of City University v New Yorku. Jeho oborem jsou literární teorie a díla Marcela Prousta. Je ženatý a má tři děti.

 

————————————————

Co je to vlastně láska? A může ta skutečná přetrvat a překonat veškeré překážky? Elio dospěl, stal se z něj slavný hudebník, zatímco ženatý Oliver působí jako vysokoškolský profesor. Protnou se jejich cesty?

Autor světového bestselleru Dej mi své jméno znovu oživuje své postavy, aby si položil otázku: může opravdová láska uvadnout?
V novém románu zachycuje Eliova otce Samuela na cestě z Florencie do Říma, kam jede navštívit svého syna, nadaného koncertního klavíristu. Náhodné setkání s krásnou mladou ženou však Samiho plány obrátí vzhůru nohama a navždy změní jeho život. Elio se brzy přestěhuje do Paříže, kde i on naváže milostný vztah, zatímco Oliver, nyní ženatý vysokoškolský profesor v Nové Anglii, začne znenadání uvažovat o návratu do Evropy.
Nezapomenutelný román
Andrého Acimana Dej mi své jméno svým líčením podstaty lásky dnešní čtenáře oslovil jako žádné dílo z nedávné doby. Jeho pokračování Najdi mě zve čtenáře, aby si nepřestal klást otázky o tom, co láska je.

Ukázka z knihy

Proč se tak mračíte? 
Viděl jsem ji nastupovat na nádraží ve Florencii. Odsunula skleněné dveře, a když už byla ve vagónu, rozhlédla se a hned si hodila batoh na prázdné sedadlo vedle mě. Sundala si koženou bundu,odložila rozečtený anglický paperback, na polici na zavazadla položila čtvercovou bílou krabici a dosedla na místo šikmo naproti mému, zjevně roztěkaná a nakvašená.  (str. 9)
Neváhejte a pokračujte ve čtení díky pokračování ukázky.

Najdi mě

Autor: André Aciman
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-877-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Najdi mě vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

————————————————

Holčička zapomněla svou panenku Celinu na pláži. Celina se teď cítí odstrčená, zmatená a zoufalá. A zatímco v noci převažují negativní pocity, s východem slunce zjišťuje, že vše není tak hrozné, jak se mohlo zdát. Kniha působí jako pohádka pro malé děti, ale mluví slovy dospělých, proto osloví spíše dospívající než ty nejmenší.

Krátký ilustrovaný příběhod Eleny Ferrante, autorky tetralogie Geniální přítelkyně, je svou tematikou propojený s jejím dalším románem Temná dcera. Ferrante rozvinula motiv ztracené panenky Celiny, která byla malou holčičkou jménem Mati ponechána na konci dne na pláži napospas svému osudu. Mati totiž dostala kotě, a Celina si připadá zrazená a opuštěná. V noci zažívá neuvěřitelná, často děsivá a tajemná dobrodružství, pociťuje strach a zakouší žárlivost. S východem slunce ale zjišťuje, že nic není takové, jaké se to předchozího dne zdálo být. Knížka je bohatě ilustrovaná Marou Cerri, jednou z nejžádanějších evropských ilustrátorek, která pravidelně spolupracuje s novinami a časopisy.

Ukázka z knihy

Mati je pětiletá holčička, která strašně moc mluví, zvlášť se mnou. Já jsem její panenka. Právě dorazil její táta, přijíždí k moři každý víkend. Přivezl jí jako dárek černobílého kocoura. Takže ještě před pěti minutami si Mati hrála se mnou, a teď si hraje s kocourem, kterému dala jméno Minù.

Plaz v noci 1

Podívejte se, jak pokračuje naše ukázka.

Pláž v noci

Autorka: Elena Ferrante
Přeložila: Alice Flemrová
Ilustrátorka: Mara Cerri

Počet stran: 44
Vazba: brožovaná
Formát: 160×210 mm
ISBN: 978-80-7260-438-8
Doporučená cena: 197 Kč

Knihu Pláž v noci vydalo nakladatelství Prostor.

O autorce

O skutečnou totožnost Eleny Ferrante se lite­rární obec zajímá už od počátku devadesátých let, kdy vyšla románová prvotina L’amore molesto (1992, Tíživá láska) osob(y) publikující(ch) pod tímto jménem. Mezinárodní úspěch tetralogie Geniální přítelkyně, tvořené romány L’amica geniale (2011, Geniální přítelkyně), Storia del nuovo cognome (2012, Příběh nového jména), Storia di chi fugge e di chi resta (2013, Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou), Storia della bambina perduta (2014, Příběh ztracené holčičky), dal podnět k intenzivnějšímu pátrání po její identitě.
Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi největší žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. S jejím vypravěčským mistrovstvím, které není založeno na narativních experimentech, ale na strhující síle výpovědi o těch nejzákladnějších lidských citových poutech, se už mohli čeští čtenáři setkat v románě Dny opuštění (2011) a dále Temná dcera.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelnická parta: Příběh druhý

Harris, Neil Patrick

Fragment, 2019

zobrazit info o knizeJméno této knihy je tajné

Bosch, Pseudonymous

Jota, 2020

zobrazit info o knizeSlyšíš, jak mluví stromy? (audiokniha)
Co všechno můžeš objevit v lese

Wohlleben, Peter

Kazda, 2019

zobrazit info o knizePosel v temném lese

Lowryová, Lois

Argo, 2020

zobrazit info o knizeDej mi své jméno

Aciman, André

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizeNajdi mě

Aciman, André

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizePláž v noci

Ferrante, Elena

Prostor, 2019

Napsat komentář