Vyhrajte román o drsném životě čínských dívek

tajemstvi-hedvabneho-vejire-perex
Pro muže to byl jen vějíř pokreslený smyšlenými znaky, pro Lilii to byla možnost, jak komunikovat se svou lao-tchung – spřízněnou duší. Ženské písmo nu-šu je však zrádné a někdy si ho čtenářka vyloží špatně. Mohlo právě to za nedorozumění dvou dívek?

Celoživotní přátelství v troskách

Příběh o utajeném přátelství dvou dívek a zvláštním „ženském“ písmu nu-šu, které jim pomáhalo překonat kruté zvyklosti Číny 19. století.
Ženu jménem Lilie pronásledují vzpomínky – na dívku, jíž kdysi bývala, a na dávno mrtvou přítelkyni, která výrazně ovlivnila její život.

V Číně devatenáctého století, kdy manželky a dcery chodily s podvázanými chodidly a žily v téměř úplné izolaci, vytvořily ženy z daleké provincie Chu-nan své vlastní tajné „ženské“ písmo, nu-šu. Některé dívky byly tehdy spojovány do dvojic s lao-tchung, svým druhým já, v citových svazcích, které trvaly zpravidla až do smrti. Malovaly dopisy na vějíře, vyšívaly vzkazy na kapesníky a sepisovaly příběhy, jejichž prostřednictvím vystupovaly ze své samoty, aby mohly s ostatními sdílet své naděje, sny a úspěchy.

Když Sněžný kvítek pošle Lilii hedvábný vějíř s textem v nu-šu, jejich přátelství je zpečetěno a v útlém věku sedmi let se z nich stávají lao-tchung. Obě musí čelit hladomoru a útrapám spojeným s rolnickým povstáním, přemýšlejí o svých sjednaných sňatcích, o své osamělosti, o radostech i tragédiích mateřství. Především jejich vztah, v němž nacházejí útěchu, udržuje obě duše při životě. Pak ale dojde k nedorozumění a celoživotní přátelství se ocitá v troskách.

Tajemství hedvábného vějíře nás vrací do čínské historie. Tento hluboce jímavý román zaujme také realistickým dobovým koloritem a skrytou spřízněností s Goldenovou Gejšou. Kniha nabitá lyrismem a emocemi proniká do jednoho z nejtajemnějších lidských vztahů, jakým je přátelství mezi ženami.

 

Tajemství hedvábného vějíře

Autorka: Lisa See

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Hana Plšková
Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 7/2019
ISBN: 80-7217-436-3

Přečtěte si více o knize Tajemství hedvábného vějíře, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte ani na ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Mou jedinou vzpouru představovalo nu-šu, ženské písmo. Poprvé jsem porušila tradici, když mi Sněžný kvítek, má lao-tchung, spřízněná duše, která se mnou tajné písmo sdílela, poslala vějíř, jenž leží tady na stole přímo přede mnou, a pak znovu, když jsme se spolu sešly. Bez ohledu na to, co pro mě Sněžný kvítek znamenala, byla jsem pevně rozhodnuta stát se počestnou manželkou, hodnou snachou a svědomitou matkou. V dobách zlých bylo mé srdce odolné ja¬ko nefrit. Chovala jsem v sobě skrytou sílu, která mi pomáhala překonávat tragédie a soužení. Ale teď tady tiše sedím, jak velí ovdovělé ženě tradice, a je mi jasné, že jsem byla dlouhá léta úplně slepá.

 

O autorce

Lisa See se narodila v Paříži, ale vyrostla v Los Angeles. Žila s matkou, taktéž spisovatelkou, ale mnoho času strávila také s otcovou rodinou, která pocházela z Číny, což velmi ovlivnilo její dílo. Pracovala pro Publishers Weekly, psala také články pro Vogue, Self, More a další tištěná média. Je autorkou více než desítky knih, které byly přeloženy do 39 jazyků a získaly mnohá ocenění.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Tajemství hedvábného vějíře

Postavení žen v Číně bylo v historii mnohem nižší, než je tomu dnes, a pro rodiny měl cenu pouze potomek mužského pohlaví. Dívky proto byly nuceny nechat si podvazovat chodidla, aby měly šanci se alespoň dobře vdát, a žily téměř celý život v izolaci. Lilii čekal stejný osud, ale ona měla alespoň svoji lao-tchung – dívku jménem Sněžný kvítek, se kterou mohla své pocity osamění a útrapy sdílet. Na rozdíl od jiných takových dvojic však jejich vztah nevydrží až do smrti, a to kvůli nedorozumění, o kterém si můžete přečíst v historickém románu Lisy See. Zjistěte, co ženy rozdělilo.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Tajemství hedvábného vějíře vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tajemství hedvábného vějíře
probíhá od 5. do 18. srpna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Tajemství hedvábného vějíře

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství hedvábného vějíře

See, Lisa

Jota, 2019

Napsat komentář