Boření historických mýtů

plneni_povinnosti_academia
Objevte s námi jedinečnou publikaci, která se zabývá protikladnými pohledy na české vojsko v dobách 1. světové války. Jak to bylo doopravdy, popisuje ve své knize rodilý Rakušan a historický badatel Richard Lein.

Kniha je přelomovým pokusem odstranit účelové mýty o první světové válce přetrvávající celé století. Co bylo jejich jádrem? Na rakouské straně snaha obviňovat české vojáky z nespolehlivosti a věrolomnosti, aby se zamezilo politickým koncesím českému národu, na straně české snaha dokázat Dohodovým mocnostem, že Češi stojí v drtivé většině proti Rakousku, a proto si zaslouží být podpořeni v otázce vzniku samostatného českého státu. Myslet si však, že český národ se dělil buď na Švejky, nebo legionáře, vůbec neodpovídá realitě. Autor sám píše:

„V obou případech zůstalo faktem, že do c. a k. armády bylo povoláno hodně přes milion Čechů a většinou zcela nepovšimnuti v ní konali svou služební povinnost až do konce války.“

Richard Lein

Plnění povinností, nebo velezrada?

Autor: Richard Lein
Přeložil: Milan Váňa

Počet stran: 648
Vazba: brožovaná
Formát: 132×202 mm
ISBN: 978-80-200-2853-2
Doporučená cena: 695 Kč

 

Knihu Plnění povinností, nebo velezrada? vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

MÝTUS A REALITA – BITVA U ZBOROVA

„U Zborova opět po dlouhé době povstalo národní hrdinství, jehož echo ve světě upomíná na husitskou slávu.“

Těmito slovy komentoval bývalý československý legionář a někdejší vedoucí „Památníku národního osvobození“ Rudolf Medek v roce 1932 význam boje, čistě vojensky spíše nevýznamného, který proběhl 1. a 2. července 1917 ve východní Haliči, pro Československou republiku. Ačkoli případ vykazuje jisté paralely k osudu IR 28, bitva u Zborova [polsky Zborów, ukrajinsky Zboriv] měla však úplně jiné rámcové podmínky. Vojenská situace branných sil Rakousko-Uherska na ruské frontě v létě 1917 se podstatně lišila od napjaté situace v dubnu 1915. C. a k. vojska disponovala v této době nejen nadmíru dobře vybudovanými postaveními, ale i dobrými rezervami vojsk i materiálu. Nadto bojová činnost na válčišti, v polních aktech označovaném jako severovýchodní fronta, byla od jara 1917 téměř úplně ochromená, neboť ruská armáda v důsledku únorové revoluce byla dalekosáhle neschopná jednání. Přesto nová, prozatímní vláda připravila na léto 1917 velkou ofenzivu, aby si zajistila vnitropolitický i zahraničněpolitický manévrovací prostor. Útok, jehož přípravy vedení c. a k. armády sice registrovalo, ovšem nevykládalo si je správně, měl směřovat proti čtyřem prostorově odloučeným úsekům rakousko-uherské frontové linie.

Pokračujte ve čtení ukázky…

Richard Lein

Mag. Dr. Richard Lein se narodil roku 1980 v Rakousku.Vystudoval historii na univerzitě ve Vídni. Pokračoval zde i s doktorským studiem.V současnosti působí jako asistent v Institutu dějin východní Evropy. Kniha Plnění povinností, nebo velezrada?, byla původně jeho disertační prací (2009), která posléze vyšla, v roce 2011, ve Vídni v knižní podobě.


Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlnění povinností, nebo velezrada?
Čeští vojáci Rakousko-Uherska v první světové válce

Lein, Richard

Academia, 2018

Napsat komentář