Otec, syn a eutanazie

Nech me jit_Docx
Román Nech mě jít přináší čtenářům vážné téma, suchý anglický humor, hluboké myšlenky i silné emoce. Jestli hledáte příběh, který vás opravdu zasáhne a zůstane ve vás i dlouho po dočtení, vyberte si tento.

Louis Lasker má svou rodinu nade všechno rád. Jedinou výjimku představují situace, kdy členy své rodiny upřímně nesnáší. Tento rozpor se táhne hluboko do historie, v níž sehrála svou roli celá řada událostí: rozvod jeho otce, smrt jeho matky, dobrovolný exil jednoho bratra a programová netečnost bratra druhého. Už si řekli úplně všechno, zároveň si neřekli vůbec nic. A s touto anamnézou v zádech teď starý pan Lasker oznámí svým třem synům, že učinil rozhodnutí, které jim všem změní život. Dospěl do terminálního stadia smrtelné nemoci a žádá, aby ho doprovodili při poslední cestě směřující na curyšskou kliniku, kde se provádí eutanazie. Oba starší bratři to odmítnou udělat. Ani Louis si není zdaleka jistý, jestli lze otcův nápad považovat za dobrý, ale přesto usedne za volant letitého minivanu VW, v němž kdysi vyráželi na rodinné dovolené. Počáteční rozpaky se s narůstajícím počtem ujetých kilometrů rozpustí v sentimentálních vzpomínkách, ještě později v opileckých i jinak anarchistických eskapádách, ale hlavní otázka zůstává: má Louis svého komplikovaného otce takříkajíc k smrti rád?

 

Nech mě jít

Autor: Edward Docx
Přeložila: Tereza Horáková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7498-296-5
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Nech mě jít vydalo nakladatelství Domino v Edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Nikdy jsem s tím neměl souhlasit, jenomže mi to začíná docházet, teprve když dorazíme do Doveru a zajedeme k přístavišti trajektů. Stáhnu okénko před hraniční kontrolou a dovnitř vtrhne studený vzduch – je cítit solí, naftou a rzí. Neslyším nic než racky, kteří rvou, jako by je na nože brali.
Podám ven pasy.
„Na dovolenou?“ zeptá se žena.
Přiměju se k úsměvu. „Ano.“
Podívá se na tátu, a tak se zakloním, aby přese mě lépe viděla a rozhodla, jestli patříme k lidem, kteří by mohli z nějakého šíleného, absolutně bezvýznamného důvodu vyhodit trajekt do povětří. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edward Docx

Edward Docx se narodil roku 1972 v Anglii jako nejstarší ze sedmi sourozenců a své dětství popisuje jako docela excentrické. Na kontě má již několik knih a nominací na velmi prestižní literární ceny – jmenujme například the William Saroyan Prize nebo the Man Booker Prize, je také držitelem Geoffrey Faber Memoral Prize. Kromě psaní beletrie se věnuje žurnalistické činnosti a pravidelně přispívá do významných amerických a britských periodik, jeho články se často objevují například v The Guardian nebo Prospect Magazine. V současné době žije v jižním Londýně.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout takové knihy, které stojí za to číst. Vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku, např. Jefferyho Deavera, Rowan Coleman, Lucy Diamond nebo Richelle Mead atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNech mě jít

Docx, Edward

Domino, 2018

Napsat komentář