Fascinující svět pod mořem očima mladé velryby

Gerda_pribeh_velryby
Tak, jak tomu bývá zvykem, dětské knihy mají nejmenší čtenáře uchvátit nejen svým pohádkovým příběhem, ale rovněž by jim měly předávat nějaké ponaučení.

Nejinak je tomu i v případě prvotiny slovenského grafika a ilustrátora Adriána Macha. Jeho obrázková kniha Gerda, příběh velryby, která u nás vyšla v nakladatelství CPress, zaujme nejen svými nádhernými ilustracemi, ale i odkazy na různé ekologické problémy, s nimiž se živočichové v oceánech v důsledku lidské bezohlednosti potýkají.

Na pozadí vyprávění o mladinké samičce plejtváka, která hledá napříč oceánem svou ztracenou rodinu, nás autor, jakoby mimochodem, upozorňuje, jak člověk svým chováním systematicky přeměňuje nejen souš, ale i podmořský svět. Gerda tak při svém putováním naráží například na chobotnici, jež veškerou svou pozornost věnuje naplaveným odpadkům. Péče o tyto „poklady“ je jí cennější, než možnost seznámit se s kolemplující velrybou. Smutný pohled je rovněž na osamělého ledního medvěda plovoucího na úlomku kry, s nímž jedné chladné noci Gerda pozoruje hvězdnou oblohu. Nejtragičtější výjev si však Macho připravil hned z kraje příběhu, kdy nám na jedné dvoustraně poodhaluje smutný osud Gerdiných rodičů.

Společně s hrdinkou proplouváme touto vizuálně krásnou knihou a pozorujeme, jak se z mladinké bezbranné velryby stává silný a samostatný jedinec neoblomně se ženoucí za svým cílem – najít ztracenou rodinu.

Hned na první pohled je u této publikace patrné, že hlavní roli sehrává nikoliv text, ale obraz. Propracované barevné ilustrace laděné do modrých, místy i červených tónů jsou plné drobných detailů, které uchvátí nejen dětské čtenáře, ale i jejich rodiče.

Zatímco vizuální stránce není co vytknout, totéž bohužel nelze říci o stránce textové. Ta za výpravnými ilustracemi svou kvalitou značně pokulhává a působí jako „ušitá horkou jehlou“. Gerdiino dospívání a přerod v samostatnou a nezávislou velrybu se autor očividně snažil zachytit na prostoru pouhých několika slov – to se mu sice povedlo, avšak na úkol plynulosti příběhu. Děj knihy působí necelistvě a mezi jednotlivými mikropříběhy jsou příliš velké skoky, což působí, jako by se Machovi pár stránek po cestě do tiskárny někam zatoulalo. Kdyby autor přihodil alespoň pár vět navíc, výsledek by jistě působil ucelenějším dojmem.

Pokud pro své děti hledáte vhodnou knížku na dobrou noc, kterou přečtete za jeden nebo maximálně dva večery, je Gerda tou správnou volbou. Jednoduchý příběh, který nám tato publikace nabízí, zaujme jak ty nejmenší, jež budou koukat spíše po obrázcích, tak i školáky, jimž skvěle poslouží jako první čtení, a navíc podněcuje k diskuzi o ochraně životního prostředí a ohleduplnému přístupu k přírodě.

Přidanou hodnotu v podobě upozornění, že naše jednání má velký vliv na okolní svět, velmi vítám a budu ráda za více podobných titulů. Je dobře, že se na knižních pultech setkáváme i s publikacemi, jež se snaží o nenásilnou formu osvěty a podněcují děti i dospělé k zamyšlení se nad svými činy. Dovedu si rovněž velmi snadno představit, že by se Gerda v budoucnu mohla stát jednou z doporučovaných knih pro výuku na nižším stupni základních škol a v dětech vyvolat zájem o ochranu přírody.

Gerda, příběh velryby je milým vyprávěním o statečnosti a nezlomné touze nalézt pravdu. Svým způsobem je takovým Malým princem pro nejmenší čtenáře – za banálním příběhem se skrývá hned několik ponaučení, jež bychom si měli vzít k srdci. Díky své nádherné vizuální stránce se navíc zařadí mezi klenoty vaší knihovničky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGerda
Příběh velryby

Kavecký, Peter – Macho, Adrián

CPress, 2018

Napsat komentář