V hlavní roli nadpřirozené vlivy

divne_pocasi
Syn Stephena Kinga se vydal v otcových šlépějích a napsal knihu obsahující čtveřici originálních hororových povídek, ve kterých hraje hlavní roli nadpřirozeno a často i sociální problémy moderní společnosti.

Zatímco Stephena Kinga zná snad každý, kdo se alespoň minimálně zajímá o literaturu, jméno Joe Hill je u nás zatím poměrně neznámé. Přitom v českém překladu vyšlo již několik titulů syna mistra hororu – jmenujme například čtenářsky úspěšnou knihu Ohnivý muž (na niž si můžete po kliknutí na její název přečíst na našich stránkách recenzi). Nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA roku 2018 vydalo další Hillovu knihu, kterou čtenáři na pultech knihkupectví naleznou pod názvem Divné počasí.

Titul Divné počasí obsahuje celkem čtyři rozsáhlejší povídky, které svým obsahem i formou provedení potvrzují, že Joe Hill stihl od svého slavného otce leccos „odkoukat“. V prvé řadě jde o schopnost skvěle popsat atmosféru příběhu a vzbuzovat v čtenářích prostřednictvím textu emoce. Povídky obsahují prvky hororu a je v nich často poukazováno na různé problémy moderní společnosti (například rasismus, problematiku dostupnosti zbraní ve Spojených státech a podobně).

Povídka Momentka je příběhem o obtloustlém teenagerovi se zálibou ve vynálezech, který se seznámí s podivným „Féničanem“. Tento muž je děsivý nejen kvůli svému tetování a chování, ale navíc vlastní Polaroid, který má zvláštní schopnost. Při focení vymazává vzpomínky z mozků těch, které na fotografiích zachycuje. Povídka V nebi potěší zejména čtenáře, kteří se zajímají o sci-fi a UFO. Vypráví o mladém muži, který se poprvé v životě odhodlá ke skoku s padákem. Dopadne na zvláštní pevný mrak, který umí číst jeho myšlenky a plní mu cokoli, co si přeje. Tato vlastnost podivného oblaku se však ukáže být více než strašlivou.

Fanoušky postapokalyptických sci-fi příběhů potěší povídka Déšť. Čtenářům, kteří trpí chorobným strachem z jehel a ostrých předmětů, bych ji ale raději nedoporučovala. Hlavním tématem je totiž déšť ostrých jehel, který se z jednoho coloradského městečka postupně rozšíří po celém světě. Tento déšť roztrhá každého, kdo se před ním včas neschová. Povídka Nabito se sice nadpřirozeného světa nedotýká, na druhou stranu ale rozebírá pošpiněnou morálku reálného světa a problematiku příliš svobodného vlastnictví zbraní ve Spojených státech. Svým způsobem jde o nejděsivější „kousek“ z celé sbírky povídek, protože velmi úspěšně kopíruje realitu.

Titul Divné počasí obsahuje čtyři kvalitní povídky, které čtenářům zprostředkují nejen silné emoce, především pak strach a napětí, ale zároveň je přimějí přemýšlet o moderním světě a o problémech, které jej sužují. Joe Hill se ukázal být skvělým vypravěčem, který do svých příběhů vkládá množství originálních nápadů (ačkoli mi přišlo, že nápad s fotoaparátem, který v Hillově podání krade vzpomínky, si vypůjčil od svého otce z jeho povídky Sluneční pes a modifikoval jej). Knihu doporučuji především fanouškům hororového žánru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivné počasí

Hill, Joe

Pavel Dobrovský – BETA, 2018

Napsat komentář