Syn Stephena Kinga jde v otcových šlápějích

ohnivy_muz
Syn Stephena Kinga se očividně „potatil“. Jeho knihy i povídky sklízejí jednu prestižní cenu za druhou. V sci-fi thrilleru Ohnivý muž se čtenáři dočkají apokalyptické vize, nebezpečné nakažlivé nemoci i podivného spasitele.

Autorem knihy Ohnivý muž, kterou vydalo roku 2016 nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA, je americký spisovatel a autor komiksů Joe Hill. Joe Hill, vlastním jménem Joseph King, je synem Stephena a Tabithy Kingových. Již když začal psát, uvědomoval si, že jeho práce bude nevyhnutelně srovnávána s dílem jeho otce, jednoho z nejslavnějších autorů hororových příběhů vůbec. Proto se rozhodl (ostatně stejně jako jeho otec v jedné fázi své kariéry) použít pseudonym a zjistit, zdali budou jeho knihy úspěšné i bez slavné „značky“.

Ačkoli nyní je již spojení Joea Hilla se Stephenem Kingem známé (Joe Hill potvrdil svou totožnost v roce 2007), i v době, kdy tuto skutečnost tajil, byly Hillovy knihy úspěšné. Už roku 1999 získal cenu A. E. Coppard Prize for Fiction za příběh Better Than Home, v roce 2002 získal za svou knihu 20th Century Ghost cenu Ray Bradbury Short Story Fellowship. Stejná kniha vynesla autorovi v roce 2006 ocenění pro nejlepšího spisovatele roku William L. Crawford award. Tento výčet cen je pouze zlomkový. Hillovy romány Černá krabice a Rohy se dočkaly vydání i u nás.

Hillův apokalyptický thriller pracuje s čtenářsky atraktivním nápadem. Světem se šíří nebezpečná a nakažlivá nemoc. Do chřipky má daleko – oběti nejprve na sobě najdou černo-zlaté pruhy, způsobené podivnou plísní, které se časem rozrostou po celém těle. Zanedlouho nakažený skončí svůj život samovolným vznícením. Zatímco z lidí se stávají planoucí pochodně dokonce i v přímém televizním přenosu, zdravá část obyvatelstva se začíná radikalizovat a nekompromisně nakažené likvidovat.

Hlavní hrdinkou příběhu je školní zdravotní sestra Harper. Když počet nakažených neznámou nemocí začíná narůstat, musí se Harper přesunout ze školy do nemocnice, protože zdravotních sester je nedostatek. I přes bezpečnostní oblek se brzy nakazí a navíc zjišťuje, že je těhotná. Její partner se bohužel projevuje jako jeden z těch, kteří honí postižené s hořákem v ruce, takže Harper nezbývá nic jiného, než zvolit osud vyhnance a přidat se ke skupině lidí, kteří se svou nemoc naučili ovládat. V této komunitě pozná tajemného muže, jemuž říkají Ohnivý muž a který má fascinující schopnosti.

Autor v příběhu prokázal svůj talent realisticky vykreslovat psychologii postav. Dokázal nejen predikovat, jak by se pravděpodobně chovala společnost, když by se náhle ocitla v boji s rychle postupující smrtelnou nákazou, ale provedl i psychologický rozbor v menším měřítku, když popsal postupně se rozpadající vztah Harper a jejího manžela. Kniha hodně staví na dialozích, které díky délce promluv jednotlivých postav místy připomínají spíše střídající se monology dvou a více osob.

Ani dlouhé a občas filosofické dialogy knize neubraly na čtivosti. Některé scény lze hodnotit jako zbytečně dlouhé, ale na druhou stranu působily jako skvělý prostředek gradace napětí a přidávaly knize na realističnosti tím, že do jinak akčního příběhu vkládaly „pauzy na oddech“. Sci-fi thriller Ohnivý muž mohu doporučit nejen fanouškům Stephena Kinga, které zajímá, jak si ve spisovatelském řemesle vede jeho syn, ale všem, kteří hledají kvalitně napsaný sci-fi román.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOhnivý muž

Hill, Joe

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

Napsat komentář