Skutečné osudy skutečných lidí

knihy-ilustracni
V dnešních tipech vám nabídneme ohlédnutí za životními příběhy některých zajímavých světoznámých osobností či poutavé příběhy zdánlivě obyčejných lidí.

Dlouholetý velitel osobní stráže Fidela Castra odkrývá život tohoto kubánského vůdce. Poprvé tak máte možnost se seznámit se se zákulisím kariéry i myšlenek.

Skrytý život Fidela Castra

Výbušné svědectví jeho osobního strážce
Autor: Juan Sánchez
Přeložila: Šárka Belisová

Počet stran: 266
Vazba: vázaná
Formát: 152×216 mm
ISBN: 978-80-7565-242-3
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Skrytý život Fidela Castra vydalo nakladatelství Jota.

V knize Skrytý život Fidela Castra poprvé promlouvá Castrův osobní strážce Juan Reinaldo Sanchéz, který hlídal kubánského vůdce 17 let. Když se však svému veliteli znelíbil, byl uvězněn a mučen a jen díky dramatickému útěku z Kuby se mu podařilo vyhnout jisté smrti.
Jediná kniha o Fidelu Castrovi, která vrhá světlo na psychologii jeho mysteriózního vůdcovství a tajné stránky jeho života. Jediná kniha o Castrově soukromém životě a politických strategiích. Jediná kniha, kterou napsal člověk, který byl Castrovi po boku, a to po dlouhých 17 let.

Jachta Fidela Castra se plaví v Karibském moři. Vypluli jsme před deseti minutami, a už se k nám na petrolejově modrých vlnách jižního pobřeží Kuby připojují bílý delfíni. Hejno devíti či deseti savců patroluje po pravoboku, blizoučko trupu lodi; jiná skupina kytovců nás sleduje v kýlové brázdě tři desítky metrů vzadu za levobokem. Připomínají motorizovanou eskortu hlavy státu na oficiální návštěvě…

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Jak se může změnit osud novináři, který jede dělat reportáž do válečné zóny? Přečtěte si o tom, jak mezi utrpením lze najít nový život…

Lovil smrt, našel život

Nový začátek vyhořelého reportéra v Sarajevu
Autor: Franco di Mare
Přeložila: Stanislava Šebková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 133×190 mm
ISBN: 978-80-7195-855-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Lovil smrt, našel život vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Do obleženého Sarajeva je roku 1992 vyslán jako válečný zpravodaj Marco de Luca, aby zprostředkoval dramatický konflikt divákům italské televize. Jednou natáčí v místním pobořeném sirotčinci. Bombardování přežilo i malé, tmavovlasé děvčátko, které se k němu instinktivně přimkne. Napadne ho bláznivá myšlenka, že by mohl sirotka adoptovat…
Román známého televizního reportéra se v Itálii setkal s velkým čtenářským ohlasem, dočkal se několika vydání i filmového zpracování (L’angelo di Sarajevo).

„Honem, pryč odtud, jsou tam odstřelovači!“ Markův výkřik nevyvolal žádnou reakci. Stařík dále drobnými krůčky pokračoval v chůzi. „Sniper, sniper!“ křičel Marco a opakovaně ukazoval ke kopci po své levici, odkud po něm každým okamžikem mohli vystřelit. Stařík zvedl hlavu a obrátil k němu tázavý pohled. Rozepjal paže, dlaně obrátil k nebi, bradu vzhůru, zavřel oči a nehybně čekal. Vypadal jako Kristus na kříži.
„Panenko Maria…,“ špitl Luciano a prstem mačkal na kameře knoflík rec.
Nikdo ani nedutal. Stařík tam stál bez hnutí před svým vrahem a vyčkával.
„Ty vole, teď ho zastřelí…“
Čas se zastavil a vzduch kolem nich se ani nepohnul. Jediným slyšitelným zvukem bylo bzučení pásku, jenž zachycoval každý okamžik té absurdní scény.

————————————————

Kdo to byl vlastně Otto Katz alias André Simone? Pro každého byl někým jiným, ale kým byl doopravdy jako člověk? To se teď můžete dozvědět z vyprávění jeho manželky.

Otto Katz 

André Simone očima své manželky Ilsy
Autor: Jaroslav Hojdar

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0172-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Otto Katz – André Simone očima své manželky Ilsy vydalo nakladatelství Grada.

Knihu o Otto Katzovi a jeho manželce Ilse jsem s její pomocí, podle jejího vyprávění, jejích dokumentů a fotografií a na základě dosavadních výsledků svého bádání napsal dost brzy. Nazval jsem ji ŽALOBA. Podobně jako kdysi před dvaceti roky Otto tu svou nejznámější, které dal francouzský název J’accuse! – v českém překladu Žaluji!. V té době byl můj rukopis určitě první, i když s chybami, nedostatky i mými politickými naivnostmi, který byl o Ottovi, Ilse, procesu a podivných rehabilitacích u nás napsán. Knížka tehdy samozřejmě světlo světa nespatřila. A ani mi to moc nevadilo. Nevadilo to ani naší přítelkyni Ilse.

V posledních letech, kdy Ilsa už dlouho, desítky roků, není mezi námi, jsem se rozhodl knihu od základu přepsat, věnovat se v ní více než dosud Ilse, založit ji na nových poznatcích a především na jejím mnou zachyceném vyprávění, dát jí jinou podobu a nový název.
Jaroslav Hojdar

————————————————

Po snaze žít normálně po všech prožitých válečných hrůzách se zase vrátil do světa boje, aby splnil misi v Bejrútu. Zní to jako shrnutí dobrodružného románu, bohužel ale jde o realitu…

Lámání v kole – Kriminál / Izrael

Autor: Petr Angel

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-204-4616-9
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Lámání v kole – Kriminál / Izrael vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Na začátku knihy se hlavní hrdina po devíti měsících pekla sovětsko-afghánské války ocitá v tehdejším komunistickém vězení. Opět bojuje,tentokrát ale proti těžkým zločincům a totalitnímu systému.
Po překvapivém návratu na svobodu se snaží žít jako normální člověk, brání mu v tom však traumata z prožitých událostí. V nejhlubší krizi dostává nabídku na návštěvu Izraele, kde má absolvovat výcvik u Sarejet Matkal. Nakonec se v doprovodu agentky Mossadu vydává přímo do srdce Bejrútu. Dokáže svou misi splnit?

————————————————

Rozpad a Zkáza Sovětského svazu z pohledu občana, který se v něm narodil a prožil svůj život, to je námětem a svědectvím poslední knihy z naší nabídky.

Zkáza Sovětského svazu

Vzpomínky účastníka událostí, které dodnes ovlivňují světové dějiny
Autor: Andrej Gračov
Přeložil: Milan Syruček

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0662-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zkáza Sovětského svazu vydalo nakladatelství Grada.

Cílem autora je podat svědectví na zobrazovaném procesu minulého století a tak se účastnit vytváření jeho mozaikového portrétu. Ze známých příčin je věnován posledním desetiletím Sovětského svazu a událostem, vedoucím k jeho rozpadu. Neboť autor se sám narodil v SSSR, v této zemi prožil větší část svého života a nakonec se ocitl ve finále jeho existence v epicentru politického dramatu, který skončil skonem ohromného státu. A také ještě proto, že „sovětská kapitola“, byť ne příliš dlouhá v porovnání s historickými měřítky mnoho staletí trvající existence Ruska, zanechala nesmazatelnou pečeť na obraze celého století.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z příběhů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkrytý život Fidela Castra
Výbušné svědectví jeho osobního strážce

Sánchez, Juan Reinaldo

Jota, 2017

zobrazit info o knizeLovil smrt, našel život
Nový začátek vyhořelého reportéra v Sarajevu

Mare, Franco di

Karmelitánské nakladatelství, 2017

zobrazit info o knizeOtto Katz – André Simone očima své manželky Ilsy

Hojdar, Jaroslav

Grada, 2017

zobrazit info o knizeLámání v kole – Kriminál / Izrael

Angel, Petr

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeZkáza Sovětského svazu
Vzpomínky účastníka událostí, které dodnes ovlivňují světové dějiny

Gračov, Andrej

Grada, 2017

Napsat komentář