Nacismus – nechvalná kapitola nejenom českých dějin

ZidovskaHvezda
Doba druhé světové války dala vzniknout mnoha tragickým životním příběhům. Ale objevili se i hrdinové, kteří neváhali obětovat vlastní život. Seznamte se s lidmi, kteří by nikdy neměli být zapomenuti.

I za dob Adolfa Hitlera se konala olympiáda. Zmizely protižidovské symboly, ulicemi zněla hudba. Svět se opět zdál být v pořádku. Bohužel jenom na chvíli.

Příběh o šestnácti dnech Hitlerovy olympiády.

V srpnu 1936 se v Berlíně všechno točí kolem olympijských her. Do německého hlavního města, které chtějí národní socialisté prezentovat jako světovou a otevřenou metropoli, proudí desetitisíce lidí. Oliver Hilmes sleduje prominentní i zcela neznámé osoby, Němce i zahraniční hosty na stadionech a v ulicích, které žijí nejen touto sportovní událostí. Na krátkou chvíli zmizely cedule zakazující Židům to či ono, místo nacistické hymny Horsta Wessela zní ve městě jazz. Jako by se Berlín změnil v úplně běžné evropské velkoměsto. Jenže v pozadí se nacistický režim dál snaží ovládnout veškeré dění v zemi. V knize Berlín 1936 přibližuje Oliver Hilmes atmosféru města, kde se po šestnáct dnů setkávali nejlepší světoví sportovci, diplomaté a nacističtí pohlaváři, stejně jako transvestité, prostituti, majitelé restaurací, sami Berlíňané i turisté. Jejich příběhy nás fascinují a překvapují, ale zároveň nás z nich mrazí.

Berlín 1936

Šestnáct srpnových dnů
Autor: Oliver Hilmes
Přeložil: Tomáš Dimter

Počet stran: 309
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-7491-811-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Berlín 1936 vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Do té doby ale musí Baillet Latour absolvovat nabitý program. S kolegy z olympijského výboru navštíví bohoslužbu, čestnou přehlídku wermachtu a nakonec položí v Neue Wache věnec u památníku padlým za světové války. Po vojenském obřadu přivítá členy MOV pruský předseda vlády Hermann Goring.

O autorovi

Oliver Hilmes (* 1971) je německý historik, publicista a kulturní manažer. Vystudoval historii, politologii a psychologii v Marburgu, Paríži a Postupimi. Od roku 2002 pracuje jako osobní poradce generálního ředitele Berlínských filharmoniků. Je autorem životopisných knih o Alme Mahlerové Werfelové, Cosime Wagnerové, Franzi Lisztovi a bavorském králi Ludvíku II., ze kterých se staly bestsellery.

Zdroj: Host

————————————————

Nezapomeňme na osudy těch, kteří se narodili do špatné doby. Příběh první české odbojářky, která se stala obětí nacistů, vychází v knize Zasnoubená se smrtí.

Zapomenutý příběh Inky Bernáškové, první české odbojářky popravené nacisty.
Řadou dobových, dosud veřejnosti neznámých či jen zcela výjimečně publikovaných snímků, dokumentů a plakátů bohatě doplněná publikace Zasnoubena se smrtí z pera novinářky, spisovatelky a překladatelky Jany Vrzalové, je inspirována pohnutými životními osudy první české ženy popravené nacisty Ireny Bernáškové (7. 2. 1904 – 26. 8. 1942) a jejího otce, předního českého grafika Vojtěcha Preissiga (31. 7. 1873 – 11. 6. 1944).
Irena Bernášková, známá jako Inka, byla mimořádnou osobností dvacátého století. Rodiči vychována v silném vlasteneckém duchu, obdařena talentem na jazyky, analytickými schopnostmi, obrovskou odvahou, jíž převyšovala i muže té doby, po vzniku protektorátu Čechy a Morava všechny své schopnosti vynaložila na osvobození rodné země, Československa. Její odbojová činnost byla úzce spojena především s vydáváním ilegálního časopisu V BOJ, se získáváním prostředků a techniky na jeho výrobu, ale také s převáděním československých vojáků do zahraničí. Po zatčení podle skromných odhadů při výsleších mlčením zachránila na tři stovky spolupracovníků. Veškerou odbojovou práci brala na sebe. Spolu s Inkou Bernáškovou se vracíme do doby, kdy šlo o bytí či nebytí našeho národa i Československa. Knížka, která je zhmotněním paměti o naší minulosti v té nejtragičtější podobě, je prolnutím literatury faktu s beletrií.

Zasnoubena se smrtí

Zapomenutý příběh Inky Bernáškové, první Češky popravené nacisty
Autorka: Jana Vrzalová

Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Formát: 160×218 mm
ISBN: 978-80-7565-186-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Zasnoubena se smrtí vydanou nakladatelstvím Jota si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Chumelenice za okny neustává.
Muž opatrně přisedá na okraj postele a uchopí ženiny ruce. Něžně je hladí. Jak jen jsou drobné, sladké, křehké.
A hlavou mu táhne celičký jeho život.
Dal se na trnitou dráhu umělce, třebaže věděl, že kumštýřův chléb je pohříchu nejistý. Byl vděčný otci, že mu nespílal, že mu nekladl překážky, aby mu v touze jít za svým snem zabránil.

O autorce

Jana Vrzalová je publicistkou a překladatelkou s více jak čtyřicetiletou praxí. Vystudovala Fakulty žurnalistiky Leningradské státní univerzity (dnes Petrohradské). Po jejím absolvování pracovala pro přední české a slovenské deníky a časopisy, věnovala se překladům. Z ruštiny do češtiny přeložila na dvě desítky publikací. Několik let působila jako zástupkyně šéfredaktora čtrnáctideníku Národní Osvobození, tiskového orgánu Českého svazu bojovníků za svobodu. Až do roku 2015 byla tiskovou mluvčí svazu. Na svém kontě má bezpočet recenzí na knihy z oblasti literatury faktu. Publikuje v Národním Osvobození a v internetových médiích. Přispívá do revue Přísně tajné! Jako překladatelka a editorka pracuje pro Památník Lidice.
Od roku 2014 je předsedkyní Klubu autorů literatury faktu. Je mj. laureátkou Ceny Miroslava Ivanova za publicistiku, nositelkou ceny Český patriot, kterou jí udělila Asociace nositelů legionářských tradic za podporu národní hrdosti a paměti národa v kategorii publicistika. Památník Lidice její práci ocenil Pamětní medailí.

Zdroj: Jota

————————————————

Žena a pracovní lágr. Spojení, ze kterého mrazí. Začtěte se do skutečných příběhů oživených prostřednictvím komiksu.

Tři komiksové příběhy podle skutečných událostí. Tři příběhy žen, které se nikdy nesetkaly, a přece jejich životy spojuje podobná zkušenost, pracovní lágr. Franciska se během nuceného nasazení narodila. Její polská matka a český otec se do sebe zamilovali na tom nejpodivnějším místě, v továrně na munici, kde byli oba nuceně nasazeni. Jarmila se chtěla otrocké práci pro nacistickou říši vyhnout, ale nakonec do Německa odjela, aby se v táboře Sackisch skryla před gestapem. Spolupracovala totiž jako spojka s odbojovou skupinou, kterou nacisté odhalili. A Helena musela na otrocké práce nastoupit poté, co ji s rodiči, sourozenci a babičkou uvěznili v židovském ghettu ve volyňském Ostrožci. Z rodiny přežila jediná.
Kniha ale nevypráví jen o ubíjejících dnech, které tyto ženy a jejich rodiny trávily v továrnách, na polích pod dohledem strážných. Vypráví i o tom, co jim válka vzala, s jakými vzpomínkami a s jakou bolestí je vrhla zpět do světa. A spolu s nimi zhruba dalších 400 až 450 tisíc Čechů, českých Židů a Romů, kteří museli odjet do nacistické říše jako levná pracovní síla a jako vězni zajateckých a koncentračních táborů.

Totální nasazení

Autoři: Tomáš Hodan, Ondřej Nezbeda, Petra Soukupová

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 214×304 mm
ISBN: 978-80-257-2260-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Totální nasazení vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Petra Soukupová 
Jedna z nejvýznamnějších současných českých spisovatelek a laureátka Magnesie Litery a Ceny Jiřího Ortena. Petra Soukupová vystudovala na pražské FAMU obory scénáristika a dramaturgie. Působila jako scenáristka v sitcomu Comeback, od roku 2011 pracuje jako dramaturgyně seriálu Ulice. Soukupové vyšlo několik románů, z nichž převažují niterné psychologické příběhy (K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem). Soukupová také napsala populární knihu pro děti Bertík a čmuchadlo. Od roku 2009 pravidelně přispívá do tematických povídkových antologií nakladatelství Listen. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Scénářem k povídce Na krátko, která pak byla zařazena do knihy Zmizet, získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění, Kniha roku. Román Pod sněhem se od svého vydání v březnu 2015 držel na předních pozicích celostátního žebříčku prodeje knih nepřetržitě po několik týdnů. Knihy Petry Soukupové už byly přeloženy do šesti zemí, konkrétně do Slovinska, Polska, Bulharska, Chorvatska, Itálie a Bosny a Hercegoviny. Petra Soukupová žije v Praze se svou dcerou Marlou.

Zdroj: Martinus

————————————————

Osudy židovských rodin za druhé světové války jsou častým námětem literárních i filmových děl. Tentokrát se seznámíte s ortodoxní židovskou rodinou z Polska.

Shlomo Birnbaum, narozený v roce 1927, vyrůstal v ortodoxní židovské rodině v polské Čenstochové. Po vpádu nacistů do Polska v září roku 1939 byla rodina přemístěna do ghetta, kde každodenní život provázely smrt a strach. Shlomo Birnbaum ještě dnes říká: „Zažil jsem, jak moje maminka byla poslána na smrt, jak byli zabiti moji sourozenci. Ztratil jsem víru. Kde byl tehdy Bůh?”
Shlomo přežil spolu se svým otcem, který mu opakovaně zachránil život. Po své „záchraně” však musel odvádět otrockou práci ve zbrojnické továrně a po válce byl opět konfrontován s vražednou nenávistí vůči Židům, tentokrát z polské strany.
Shlomo a jeho otec Árie nakonec utečou do země, do níž nechtěli nikdy vkročit: do Německa. V Mnichově Shlomo založí rodinu, má čtyři děti, stane se podnikatelem a nalezne zde přátele. Přestože minulost nikdy nedokáže zcela uzavřít, přece jen žije nový život, což považoval za nemožné.

Kámen na mém srdci

O přežití holokaustu a dalším životě v Německu
Autoři: Shlomo Birnbaum, Rafael Seligmann
Přeložila: Gabriela Štrynclová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7364-064-4,978-80-7485-
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kámen na mém srdci vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

O autorech

Shlomo Birnbaum, narozený roku 1927, vyrůstal v polské Čenstochové. Po vpádu německého wehrma­chtu do Polska se rodina Birnbaumových musí přestě­hovat do ghetta. Shlomo přežije se svým otcem, po válce uprchl do Mnichova a vybudoval si nový život.

Rafael Seligmann, narozený roku 1947 v Tel Avivu, je jeden z nejznámějších židovských spiso­vatelů žijících v Německu. Napsal četné knihy, pro různá média komentuje denní události a působí jako vydavatel novin Jewish Voice from Germany.

Zdroj: Barrister

————————————————

Manžela jí popravili za pokus o atentát na Hitlera. Ona přežila. Teď se vydává na cestu zbědovanou Evropou, aby pomohla přeživším manželkám a dětem ostatních zavražděných spiklenců.

Na troskách nacistického Německa se Marianna von Lingenfelsová snaží splnit slib, který dala svému muži, popravenému za spoluúčast při atentátu na Hitlera: nalézt a zachránit manželky a děti ostatních spiklenců. Společně s šestiletým Martinem se vydává přes zbědovanou zemi do Berlína, tam mezi sovětskými vojáky zakouší největší ženské ponížení chlapcova matka, krásná a naivní Benita. Později se podaří zachránit ještě Aniu a její dva syny, které konec války přivedl do sběrného tábora, stejně jako další miliony vykořeněných lidí.
Nesourodá skupina se usadí na staletém sídle rodu von Lingenfelsů, kdysi impozantním hradu uprostřed Bavorska, který býval místem setkání nejvyšších společenských vrstev. Nyní se válkou těžce zchátralá pevnost stává útočištěm tří zdrcených žen, kterým z někdejšího života zbylo jen velmi málo.
Marianna věří, že prožitá bolest a tragické okolnosti budou dostatečně silným pojidlem, aby s Benitou a Aniou dokázaly držet pospolu. Brzy však začíná zjišťovat, že předválečný život ji i její společnice definoval natolik rozdílně, že nyní nenacházejí společnou řeč. Přesto se snad až posedle snaží dostát svému slibu, aby nakonec došla zdrcujícího poznání, že i nejušlechtilejší úmysly mohou dláždit cestu do pekel.

Prozření

Autorka: Jessica Shattuck
Přeložila: Hana Pernicová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 138×212 mm
ISBN: 978-80-7498-244-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Prozření vydanou nakladatelstvím Domino si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

V půli odpoledne se k Mariannině úlevě zvedl vítr a slibně protrhal pochmurnou šeď. Dokonce i kalná stojatá voda v pří­kopu a kamenné zdi najednou vypadaly svěže a čistě. V probleskujícím slunci se na nádvoří třpytily zmoklé chryzantémy.

O autorce

Jessica Shattuck je americkou autorkou a publicistkou, která žije s manželem a třemi dětmi v Cambridge, Massachusetts.
Její literární tvorba a články se objevují v nejprestižnějších amerických novinách a časopisech, za všechny jmenujme alespoň The New Yorker, The New York Times či The Boston Globe.
Pro napsání poslední knihy s názvem Prozření inspirovala autorku vlastní rodinná historie, neboť má německé kořeny, a primárně zjištění, že její milovaní prarodiče byli před válkou i během ní aktivními nacisty. Kniha Prozření je tedy do jisté míry jistým literárním vyrovnáním se s touto skutečností.
Romány Jessiky Shattuck, včetně toho posledního, se drží na horních příčkách v žebříčcích bestsellerů a jsou velmi kladně hodnoceny jak čtenáři, tak také kritickou veřejností.

Zdroj: Domino


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZasnoubena se smrtí
Zapomenutý příběh Inky Bernáškové, první Češky popravené nacisty

Vrzalová, Jana

Jota, 2017

zobrazit info o knizeTotální nasazení

Hodan, Tomáš – Nezbeda, Ondřej – Soukupová, Petra

Argo, 2017

zobrazit info o knizeBerlín 1936
Šestnáct srpnových dnů

Hilmes, Oliver

Host, 2017

zobrazit info o knizeKámen na mém srdci
O přežití holokaustu a dalším životě v Německu

Birnbaum, Shlomo – Seligmann, Rafael

Lukáš a syn, 2017

zobrazit info o knizeProzření

Shattuck, Jessica

Domino, 2017

Napsat komentář