Příšerné prožitky kambodžské princezny

Prochazka_Tith_Prezila jsem peklo
Přečtěte si působivou knihu autentických zážitků devítileté dívky, která si prošla krutým režimem a zažila brutální šikanu a vyvražďování od tzv. Rudých Khmérů.

Kniha Přežila jsem peklo čili Posnídal jsem chilli s kambodžskou princeznou je autentickým vylíčením anabáze devítileté dívky z nejvyšších společenských sfér v Kambodži 70. let, která prošla od počátku do konce krvavým Pol Potovým režimem a na vlastní kůži zažila hyenismus Rudých Khmérů. Oči dívenky, která ve svém věku nebyla zatížena předsudky dospělého člověka a nebyla tedy v pokušení dramatizovat události více, než jak se opravdu staly, zaznamenaly děj nejkrutějšího režimu dějin lidstva v jeho běhu. Bez příkras, bez přehánění, v jeho surové podobě. Přežila a třesoucím hlasem vydala své svědectví…

Druhý den si strýc na kraji polí vykopal hrob. Potom dozorci svolali celou osadu, aby se šla podívat, jak budou zloděje popravovat. Strýcovu nemocnou ženu a obě malé děti postavili do první řady. Nám otec účast zakázal, ale já neposlechla, vylezla jsem na nedaleký strom a všechno jsem pozorovala. Tatínkův bratr, který s opuchlým obličejem skoro ani nebyl k poznání, si musel kleknout na kraj hrobu, zabijáci vzali tlustý dřevěný klacek, a tím mu rozbili hlavu. Z rozbité lebky vystříkl mozek. Katům mohlo být tak čtrnáct, patnáct let. Popravovali chladnokrevně, jako by při tom vůbec nic necítili. Zabít člověka neznamenalo víc než zašlápnout žábu. Ani přihlížející nesměli plakat. Museli křičet: „Hurá ONKA.“ Křičely to i strýcovy malé děti. Jen já na nedalekém stromě mohla plakat.

 

Přežila jsem peklo

Posnídal jsem chilli s kambodžskou princeznou
Autoři: Vladimír Procházka, Sotheavy Tith

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 152×211 mm
ISBN: 978-80-7428-303-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Přežila jsem peklo vydalo nakladatelství Plot.

 

Ukázka z knihy

Byla jsem podle příbuzných nejhezčí holčička v celém městě a můj bohatý tatínek mě podle toho náležitě rozmazloval. Můj šatník čítal víc než tisíc šatů a žádné z nich jsem na sobě neměla nikdy dvakrát. Moje vlastní služebná nakupovala velké naducané polštáře z brokátu a sešívala je k sobě, abych snad náhodou nespala na něčem tvrdém, jako je matrace. Hotová princezna na hrášku. Můj řidič mě vozil každý den do školy, kuchařka pro můj mlsný jazýček den co den vykouzlila nějakou tu nejvybranější laskominu s chilli, které jsem nesmírně milovala, a zahradník nikdy neopomněl ozdobit můj stůl čerstvými květinami. Chilli nám pak mnohokráte zachránilo život. Dezinfikovalo naše rány i naše střeva, když jsme jedli zkažené nebo bakteriemi infikované jídlo. (str. 20)


Nakladatelství PLOT vydává knihy o psech, strašidlech, historii nebo pověstech a o spoustě dalších věcí, které baví jeho redaktory i čtenáře.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřežila jsem peklo
Posnídal jsem chilli s kambodžskou princeznou

Procházka, Vladimír - Tith, Sotheavy

Plot, 2017

Napsat komentář