Napětí na víkend

krimi-pribehy
Vydejte se do tmavých zákoutí a nebezpečných ulic severského velkoměsta, rozplétejte intriky a nenechte se obalamutit planými sliby nejvyšších politiků, pokuste se rozluštit rébus o konci celého lidstva s ruským Kremlem v patách. Milovníci chytrých thrillerů dnes opravdu mají z čeho vybírat.

Po úspěšných thrillerech Snadný prachy a Pouze pro VIP přichází švédský autor Jens Lapidus s dalším seversky chladných příběhem. Román Stockholm DELETE je taktéž představitelem tzv. Stockholm noir. Žánru, jehož zakladatelem je sám Lapidus. Jako bývalý advokát zná podsvětí švédského hlavního města opravdu dobře. Přesvědčit se o tom můžete v novince Stockholm DELETE.

Když se zničehonic na odlehlé samotě na ostrově Värmdö spustí alarm, vyráží hlídač zjistit, co se stalo. Nečekají ho tam však lupiči, ale oběť, zavražděná tak brutálně, že tělo nelze identifikovat. Nedaleko místa činu je nalezen těžce zraněný mladý muž. Je zadržen jako hlavní podezřelý a vyžádá si Emelie Janssonovou, aby jej zastupovala, ačkoli ta trestní právo nikdy nedělala. Kdo je ale oním zavražděným na Värmdö? A proč tolik stop směřuje k Matsu Emanuelssonovi, muži, kterého Teddy kdysi unesl? Emelie začíná podivné klubko záhad rozplétat a Teddy je proti své vůli čím dál tím víc konfrontován s vlastní minulostí, zatímco se snaží před stejnými chybami ochránit svého zbloudilého synovce Nikolu. Jenže marně.
Znovu potkáváme Emelie a Teddyho, nedobrovolný pár z Pouze pro VIP. Ona: čerstvá advokátka v nablýskané kanceláři. On: propuštěný trestanec, který se snaží žít na správné straně zákona. Spleť, do níž se společně noří, prorůstá svými kořeny do různých světů současného Stockholmu, kde se historie píše právě teď a ohrožuje každého, kdo se zaplete.
Stockholm Delete navazuje na to nejlepší z thrillerů Snadný prachy a Pouze pro VIP a pokračuje ve vyprávění o šíleně vysokých sázkách a o lidech, jejichž životy mohou být z minuty na minutu vymazány.

Stockholm DELETE

Autor: Jens Lapidus
Přeložil: Martin Severýn

Počet stran: 553
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7473-496-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Stockholm DELETE vydanou nakladatelstvím Kniha Zlín si můžete prohlédnout v ukázce.

Přečtěte si také naší recenzi.

Ukázka

Nikola se toužil nepozorovaně plížit pod radarem, plout jako olej po vodě. Chtěl se stát stínem, žít takovej život, kterej mu bude sedět. A ne trčet zavřenej ve třídě. Aby na něj dohlížely nějaký odporný zkratky před a za jménem.
Ale jasně: už to má za pár. Jeho dvanáct měsíců v tý nejnudnější trapárně za chvilku skončí.
Život zase dostane smysl.
Život bude zase Životem: věci už se daly do pohybu.
Vědí, že je na cestě. Jusúf se mu ozval a zeptal se, jestli by se za pár dní na něčem nepodílel.
Úloha hlídače. Ale ne na jen tak ledajaký šmelině.

O autorovi

Jens Lapidus (* 1974) se doma ve Švédsku i v zahraničí proslavil trilogií Snabba cash (2006, česky Snadný prachy 2011), Aldrig fucka upp (2008) a Livet deluxe (2011). Všechny tři se zařadily mezi nejprodávanějšími knihy nového tisíciletí, Lapidus jimi po vzoru Jamese Ellroye založil vlastní žánr: Stockholm noir. Popisují totiž město a jeho obyvatele z odvrácené, temné strany, s níž má autor, původní profesí advokát, bohaté zkušenosti. Dal tak severskému kriminálnímu románu zcela nový rozměr, kritici i čtenáři vyzdvihují kromě chytrého napětí především originální práci s jazykem a věrné vykreslení charakterů všemožných kriminálních živlů. V roce 2012 vyšla sbírka autorových novel Mamma försökte. Nejnovější thriller VIP-rummet (2014, Pouze pro VIP, Kniha Zlín 2016, naše recenze) je první knihou dlouho očekávané zbrusu nové série.

Zdroj: Kniha Zlín

————————————————

S politicky laděným thrillerem Dům z karet se široká veřejnost seznámila díky veleúspěšnému televiznímu seriálu americké společnosti Netflix. Originální příběh ale pochází z pera britského spisovatele Michaela Dobbse, který sám byl v minulosti poradcem britské političky Margaret Thatcherové.

Dům z karet patří k nejlepším politickým thrillerům historie. Vydán byl v roce 1989 a okamžitě se dočkal obrovského úspěchu u čtenářů i u kritiků. Pojednává o machiavellistickém a bezskrupulózním politikovi Francisi Urquhartovi, jemuž přestane jeho úloha v britském parlamentu stačit a rozhodne se zamířit výš: až úplně nahoru, tedy do křesla premiéra. Přestože je to vážený a alespoň navenek slušný člověk, za svým cílem jde přes mrtvoly. Kniha se dočkala dvou pokračování a do širšího povědomí se dostala i díky dvěma seriálům. První adaptaci provedlo BBC (1990) s Ianem Richardsonem v hlavní roli. Ještě slavnější je však zpracování americké od společnosti Netflix, v němž byla hlavní role svěřena Kevinu Spaceymu. První sezóna proběhla v roce 2013 a následovalo mnoho pokračování.

Dům z karet

Autor: Michael Dobbs
Přeložil: Petr Horák

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-2061-5
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Dům z karet vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka

Přišlo jí, jako by to bylo sotva pár okamžiků, co dorazila domů a únavou zakopla o poslední schod. Jenže dovnitř se už škvírami kolem závěsu draly paprsky ranního slunce, dopadaly na polštář a bodaly ji do očí. Naštvaně se převalila. V hlavě měla prázdno, bolely ji nohy a po jejím boku nikdo neležel. Dopíjet tu druhou lahev německého polosladkého vína Liebfraumilch nebyl vůbec dobrý nápad. Polevila ve své ostražitosti a uvízla ve spárech jakéhosi podivína z deníku Sun, tvář měl poďobanou od akné a ústa plná dvojsmyslných narážek. Byl neodbytný, musela mu nakonec vylít zbytek vína na košili, aby ho odehnala. Letmo mrkla pod pokrývku a ujistila se, že se tam ten chlap neschovává. Takže to mohlo dopadnout hůř. Povzdechla si. Byla v ponožkách, večer zřejmě neměla sílu si je stáhnout.

O autorovi

Michael Dobbs se narodil roku 1948 v anglickém Hertfordshiru. Studoval na koleji Christ Church v Oxfordu a později na Tuftsově univerzitě v americkém Massachusetts. V roce 1977 se vrátil do Anglie, vstoupil do Konzervativní strany (v té době v opozici) a stal se poradcem Margaret Thatcherové. Později převzal funkci partajního autora proslovů a začal mít pověst vynikajícího vyjednavače i zákulisního hráče. Pracoval mj. jako vedoucí kanceláře premiérky Thatcherové a za premiérování Johna Majora byl místopředsedou Konzervativců. Roku 2010 byl povýšen do šlechtického stavu a téhož roku zasedl ve sněmovně lordů.
Zdroj: Kosmas

————————————————

Tajemství o chystané katastrofě, která může zničit celý svět, se bude snažit rozluštit Jason Bourne. Hrdina oblíbených dobrodružně laděných thrillerů má tentokrát na záchranu celého lidstva pouhé čtyři dny. Rozluští rébus? Podaří se mu uprchnout před nebezpečným Kremlem? Zjistíte v novince Bourneův rébus od Roberta Ludluma.

Jason Bourne přijel do Moskvy na svatbu svého starého přítele, tajného agenta Borise Karpova. Do Ruska ho přilákala i tajemná mince, kterou mu ruský generál před časem poslal. „Je to záchranné lano, které může zabránit konci světa,“ vysvětlil mu Karpov.
Než však Bourne stihne rozluštit šifrované varování, svatební hostina se zvrhne v krvavou lázeň. Zdá se, že varovat Bournea před nadcházející katastrofou byla v očích Kremlu vlastizrada, za kterou se platí životem. A Bourneovi zbývají pouhé čtyři dny, během nichž musí celý rébus vyřešit. Co se chystá, jak tomu zabránit?
Pro nalezení pravdy musí nejprve vystopovat nebezpečného překupníka zbraní, kterého s Karpovem hledali celé roky. Hledá v labyrintech moskevského podzemí, v egyptských pyramidách a na válkou zdevastované syrsko turecké hranici, dobře si vědom toho, jak neúprosně čas běží. A také toho, že je jediný člověk na světě, který může uchystanou katastrofu zastavit.

Bourneův rébus

Autor: Robert Ludlum
Přeložil: Michael Havlen

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 140×211 mm
ISBN: 978-80-7498-211-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bourneův rébus vydanou nakladatelstvím Domino si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Kapitán ruské tajné služby FSB Maxim Vanov, dočasně používající titul kulturního ataše, dorazil do hotelu ve stavu mírné zuřivosti. Šlo o jeho první návštěvu Německa, odvěkého ruského nepřítele. Jeho dědeček padl ve Velké vlastenecké válce při statečné obraně Stalingradu a Vanovovi vtloukali do hlavy, že nesmí nikdy zapomenout. Když mu portýr otevřel dveře do pokoje v hotelu Royal Broweiser, Rus si otřepal vodu z pršipláště. Sluha mu ho pověsil do šatníku, vysvětlil vymoženosti pokoje a pak tam postával, dokud mu Vanov nevtiskl do vlhké dlaně několik eur.

O autorovi

Robert Ludlum (1927–2001) uměl vydělávat odnepaměti. Pouhá tři slova („Plunge účinkuje rychle“) zaplatila jednomu z jeho potomků celá vysokoškolská studia. To bylo ještě v době, kdy se budoucí hvězda špionážního thrilleru věnovala herectví a ta tři slova pronesla v reklamě na prostředek proti ucpaným odpadům. Hrával na Broadwayi, objevil se ve dvou stovkách televizních filmů.

Od počátku sedmdesátých let přestal slovy šetřit. Změnil profesi a začal se věnovat psaní. Snad za to mohli spolubydlící z koleje, z nichž tři se po studiích začali věnovat špionáži, snad četní přátelé, pracující v CIA a v MI6: Ludlum začal psát špionážní romány. Propracované do nejmenších podrobností, globálně konspirační, hrozivé už svými názvy, natožpak důsledky dějů, které v nich probíhaly, s tak hlubokou a udivující znalostí problematiky, že se CIA zajímala o zdroj jeho informací, podezřívajíc v lepším případě jeho přátele v agenturních kruzích z jejich úniku, v horším případě samotného Ludluma z práce pro kdovíjakou tajnou službu.

Když studená válka pominula a odsoudila tak mnohého autora špionážních románů k bezradnosti, Ludlum se věnoval ve svých knihách nebezpečí terorismu a hrozbě stínových uskupení stojících nad vládami a fakticky řídícími svět. Ke dvaceti sedmi románům, které stačil napsat za nedlouhý autorský život, přibylo po jeho smrti dalších třináct titulů psaných jinými autory pod Ludlumovým trademarkem. Impérium, které na základech jeho románů vydaných na celém světě v nákladu bezmála půl miliardy výtisků, má dnes odhadovanou hodnotu jedné miliardy dolarů.

I když jsou některé z Ludlumových knih na trhu už přes čtyřicet let a i když žánr, kterému se věnoval, stárne díky proměnlivosti světa bezmála stejnou rychlostí jako denní tisk, v jeho případě jako by to neplatilo. Dokazují to nejen nová a nová vydání jeho dávných thrillerů, ale i zájem filmařů o slavnou postavu Jasona Bournea. Ve filmové sérii se jim na základě Ludlumových předloh povedlo vytvořit postavu špióna pro 21. století, která jako dosud žádná jiná ohrozila i dominantní postavení Jamese Bonda a přinutila jej k proměně do akčnější podoby.

Zdroj: Domino

Přečtěte si také naše recenze na další knihy autora

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStockholm DELETE

Lapidus, Jens

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizeDům z karet

Dobbs, Michael

Argo, 2017

zobrazit info o knizeBourneův rébus

Ludlum, Robert – Lustbader, Eric van

Domino, 2017

Napsat komentář