Rodina je základ nejen státu

Ludlum_vanLustbader_BourneovaPomsta
Pomsta je jedním z nejsilnějších hnacích motorů, je-li to navíc pomsta spojená se ztrátou milované osoby, jde o nepřekonatelný zdroj energie. Jason Bourne s touto motivací je nezastavitelným vykonavatelem spravedlnosti.

Všichni čeští fanoušci nepřemožitelného Jasona Bournea mohli zajásat 10. září tohoto roku, kdy nakladatelství Domino rozšířilo sérii bourneovek o jedenáctý překlad s názvem Bourneova pomsta (Bourne Retribution, 2013 ). I tento titul pochází z pera Erica van Lustbadera v rámci odkazu Roberta Ludluma, český překlad vytvořil rovněž tradičně Michael Havlen.

Eric van Lustbader je americký autor (narozen 1946) mnoha akčně orientovaných knih. Sám je tvůrcem hned několika sériových hrdinů, ať už Nicolase Linneara, před Bournem nepochybně jeho nejslavnější postavou se sedmi tituly v řadě zahájené již v roce 1980, či postav uvedených nejnovější sadou Jack McClure/Ali Carson, jež začala vycházet až v roce 2008. Spolu s dalšími třemi sériemi i samostatnými příběhy vydal do dnešního dne přes čtyřicet knih a publikoval nespočet povídek, v převážné většině stejně akčně, někdy až mysteriózně pojatých.

Bourneova pomsta navazuje přímo na část desátou Bourneův imperativ (Bourne Imperative, 2012) a předchozí devátou Bourneova moc (Bourne Dominion, 2011), v nichž se Jason Bourne seznámil a spolupracoval s agentkou Mosadu s krycím jménem Rebeka. Van Lustbader pokračuje v Bourneově pomstě ve zjemňující tendenci, jež byla viditelná již v předchozí knize. Samozřejmě, že příběh se neobejde bez násilí, střelby a krvavých příhod, ale ve srovnání s předchozími díly jich výrazně ubylo. Naopak, jestli se z počátku Jason Bourne choval jako často až nelítostný profesionál, v jedenáctém dobrodružství dostává stále výraznější lidskou dimenzi a dokáže projevit i své citlivé já.

I dějově je Bourneova pomsta srozumitelnější než předchozí knihy a to již od prvních stránek. Nepochybně k tomu přispívá omezená množina vystupujících postav, podobně jako výskyt většiny z nich napříč více díly Bourneovy životní cesty. Čtenáři se tedy znovu setkají s příslušníky rodiny Encarnacionova mexického dědictví, po té, co on sám i se svým synem byl eliminován v Bourneově imperativu, s čínským ministrem Ou-jangem či plukovníkem Sunem a samozřejmě v neposlední řadě s dědičným ředitelem izraelského Mosadu Eli Yadinem.

Pro koho je tato kniha určena? Pochopitelně van Lustbaderovi příznivci, stejně jako Ludlumovi obdivovatelé, nezůstanou stát stranou a po knize by měli sáhnout co nejdříve. Ten, kdo by chtěl s Bourneovými příběhy teprve začít, nemusí se ostýchat začít právě tímto dílem a je vysoce pravděpodobné, že o to více bude následně toužit pročíst celou sérii od začátku nebo případně i  v jiném pořadí. Zajímavá je také skutečnost, že ve stejném duchu, v jakém autor zjemnil příběh i charakter postavy jako takové, polevil u detailních popisů techniky a střelných zbraní, ale neubral na detailech u pro sebe typických popisů soubojů se zbraněmi chladnými. Skoro bych řekl, že tento díl Bournovy série je už více van Lustbaderovský, než Ludlumovský.

V letošním roce vyšla další z „bourneovek“ The Bourne Ascendancy (2014, Bourneova převaha), nezbývá tedy než se těšit na další český překlad prozatím posledního dobrodružství Jasona Bournea. Tentokrát jej bude čekat další z bojů o jeho vlastní život, stejně jako o život čtenářům již známé Soray Moore, jeho blízké přítelkyně a bývalé spoluředitelky Treadstoneu. Jasonovi fanoušci se tedy rozhodně mají na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBourneova pomsta

Ludlum , Robert - Lustbader, Eric Van

Domino, 2014

Napsat komentář