Ruce pryč od mých přátel

Ludlum_vanLustbader_BourneovoDilema
Každý, kdo si zahrává s přáteli Jasona Bournea, bude litovat. Toto zlaté pravidlo je znovu a znovu potvrzováno v každém novém příběhu nezničitelného hrdiny Jasona Bournea. A jako obvykle, autor svým čtenářům předkládá kromě akce i mnoho zaručených tajemství z té nevyšší politiky.

Další pokračování příběhu Jasona Bournea v knize Bourneovo dilema (Bourne Ascendancy, 2014 ) od Erik van Lustbadera vydalo nakladatelství Domino 11. března 2015. Překlad již tradičně pochází z dílny Michaela Havleny.

Amerického spisovatele Erika van Lustbadera i postavu Jasona Bournea, vytvořenou původně Robertem Ludlumem, jsme si již představili v recenzích předchozích dílů Bourneovy cesty, konkrétně při uvedení knihy Bourneova moc (The Bourne Dominion, 2011, česky 2013), coby devátého dílu Bourneovy série, následně pak desátého dílu Bourneův imperativ (The Bourne Imperative, 2012, česky 2014) a posledního loňského překladu Bourneova pomsta (The Bourne Retribution, 2013, česky 2014).

Dvanácté pokračování zatím neukončené série Bourneovo dilema navazuje, jak se stalo van Lustbaderovým zvykem, na předchozí linii děje. Jason Bourne s nečekanými city pro rodinu, jakého jsme opouštěli v Bourneově pomstě, se někam vytratil a zůstal „starý dobrý“ samotář, probíjející se nyní světem jako nájemný dvojník významných osobností. O jeho služby má ovšem zájem i nechvalně známý terorista El Ghadan (v překladu Zítřek), ovšem Bourneovu loajalitu si chce tato ryze záporná postava vynutit způsobem sobě vlastním. Zaranžuje únos Bourneovy dávné kolegyně a přítelkyně Soray Moorové a tím, že drží ji i její malou dcerku jako rukojmí, chce Bournea donutit k atentátu na prezidenta Spojených států amerických. Bourne ovšem není někdo, kým lze snadno manipulovat, a protože si je vědom toho, že přímá cesta nebývá ta nejúspěšnější, rozehraje za pomoci svých nemnoha blízkých přátel složitou a nebezpečnou hru. Erik van Lustbader tentokrát bere své čtenáře především mezi islámské věřící. Představuje jim různé tváře islamistů a dává jasně najevo, že stejně jako kdekoli jinde, i zde jsou vedle prostých a nevinných lidí i různé zájmové skupiny svářící se o moc, a to z řady často velice odlišných důvodů. Ať už jde o skutečné fanatiky či prosté hledače osobních výhod a zisku, všichni se na svých výpravách za prosazením právě svého názoru střetávají, někdy jdou spolu, někdy proti sobě, jak se právě situace vyvine. Jason Bourne se znovu ukazuje jako dokonalý manipulátor, bohatě těžící ze svých téměř absolutních jazykových znalostí a schopností. A ačkoli to tak zpočátku nevypadalo, v průběhu děje se opět setkáváme s tím méně známým citlivým Jasonem, ještě stále schopným odlišit dobré od zlého. Erik van Lustbader čerpal v této části příběhu i z dalších zdrojů, těmi je řada novodobých skandálů a konspiračních teorií souvisejících s americkým vedením a významnými politiky. Jak pozorný čtenář asi tuší, v historii není nikdy nic jen černé a bílé, a autor nám v Bourneově dilematu nabízí nespočet takových mnoha- odstínových zamyšlení. Pravdou je, že velká část z nich, tím, jak aktuálně vyhlížejí, budí mnohem větší hrůzu než osobní souboje či opět bohatě zastoupené popisy střelných zbraní či jiného zbrojního arzenálu.

Na letošní červen je ohlášeno vydání originálu dalšího, třináctého pokračování Bourneovy ságy. Kniha s názvem The Bourne Enigma bude jistě dalším vzrušujícím čtením a čtenáři a příznivci ať už postavy Jasona Bournea či jeho stávajícího autora Erika van Lustbadera se mají na co těšit. A naši čtenáři se, doufejme, dočkají českého překladu se stejnou rychlostí, s jakou nakladatelství Domino van Lustbaderovy knihy uvádělo dosud.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBourneovo dilema

Ludlum, Robert - van Lustbader, Eric

Domino, 2015

Napsat komentář