Jens Lapidus podruhé

Stockholm delete_nahled
Zamýšlená série detektivních příběhů ze stockholmského podsvětí pokračuje druhou částí. Přízraky z minulosti zasáhnou do života bývalého trestance Teddyho i jeho parťačky Emelie. Posedlost najít pravdu a dokázat nevinu je oba bude stát možná až příliš…

Jens Lapidus (* 1974) položil svým předchozím dílem základy žánru Stockholm noir. Vloni u nás vyšla první část jeho nové série s názvem Pouze pro VIP a letos vydalo nakladatelství Kniha Zlín její pokračování s názvem Stockholm DELETE.

Oba případy propojují hlavní představitelé, právnička a nově ustanovená advokátka Emelie Janssonová a jugoslávský emigrant, bývalý trestanec Najdan „Teddy“ Maksumovič. Tentokrát je čeká velmi těžká zkouška – Emelii požádá o obhajobu z vraždy obviněný Benjamin Emanuelsson. Pokud se Emelie případu ujme, riskuje tím celou svoji kariéru, protože její kancelář se trestním právem nezabývá. Teddy ovšem dává svým angažmá v případu všanc ještě víc – jakmile začne šlapat na paty těm, kteří si jej kdysi najali na únos Benjaminova otce Matse, začne mu jít o život!

Stockholmské podsvětí již není tím, čím bylo dříve, a Teddyho touha odhalit ty, kvůli nimž strávil osm let ve vězení, je nebezpečná pro něj, ale i pro všechny jeho blízké. Navíc jeho synovec Nikola, sotva osmnáctiletý mladík, je v krátké době již podruhé ve vazbě. Jako svoji obhájkyni jmenuje tu, kterou zná: Emelii. Podle všeho to vypadá, že uprchlíci z bývalé Jugoslávie a Sýrie nemohou žít obyčejný život. Věnují se jen násilí, drogám, podvodům a vraždám, což je ještě umocněno jejich specifickým postojem ke spravedlnosti korunovaným krevní mstou. Ani Teddy, který se snaží živit poctivě – i když: je správné špehovat lidi a hledat jejich slabé stránky, aby je někdo druhý mohl zneužít v jejich neprospěch? –, není ve své touze po pravdě imunní ke klasickým vyděračským metodám…

Oheň a voda, tak Emelie a Teddy působí, přesto nebo právě proto se potřebují. Každý přispívá svým dílkem skládačky do složitého obrazce, který není úplný ani v samotném závěru.

Příběh má opět hodně vypravěčů, kteří děj tu posouvají vpřed, tu vrací do minulosti. Kurzívou psaná výpověď Matse odhaluje pozadí událostí, v nichž měl svou neslavnou roli i Teddy. Proč je Benjamin obviněný z vraždy, koho měl vlastně zavraždit, a zda se jej Emelii navzdory všem důkazům podaří obhájit, to se dozví jen trpělivý čtenář, který se celou tou skládačkou na více než 550 stranách pročte až na konec. Upřímně přiznávám, že jsem místy byla hodně netrpělivá a velice zvědavá, jak vše dopadne, a čtení se mi hrozně vleklo. Ale právě ona zvědavost mě přinutila knihu dočíst. Paradoxně mi posledních sto stran přišlo neuvěřitelně krátkých a po epilogu jsem chtěla pokračování… Jens Lapidus se zkrátka vyzná – umí vymyslet a napsat poutavý příběh, který sice na jednu stranu občas působí rozvlekle, ale současně má v sobě návykové napětí. Své hrdiny rozhodně nešetří, štve je až na pokraj vyčerpání, vodí do nebezpečných, život ohrožujících situací, až se čtenáři tají dech, a současně jim drží všechny palce, nejen aby případ rozluštili ze zadaných indicií správně, ale také aby se nedostali na šikmou dráhu a aby se vzájemně dokázali přijímat i přes své odlišné založení.

Pokud jste román Pouze pro VIP nečetli, nevadí, ale možná si jej po přečtení Stockholm DELETE budete chtít přečíst dodatečně, abyste zjistili, jak to vše vlastně začalo. Můžete si tak ukrátit čas čekání na další pokračování. A já jen doufám, že se na pultech našich knihkupectví objeví brzy!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStockholm DELETE

Lapidus, Jens

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář