Krimipovídky z Manhattanu

povidky_nahled
Americká asociace autorů detektivek oslavila v roce 2015 sedmdesáté výročí založení a dala si pozoruhodný dárek – knihu plnou krimipovídek, jejichž dějištěm je Manhattan.

Různé lokality tohoto newyorského městského obvodu ožily v sedmnácti příbězích s detektivní zápletkou, sedmnácti autorů sdružených v MWA (Mystery writers of America). Koordinací a editorstvím souboru byla pověřena Mary Higgins Clark (*1927), jejíž tvorba je známá i u nás (Kdo tě hlídá, Pamatuj na mě, Celá v bílém, V podezření) a která rovnou přispěla jedním korálkem do knihy nazvané prostě Povídky z Manhattanu.

Pod jejím vedením do souboru přispěli renomovaní autoři, jakými jsou například Lee Child, Jeffery Deaver, Justin Scott, T. Jefferson Parker, Margaret Maron, ale i tací, kteří českým čtenářům nic neřeknou: Judith Kelman, Julie Hyzy, Persia Walker a další. A jak je různorodá sestava autorů, stejně tak rozličné jsou náměty jednotlivých povídek.

Jeffery Deaver například sepsal špionážní příběh z období konce druhé světové války z prostředí čtvrti italských přistěhovalců. Čínskou čtvrť vtáhla do souboru S. J. Rozan, něžná polovina tvůrčího dua píšícího pod pseudonymem Sam Cabot. Přímo u sochy Alenky v Central parku se zase odehrává napínavé drama s překvapivým rozuzlením z pera Julie Hyzy. Jednotliví autoři čtenáře provádí po manhattanských zákoutích a sdělují jim, že není žádné místo, kde by byli před zločinností v bezpečí.

A nemusí jít ani o loupeže jako ve fantasy příběhu Justina Scotta, ani o vraždy jako ve špionážně-mafiánské povídce N. J. Ayrese Převleky či v povídce Sériový dobroděj Jon L. Breena. Někdy jde jen o dávná tajemství zapadaná prachem (Suttonská smrt v přesčase Judith Kelman) či dětské intriky (Zrzavý pastorek Margaret Maron). Někdy jde o zločin v přímém přenosu (divadelní hra V pasti! Ben H. Winterse), jindy zase o matnou vzpomínku na něj (Wal Street rodeo Angely Zeman), v žádném případě však nejde o nudu a šeď. Nenudila jsem se ani chvilku.

Autoři mne překvapovali zajímavými zápletkami, nečekaným vyústěním, napětím i humorem. Někteří do svých povídek rovnou vkomponovali i svoji mateřskou sdružující organizaci WMA (Judith Kelman, Justin Scott). Lee Child se zase vrátil k inspiraci Edwardem Hopperem, konkrétně obrazem „Noční ptáci“, který byl inspirací Michaela Connelyho ve výboru Ve světle nebo ve stínu. Editorka knihu zkomponovala jako procházku Manhattanem – úvod každé povídky tvoří fotografie místa a mapka, na níž se autor dané povídky bude pohybovat. Celý plán Manhattanu najdeme na předsádce knihy. Stručné curriculum vitae autorů není v úvodu povídek, jak jsme u jiných výborů zvyklí, ale na jejich konci.

Shrnuto a sečteno, máte-li rádi povídky, obzvlášť ty kriminální, je výběr Povídek z Manhattanu určen právě vám. Škoda, že z bohaté americké zásoby se k nám dostává jen nepatrný zlomek, vždyť právě na malém prostoru povídky se ukazuje brilantnost jejích tvůrců. Na několika málo stranách stihnou rozehrát zločinnou partii, vykreslit psychologii jednotlivých postav a nabídnout pointu, která překvapí.

Povídky z Mahattanu v českém překladu vydalo nakladatelství Motto.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky z Manhattanu

Clark, Mary Higgins – Deaver, Jeffery – Child, Lee

Motto, 2017

Napsat komentář