Proč nevěsta zmizela?

cela_v_bilem_nahled
Před pěti lety zmizela beze stopy její dcera Amanda. Den před svojí svatbou jakoby se propadla do země. Až pořad Ve stínu podezření, který se začal zabývat nevyřešenými případy, jí dal naději, že se dozví, co se tenkrát opravdu stalo.

Známá autorka napínavých knih Mary Higgins Clark (*1927) opět spojila své tvůrčí síly s mladší kolegyní Alafair Burke (*1969), aby sepsaly nový případ pro své hrdiny série Ve stínu podezření. Motiv televizního pořadu, v němž půvabná novinářka Laurie Moranová spolu s nebezpečně krásným moderátorem a právníkem Alexem Buckleyem otvírají před zraky televizních diváků staré nevyřešené případy, je skutečně poutavý. Dává naději všem, jejichž blízcí se stali obětmi násilných činů, že pachatelé neuniknou spravedlnosti. I proto měli dva předchozí pořady (pilotní a první díl) velkou sledovanost a na Laurie se obrací denně desítky zoufalých pozůstalých.

Námět na další pokračování však přinese teprve až Sandra Pierceová – její nejmladší dcera Amanda se ztratila před pěti lety a ani policie dodnes neví, zda z hotelu, kde měla svatba proběhnout, odešla dobrovolně, či nikoli. Hlavním podezřelým byl po léta Amandin snoubenec Jeff, kterému odkázala v poslední vůli celý svůj svěřenecký fond. Nebo snad Amandě ublížila její kamarádka Meghan, která byla do Jeffa beznadějně zamilovaná a po jejím zmizení si Jeffa skutečně vzala? Lauriino vyšetřování však odhaluje i další možné motivy zločinu: sourozeneckou závist či stalkingové pronásledování. Který však byl tak silný, aby vedl k odstranění krásné, chytré a bohaté nevěsty?

Autorky čtenáře postupně seznamují se všemi, kteří se chystané svatby měli zúčastnit, a ukazují ambivalentní vztahy k pohřešované. V podstatě nikdo není bez motivu, snad jen kromě zoufalých rodičů, kterým ztráta milovaného dítěte rozbila manželství. A tak se čtenář stává podezřívavým vůči všem, ale současně jim drží palce, aby vyvázli se zdravou kůží, protože autorky ukazují i jejich kladné stránky. A nebyl by to pravý thriller, kdyby nedošlo k překvapivému rozuzlení s velmi akčním závěrem.

Chorobná žárlivost, závist, touha po penězích a moci, to jsou časté motivy trestných činů. Pachatelé však ve své zvrácené mysli vůbec nevnímají, že jsou lapeni ve svých vlastních osidlech a stávají se z nich monstra, která neuspokojí nic než pocit moci, kterou nad svými obětmi mají.

Psychologie pachatelů, ale i podrobný rozbor dopadu jejich činů na příbuzné obětí, to především je deviza společných knih Mary Higgins Clark a Alafair Burke. Jejich příběhy však mají i rychlý spád a zajímavé zápletky, takže uspokojí i příznivce klasických detektivek, přestože jejich hrdinové nejsou ortodoxní kriminalisté.

To se ukázalo již v knize nazvané V podezření a také nyní ve zdařilém pokračování Celá v bílém. Obě knihy ve své románové edici Klokan vydalo pro české čtenáře nakladatelství Alpress.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCelá v bílém

Higgins-Clark, Mary – Burke, Alafair

Alpress, 2016

Napsat komentář