Nové knihy českých autorů z nakladatelství Host

cesti_autori_z_hostu
Mladý učitel, odbojář a gangster – v dnešním článku vám představíme nejen tyto postavy, ale také plejádu dalších, které svá dobrodružství prožívají na místech, jež možná důvěrně znáte. Nechte se přenést třeba z Prahy do Plzně pouhým otočením stránky!

Obě knihy, se kterými vás dnes seznámíme, vydalo nakladatelství Host.

host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

 

Rubikova kostka

Cože jsou to ti Uchavci a jaké události může spustit destrukce keramického slona? Mladý učitel Ondřej se na oslavě dědečkových narozenin dozví obojí. A k tomu možná rozlouskne složitou rubikovu kostku jejich rodinných vztahů, která stále vzdoruje vyřešení.

Autor: Vratislav Maňák

Počet stran: 315
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-646-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Mladý učitel Ondřej Šmíd přijíždí do rodného města na oslavu dědečkových sedmdesátin. Očekává, že v bytě svých rodičů najde idylu a ospalý klid; místo toho se ale o slovo hlásí tajnosti, zamlčované křivdy a vzpomínky, které i po letech vzdorují zapomnění. Román Rubikova kostka čtenáře zavede do roku 2011 i na konec války, do Českého lesa i k Zemplínské Šíravě, především ale do ulic Plzně — toho „nejameričtějšího města v Evropě“, které se kvůli měnové reformě už na počátku padesátých let postavilo tehdejší moci.

Zjistěte i další informace o knize Rubikova kostka.

Ukázka z knihy

Noviny

„Pět tisíc milionů.“
„Pět miliard,“ opravuje ho Ópa.
„Pět miliard,“ opakuje Ondřej s pokorou.
Společně sedí za stolem v těsné panelákové kuchyni, na sporáku hvízdá stará konvice a Ópa má ruku položenou na zašlém výtisku Lidové demokracie. Ukazováček, prostředník a prsteníček zakrývají novinový titulek, vidět jsou jen některé slabiky. Ondřej je však luštit nemusí – ví, o čem se na titulní straně píše, protože děda mu noviny z července osmdesát sedm neukazuje poprvé.
Po světe už chodí pět miliard lidí. Po světe už chodí pět miliard lidí a deník informuje o novorozenci ze Zábřehu jménem Matěj Gašpar, kterému pořadové číslo s pětkou a devíti nulami připadlo. (str. 14)

Začtěte se také do pokračování ukázky.

O autorovi

vratislav-manakVratislav Maňák (* 1988) pochází ze Stříbra na západě Čech. Za povídkový debut Šaty z igelitu obdržel v roce 2012 Cenu Jiřího Ortena, pohádka Muž z hodin mu o tři roky později vynesla nominaci na Magnesii Literu za knihu pro děti. Pracuje v České televizi a na Karlově univerzitě přednáší žurnalistiku.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

———————————–

Vyšehradští jezdci

Praha je město tisíce věží a miliónů příběhů. Ten svůj do ní zasadil také Stanislav Beran, autor Vyšehradských jezdců. Ve své knize nabízí mimo jiné propojení tří specifických figurek; posledního člena odbojářské skupiny Tři králové, sedmnáctiletého člena pouličního gangu a slávychtivého básníka.

Autor: Stanislav Beran

Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-797-4
Doporučená cena: 269 Kč

 

Dramatický příběh z padesátých let ve zpracování mladého českého prozaika. Co mohou mít společného protinacistický odbojář ze skupiny Tři králové, sedmnáctiletý člen pražského pouličního gangu, odsouzený za „protistátní činnost“ do uranových dolů, a po slávě toužící básník? Snad víc než město a čas, v němž se protnuly jejich osudy. Krátce po Vítězném únoru si režim posvítil i na takzvané malé ryby. Spolu s politickou opozicí, kněžími a vojáky ze západní fronty tak končili v lágrech i bezvýznamní zlodějíčci, obdivovatelé jazzu a západní módy, v dobové propagandě nazývaní „pásci“. V červnu roku 1953 byli členové gangu Vyšehradští jezdci zatčeni a brzy se konalo soudní přelíčení. Přísné tresty měly být varováním pro ostatní prozápadně orientovanou mládež. Zveličování jejich „protistátní činnosti“ v tehdejších médiích mělo však efekt právě opačný. Vyšehradští jezdci se stali legendou, byť dnes už upadli do zapomnění. Svorníkem románu je prostor Prahy. Její místa i postavy, o kterých se v žádném turistickém průvodci nedočteme. Přes temný příkrov společenské reality se Beranovi hrdinové pokoušejí nalézt alespoň trochu nestádní způsob života. Za pár doušků svobody však zaplatí krutou daň.

Přečtěte si více o knize Vyšehradští jezdci.

Ukázka z knihy

Ošoupané podrážky bot na pedálech klouzaly, jak se do nich v kopci s námahou opíral. Teplá tma zřídla, vystřídal ji čerstvý ranní vzduch, bicykl obtěžkaný koši s pečivem se se skřípáním sunul vzhůru, směrem k bledému světlu, jediným oživlým dveřím v řadě ostatních, na které bylo ještě příliš brzy. Starý Sova, vousatý chlap podobný pařezu, vždycky netrpělivě čekal, až ten kluk přijede, jako by na rohlíkách visel celý jeho život. Kolem prosupěl těžký náklaďák, smradlavý modrý oblak ho na pár okamžiků připravil o zbytek dechu, rozkašlal se a odplivl si, zastavil a několik posledních kroků ke dveřím kolo vedl. Opřel ho o zeď, sebral koš a vešel dovnitř.
„To je dost,“ zabručel Sova bez pozdravu, vytáhl z kapsy vesty hodinky, zavrtěl hlavou a významně zaklepal prstem na ciferník. „Jsi na vejletě, nebo co?“
„Jedu včas,“ bránil se mladík a naklonil se, aby si na ciferníku v mužově dlani zkontroloval čas.
„Čekám tu na tebe, takže máš zpoždění, nebuď drzej. Už je světlo. Nemám na práci jen tebe. A pozdravit neumíš?“ sklapl hodinky a uklidil je do kapsy.
„Dobrej den.“ (str. 11)

Delší ukázka na vás čeká pod následujícím odkazem.

O autorovi

stanislav-beranStanislav Beran (* 1977) absolvoval obor český jazyk a dějepis na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům (2002), ale záhy se začal věnovat próze. Vydal povídkový soubor  Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (2007), novelu Hliněné dny (2009), další soubor povídek Žena lamželezo a polykač ohně (2013) a román Vyšehradští jezdci (2016). Působí jako manažer ve farmaceutické firmě.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRubikova kostka

Maňák, Vratislav

Host, 2016

zobrazit info o knizeVyšehradští jezdci

Beran, Stanislav

Host, 2016

Napsat komentář