Příběhy počátku dvacátého století

ulice
Vydejte se s námi do minulého století a přečtěte si příběhy lidí, kteří tehdy žili, ať už jsou to příběhy vymyšlené, či založené na skutečnosti. Začtěte se do knih a zjistěte, jak vypadala před 100 lety Paříž či severní Afrika…

Skutečné události ožijí v románu od jednoho z nejčtenějších autorů dnešní doby, Paula Coelha, který skrze příběh slavné Mata Hari promluví přímo k vašemu srdci.

Vyzvědačka

Autor: Paulo Coelho
Přeložila: Marie Havlíková

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-1932-9
Doporučená cena: 228 Kč

 

Knihu Vyzvědačka vydalo nakladatelství Argo.

V Coelhově románu Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a stala se důvěrnicí některých z nejbohatších a nejmocnějších mužů té doby. Odvážila se překonat moralismus a provinční mentalitu počátků 20. století, ale nakonec za to zaplatila vlastním životem. Když v pařížském vězení čekala na popravu, jedním z jejích posledních přání bylo pero a papír, aby mohla psát dopisy.

Na znamení sestry Leonide vstoupili do cely reverend Arbaux spolu s kapitánem Bouchardonem a advokátem dr. Clunetem. Tomu vězeňkyně odevzdala svoji poslední vůli – dlouhý dopis, který sepisovala celý týden, a dále dvě hnědé obálky s výstřižky. Natáhla si černé hedvábné punčochy, jež za takových okolností působily groteskně, obula si střevíce na vysokém podpatku, ozdobené hedvábnými mašlemi, potom se zvedla z lůžka, z věšáku v koutě cely sundala dlouhý kožich a oblékla si ho na těžké hedvábné kimono, v němž spala. Sahal jí až na paty a jeho manžety a límec byly ozdobeny jinou, pravděpodobně liščí kožešinou.

O autorovi

„Paulo Coelho je nejen jedním z nejčtenějších, ale i jedním z nejvlivnějších autorů, kteří dnes píší,“ napsala porota ceny Bambi v Německu. „Jeho knihy zlepšují život milionům lidí,“ uvedly britské The Times.

Paulo Coelho vedl život plný extrémů. Jeho mládí je poznamenáno rebelstvím. Patřil mezi hippie. Napsal texty k populárním písním některých slavných brazilských hvězd popmusic, včetně Elis Reginy a Raula Seixase. Krátce nato pracoval jako novinář. V roce 1986 Paulo Coelho prošel pouť do Santiaga de Compostela, středověkou poutnickou stezku mezi Francií a Španělskem.
Paulo Coelho a jeho žena, Christina Oiticica, jsou zakladateli Institutu Paula Coelha, který poskytuje podporu a příležitosti pro nerovnoprávné a chudé členy brazilské společnosti, zejména děti a starší spoluobčany.

Více se o Paulu Coelhovi můžete dozvědět zde.

————————————————

Stejně jako se Paříž za posledních 100 let pomalu změnila, vy můžete zažít proměnu v jejích ulicích spolu s hlavní hrdinkou knihy Měsíční svit nad Paříží.

Měsíční svit nad Paříží

Autorka: Jennifer Robsonová
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7462-991-4
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Měsíční svit nad Paříží vydalo nakladatelství Jota.

Píše se rok 1924 a do Paříže, vzpamatovávající se z hrůz první světové války, přijíždí mladá londýnská aristokratka Helena Montagu-Douglas-Parr. Osmadvacetiletá žena prožila nejen fatální onemocnění, ale i zrušení zasnoubení ze strany vyvoleného muže, což ji mezi urozenou anglickou společností naprosto znemožnilo. S povolením rodičů se zapisuje do ročního kurzu na pařížské výtvarné akademii a ubytovává se u své volnomyšlenkářské tety. Doufá, že v anonymním prostředí si oddechne od neustálých pomluv a že se jí podaří splnit si dětský sen – stát se malířkou. Město, vstávající z popela jako bájný Fénix, však přináší daleko silnější zážitky. Helena je rychle vtažena do světa ztracené generace a v kruhu amerických krajanů se setkává s avantgardními malíři, spisovateli i žurnalisty. Mezi nimi potkává Sama Howarda, novináře, pracujícího pro Chicago Tribune. Inteligentní a vzdělaný Sam, válečný veterán s pohnutou minulostí, ji fascinuje víc než jakýkoliv jiný muž, kterého dosud potkala. Ze společenského hlediska je to však naprosto nevhodný partner. Helena si ovšem uvědomuje, že i ona se mění. Dobře vychovaná anglická dívka, kterou kdysi byla, svědomitá, poslušná a vědoma si svého společenského postavení, je navždy pryč. V tónech jazzové hudby zvolna odplouvá starý svět a Helena musí najít nový smysl života i místo, kam patří.

Helena poklepala ukazováčkem na kelímek s růží a vetřela si flíček barvy pod lícní kost na jedné tváři a pak na druhé, přesně jak jí to poradila sestra Amalia. Měla začít slabounkou vrstvičkou růže a potom postupně přidávat. Docela stejně, jako když malovala, jen s tím rozdílem, že poprvé nanášela pigment na svůj obličej.
odtáhla se od zrcadla na toaletním stolku a kritickým okem prozkoumala svůj odraz. Růž trochu pomohla potlačit sinalost pleti, ovšem s vyhublým obličejem a temnými kruhy, které se jí rýsovaly kolem očí, se nedalo dělat nic. Nejhorší ze všeho byly její vlasy, které jí na lékařův příkaz ostříhali, když horečka odmítala ustoupit.

Zaujala vás ukázka? Prolistujte si ji celou.

O autorovi

Jennifer Robsonová patří k nejprodávanějším kanadským autorkám historických románů pro ženy. Vystudovala ekonomiku na Oxfordské univerzitě, pracovala jako editorka a v současné době je spisovatelkou na plný úvazek. Žije v Torontu s manželem, dětmi, psem a kočkou.

Zdroj: nakladatelství Jota

————————————————

Afrika, kterou můžeme také nazvat Protějšími břehy, je pro nás velmi vzdálený svět. Zažijte střet kultur na vlastní kůži!

Protější břehy

Autor: Hédi Kaddour
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7407-317-5
Doporučená cena: 360 Kč

 

Knihu Protější břehy vydalo nakladatelství Garamond.

Na jaře roku 1922 přijíždí do maghrebského městečka Nahbesu natáčet americký hollywoodský štáb a moderní vidění světa jeho členů ještě přiostří napětí mezi místními hodnostáři, francouzskými kolonisty a mladými nacionalisty nadšenými pro nezávislost. Raúf, Ranja, Kathryn, Neil, Gabrielle, David, Ganthier a další se ocitnou ve světě, kde vládnou různé jazyky, různé kultury, různé síly. Setkává se zde modernita s tradicí, konzervativismus s revolucionářskými myšlenkami, uvolněné mravy s ulicemi plnými zahalených žen. Střetávají se tak dosud oddělené světy i jednotlivci, navzájem se přitahují i odpuzují, ale zejména mění.

Lidé kolem dělali, že nic nevidí, ale všichni cítili, že to přijde, civilní správce už pěknou chvíli tlačí na pilu, bylo jasně vidět, co by s tou Gabrielle Contiovou rád prováděl, soupeřil s Ganthierem, oba vypadali, že se tím baví, jako chlapi, rivalita je omlazovala, a Marfaing flirtuje před očima Thérèse, kterou to dohání k šílenství, lidé ji chápou… to víte… když má s nějakou běhnou co do činění manželka, má určité páky, ale milenka, tam je to ošemetnější, žádná smlouva, žádné společné jmění, a když si ti dva něco skutečně usmyslí, je to předem prohraná bitva.

O autorovi

Francouzský básník a spisovatel Hédi Kaddour se narodil v Tunisu, jeho otec je Arab, matka Francouzka. Působí také jako překladatel z angličtiny, němčiny a arabštiny, je zástupcem šéfredaktora básnické revue Po&Sie a přispívá i do jiných periodik. Literárně začínal jako básník, mimořádně úspěšný byl jeho románový debut Waltenberg (2005), za nějž mu byla udělena Goncourtova cena za románový debut a renomovaným literárním magazínem Lire byl oceněný jako francouzský román roku. Jeho poslední román Protější břehy se nacházel mezi finalisty Goncourtovy ceny a byla mu za něj udělena Velká cena Francouzské akademie a cena Jeana Freustiého.

Zdroj: TZ

Přečtěte si naši reportáž ze setkání s autorem!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze sbírky uživatele pootlepod na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyzvědačka

Coelho, Paulo

Argo, 2016

zobrazit info o knizeMěsíční svit nad Paříží

Robsonová, Jennifer

Jota, 2016

zobrazit info o knizeProtější břehy

Kaddour, Hédi

Garamond, 2016

Napsat komentář