Osvojte si nové znalosti!

osvojte_si_nove_znalosti
Člověk se nikdy nepřestává učit. Nastupte cestu za vzrušujícím poznáním a obohaťte své znalosti o nové poznatky. Poznejte důležitá starověká města, staňte se znalcem vína a poezie a ještě mnohem více!

Babylón, Trója, Pompeje, Kartágo – taková jsou jména nejznámějších měst, která v minulosti utvářela svět. Jejich seznam je však podstatně delší. Poučte se v následující knize o slavných sídlech hýbajících historií.

Města, která utvářela starověký svět

Babylón, Memfis, Trója, Jeruzalém, Atény, Pompeje, Kartágo… Měst, která se nesmazatelně zapsala do dějin lidstva, je dlouhá řada, a každé z nich má svůj jedinečný příběh a charakter. V knize, ke které britský historik, spisovatel a dokumentarista John Julius Norwich přizval třicítku renomovaných archeologů a odborníků na starověké dějiny, je představeno celkem čtyřicet měst. Geografický záběr bohatě ilustrované knihy sahá od Blízkého východu – Egypta a Mezopotámie – až po Střední a Jižní Ameriku. V prvním a nejrozsáhlejším oddílu věnovaném Blízkému východu najdeme sumerská centra Uruk a Ur, chetitskou Chattušu, asyrské Ninive či perskou Persepoli. Afriku zastupují kromě měst Starého Egypta (Théby, Amarna) núbijské Meroe, etiopský Aksúm či římská Leptis Magna, Evropu Knóssos, Mykény, Pompeje či Trevír, Asii indická města jako Mohendžodaro a Pátaliputra a čínský Sien-jang. Závěrečný oddíl představí města obou Amerik, jako monumentální Teotihuacan či mayská města dlouho ukrytá v pralesech, Tikal a Palenque. Aktuálnost publikace je dnes o to větší, že v nedávné době byla některá z uvedených měst poničena vinou válečných konfliktů a náboženského extremismu, jiným podobný osud hrozí.

Autor: John Norwich
Přeložili: Aleš Valenta, Denis Kostomitsopoulos, Jana Šimonová, Kateřina Zerzánová, Veronika Zerzánová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 190×250 mm
ISBN: 978-80-7429-694-9
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Města, která utvářela starověký svět vydalo
nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Caral
Dávné monumentální centrum v Peru

Malý kus pouštního pobřeží a úrodná údolí asi 200 km na sever od Limy v Peru jsou místem, kde poprvé rozkvetla monumentální andská architektura a urbanismus. Severo-střední pobřeží (či Norte Chico) se sestává z pěti údolí, kde se nacházejí tucty archeologických lokalit z doby pozdního předkeramického období (cca 3800 –1700 př. Kr.), s mnoha obrovitými stavbami z kamene a hlíny. Objevy peruánské archeoložky Ruth Shadyové v údolí Supe prokázaly, že městský stát Caral byl zřejmě největší a nejkomplexnější, a lze ho považovat za nejstarší v obou Amerikách. Lidé zde stavěli masivní stupňovité mohyly a úchvatné stavby zhruba ve stejné době, kdy vznikaly pyramidy v egyptské Gíze.

Vypravte se na zajímavou knižní procházku i několika dalšími městy z ukázky.

————————————————

Že je dobré zbarvení otázkou života a smrti, to vám prozradí každý správný chameleon! Stejně důležité to bylo i pro naši armádu. Následující publikace vám přináší informace o zbarvení a označování vozidel, která v letech 1945–1992 pomáhala bránit naši zem.

Zbarvení a označování vozidel československé armády 1945–1992

Kniha umožňuje doplnit si či zpřesnit znalosti o vzhledu bojové techniky čs. armády od prvních měsíců její obnovy roku 1945 až po její zánik v roce 1992 a zorientovat se tak v široké škále jejího zbarvení a označování. Jde o dosud nezpracovanou část historie poválečné ČSA, proto autor musel čerpat z mnoha archivních materiálů ve složkách jednotlivých útvarů armády, přičemž se snažil při zveřejňování dobových dokumentů co nejvíce přiblížit jejich autentickému vzhledu. Mnohá bílá místa doplnilo též svědectví pamětníků a sběratelů. Díky této knize už nebude nikomu vojenská technika splývat jako jednolitá zelená masa, protože zjistí, že skutečnost byla mnohem barvitější, že nebyla jen fádně zelená s nenápadnými žlutočernými tabulkami evidenčních čísel.

Autor: Jiří Sehnal

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-0142-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Zbarvení a označování vozidel československé armády 1945–1992 vydalo nakladatelství Grada.

Pakliže vás zaujalo armádní označování, můžete si udělat i knižní průzkum leteckých odznaků.

————————————————

Být nepohodlným filozofem je kariéra, která jen málokdy končí pohodlným důchodem. Začtěte se do osudů hrdinů slova a myšlenky – osobností, které pro své názory dokázali nezřídka obětovat své životy.

Nepohodlní filozofové

Konfucius, Sokrates, Seneca, Avicenna, Hus, ale i Nietzsche nebo Marx a mnoho dalších myslitelů svými názory a idejemi předběhli dobu, v níž žili. Často se ocitali ve sporu s vládnoucí mocí nebo se stávali terčem nevzdělanců. Jejich pohnuté osudy měly zpravidla tragické pozadí: zůstávali nepochopení, navíc pronásledovaní jako rebelanti a kacíři.

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 280
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-055-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Nepohodlní filozofové vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Aristoteles (384–322 př.n.l.)

O Aristotelovi se traduje, že byl nejvzdělanějším učencem a filozofem starověku. Tvrdí se, že během svého života sepsal na 150 děl, ale většina z nich se nedochovala a dnes známe jen asi pětinu z nich. Ovšem i to stačí k tomu, abychom si udělali představu o širokém záběru jeho znalostí a o síle jeho touhy po vědění.

Aristoteles byl prvním známým polyhistorem, jehož všestrannost je dodnes udivující. Zabýval se nejen filozofií, ale i politikou, etikou, astronomií, psychologií, matematikou, zoologií, biologií, botanikou, chemií, metafyzikou a teorií poznání. A to jsou jen některé oblasti vědění, jež mu byly blízké. Vlastně neexistuje téměř žádná oblast starověkých věd, jíž se tento starořecký génius nedotkl. (str. 3)

A jak jeden z největších géniů antického Řecka dopadl? Dočtěte ukázku a zjistěte to!

————————————————

Snad jen víno může v naší republice svou oblíbeností konkurovat zlatavému nápoji z chmelu. Nejeden čtenář proto jistě ocení, když se o něm dozví více. Stát se však znalcem za dvacet čtyři hodin? S následující publikací je to možné!

Znalcem vína za 24 hodin

Víno patří mezi nejpopulárnější alkoholické nápoje na světě. Mnozí laici a milovníci vína se snaží rozpoznávat různé druhy vín, chutě, barvy, či odrůdy, ale někdy si opravdu nevědí rady. Chodí proto na různé kurzy, degustace a snaží se přijít na kloub tomu, co dělá dobré víno dobrým vínem. Je to klima? Odrůda? Um a zkušenost vinaře?
Kritička vín Jancis Robinson, držitelka Řádu britského impéria a mnohých žurnalistických ocenění, přispívající pravidelně do Financial Times, udělá znalce z každého. V této útlé příručce vás naučí poznávat různé druhy vín podle barvy a chutí, lahve a etikety, párovat vína s pokrmy, abyste se v tom množství nabízených druhů dokázali orientovat. Knížka je napsána břitkým jazykem, proto osloví zejména mladé lidi a konvencemi nesvázané milovníky dobrého pití.

Autorka: Jancis Robinson
Přeložila: Helena Baker

Počet stran: 112
Vazba: pevná
Formát: 110×210 mm
ISBN: 978-80-271-0087-3
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Znalcem vína za 24 hodin vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Vína jako dárek

Nevybírejte automaticky mezi nejdražšími víny z nabídky obchodu nebo vinotéky, pokud si nejste jisti, zda ten, koho chcete dárkem potěšit, má sklep nebo prostor, kde víno uskladnit. Taková vína se obvykle prodávají jako velmi mladá a potřebují dlouhé doky, než se dokonale vyvinou.

Dokonce i profíky potěší, když dostanou darem šampaňské dobré kvality – buď jedno z luxusních cuvées, jako jsou například Cristal nebo Dom Pérignon, nebo třeba láhev od jednoho ze špičkových výrobců.

Jakékoliv obskurní, avšak zajímavé víno, buď vyrobené z málo známé odrůdy, nebo pocházející ze sklepa slibného nového vinaře (nejlépe takové, které získalo nějaké ocenění nebo bylo doporučeno profesionálním kritikem), může být pro milovníka vín perfektním dárkem.

Mezi vinnými profesionály je rovněž populárním dárkem balzamikový ocet nebo olej špičkové kvality z renomované farmy. (str. 41)

————————————————

S naším posledním titulem proniknete do tajů útvaru, v němž se snoubí umění literární i výtvarné. Poznejte dopodrobna umělecký proud vizuální poezie – jeho vývoj, představitele i dobu největší slávy.

Vizuální poezie

Mezioborová práce na pomezí teorie výtvarného umění a literatury se zabývá diachronickým výzkumem podstaty pojmu vizuální poezie, s důrazem na jeho vývoj v poválečné době a v souvislosti s široce rozvinutým hnutím, které bylo jako málokteré jiné zakotveno v mezinárodní názorové výměně. Přes reflexi různých kontextů evropských avantgard a syntetický rozbor dobových teorií je vizuální poezie zkoumána jako neohraničený umělecký proud, vyjadřující se celou řadou uměleckých prostředků. Práce předkládá i návrh typologie poetik českých tvůrců a klade si za cíl poukázat na originální aspekty domácí diskuze o vizuální poezii.

Autorka: Eva Krátká

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-501-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Vizuální poezie vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si také náš článek o knize Vizuální poezie nebo o starší publikaci Česká vizuální poezie. Teoretické texty, kterou editovala taktéž paní Eva Krátká.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsta, která utvářela starověký svět

Norwich, John Julius

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeZbarvení a označování vozidel československé armády 1945–1992

Sehnal, Jiří

Grada, 2016

zobrazit info o knizeNepohodlní filozofové

Liška, Vladimír

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeZnalcem vína za 24 hodin

Jancis, Robinson

Grada, 2016

zobrazit info o knizeVizuální poezie
Pojmy, kategorie a typologie ve světovém kontextu

Krátká, Eva

Host, 2015

Napsat komentář