Vizuální poezie

Vizualni poezie
Že se výtvarné umění a literatura navzájem doplňují, dokazuje 2. polovina 20. století a umělecký proud nazvaný „vizuální poezie“. Příznivci básní jistě ocení následující odbornou knihu, která představí poezii v jiném světle.

Mezioborová práce na pomezí teorie výtvarného umění a literatury se zabývá diachronickým výzkumem podstaty pojmu vizuální poezie, s důrazem na jeho vývoj v poválečné době a v souvislosti s široce rozvinutým hnutím, které bylo jako málokteré jiné zakotveno v mezinárodní názorové výměně. Přes reflexi různých kontextů evropských avantgard a syntetický rozbor dobových teorií je vizuální poezie zkoumána jako neohraničený umělecký proud, vyjadřující se celou řadou uměleckých prostředků. Práce předkládá i návrh typologie poetik českých tvůrců a klade si za cíl poukázat na originální aspekty domácí diskuze o vizuální poezii.

Vizuální poezie

Autorka: Eva Krátká

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-501-7
Doporučená cena: 269 Kč

 

 

Knihu Vizuální poezie vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Eva Krátká (*1977) vystudovala dějiny umění na Univerzitě Karlově v Praze. V letech 2003–2012 působila na Vědecko-výzkumném pracovišti Akademie výtvarných umění v Praze. Absolvovala studijní a pracovní stáže v Hamburku, Berlíně, Miláně, Benátkách a ve Vídni. Od roku 2013 je redaktorkou časopisu Flash Art Czech & Slovak Edition.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVizuální poezie
Pojmy, kategorie a typologie ve světovém kontextu

Krátká, Eva

Host, 2015

Napsat komentář