Žijeme fotbalem!

fotbal
Fotbal je jedním z nejpopulárnějších sportů. Letošní Mistrovství Evropy ve fotbale počet fanoušků ještě zvýšilo a právě pro ně zde máme pár tipů na počtení o oblíbené hře. O skandálu na půdě FIFA nebo exkluzivní příběh fotbalového trenéra psaný přímo v kabině si můžete přečíst i poté, co bude znám vítěz EUFA Euro 2016, a prodloužit si tak fotbalovou náladu.

První fotbalově laděnou knihou je Špinavá hra. S investigativním novinářem Andrewem Jenningsem, kterého můžeme klidně nazývat detektivem, odhalíte úpadek FIFA a obrovskou korupci, která by nejen k vrcholovým sportům rozhodně patřit neměla.

Špinavá hra

Ve své nejnovější knize Špinavá hra britský investigativní novinář Andrew Jennings, který proslul jako neúnavný kritik poměrů v zákulisí mezinárodního sportu, odhaluje šokující rozměry korupce a podvodů v nejvyšších patrech světového fotbalu. Své poznatky prezentoval i v prestižním pořadu televize BBC Panorama a zásadním způsobem přispěl k největšímu zemětřesení v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA) za více než sto let její existence.
V téměř detektivní story, která by se mohla jmenovat „Blattříčku, zavírej vrátka“, Jennings rozkryl mafiánské způsoby fotbalových šéfů, podrobně popsal jejich zločiny a důkazy o nich předal americké FBI. Další vyšetřování pak vedlo k zatčení několika členů výkonného výboru FIFA a rezignaci prezidenta Seppa Blattera.
Poutavé vyprávění zkušeného žurnalisty se opírá o léta rešerší i práce v terénu, při níž objevil řadu dosud nezveřejněných dokumentů.

Autor: Andrew Jennings
Přeložil: Petr Nosálek

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7462-965-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Špinavá hra vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Kravaťáci z E & Y ovšem nehodlají ustoupit. Že by našli dokumenty kompromitující bratry Byromovy a jejich byznys? Jsou překupníci na podsvětním paralelním trhu – „černém trhu“ – oproti autorizovaným prodejcům zvýhodňováni? A jestli se na to přijde, budou se tyto firmy soudit s FIFA kvůli porušení smlouvy? To by mohlo mít zničující důsledky.
Kolem zeměkoule víří dopisy a e-maily. A začátkem dubna je na stole tajná dohoda. Je zformulován „smírčí dopis“, a skandál tudíž zůstává pod hladinou.
Některé vstupenky se dostávají k fanouškům. Jiné ne. Nejdůležitější je, že skandál se podařilo ututlat. Mistrovství světa se může odehrát bez závanů nepříjemného zápachu. Ve finále Itálie poráží Francii a Sepp se drží v pozadí, aby ho fanoušci nevybučeli.
Skandál však nemůže zůstat ututlaný navěky a exploduje v září 2006, kdy v jedněch londýnských novinách odhaluji dvě tajné zprávy, které kravaťáci z E & Y poslali před několika měsíci Ursi Linsimu do FIFA.

Pokračujte ve čtení ukázky z knihy na stránkách nakladatele.

Andrew Jennings

Andrew Jennings je britský investigativní novinář, který spolupracoval s mnoha významnými novinovými tituly. Pracoval také v BBC a během své kariéry odhalil několik korupčních afér. Za svou práci dostal nejrůznější prestižní ocenění.

Informace o autorovi pochází ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Druhou knihou je První rok v Mnichově Pepa Guardioly. Kromě detailně zaznamenaného roku života Pepa Guardioly také nahlédnete do šaten, na tréninky a poznáte tváře známé jen z televizních obrazovek blíže. Jak se takový Bayern Mnichov vyrovnává s porážkou v semifinále Ligy mistrů?

Pep Guardiola. První rok v Mnichově

Martímu Perarnauovi byl během sezony 2013–2014 umožněn neomezený přístup do šatny fotbalového klubu Bayern Mnichov a tato kniha poprvé v moderní éře představuje spisovatele, jenž se dostal tak blízko jednomu z nejlepších týmů světového fotbalu.

Na pozvání Pepa Guardioly sledoval během tréninků a zápasů nejen slavného Katalánce, ale i jeho zaměstnance a jeho hvězdné hráče. Bayern na cestě za doublem rozdrtil všechny domácí soupeře, ale v semifinále Ligy mistrů ho pokořil Real Madrid. Martí Perarnau byl s týmem na každém kroku této cesty.

Perarnau exkluzivně a velice podrobně hovoří s řadou hráčů, jako je Arjen Robben, Manuel Neuer, Philipp Lahm, Thiago Alcântara a Bastian Schweinsteiger.

Autor: Martí Perarnau
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-590-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pep Guardiola. První rok v Mnichově vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Kdybych měl Pepa Guardiolu popsat, řekl bych o něm, že je to muž, který o všem pochybuje. Původ těchto pochyb není ani v nejistotě, ani ve strachu z neznáma. Je to snaha o dokonalost. Pep ví, že že dosáhnout dokonalosti není možné, a přesto se o to pokouší. Proto má také často pocit, že za sebou nechává nedokončenou práci.
Guardiola je v tomto ohledu téměř posedlý. Věří, že nejlepší řešení najde jedině tak, že důkladně zváží všechny možnosti. V tom se podobá šachovému velmistrovi, který analyzuje všechny myslitelné tahy, než se rozhodne, kterou figurku a kam na šachovnici posune. Posedlost rozptylováním všech pochybností je nejzákladnější rys Pepovy povahy. Guardiola je schopen o jediném detailu uvažovat hodiny stále dokola, než konečně dospěje k rozhodnutí.
Když se chystá na zápas, nepochybuje o talentu svých hráčů. Ví, že jeho tým vyběhne na hřiště s jediným cílem – hnát se za míčem, útočit, zvítězit. (str. 15)

Přečtěte si delší ukázku z knihy přímo na stránkách nakladatele.

Martí Perarnau

Perarnau-MartiMartí Perarnau (nar. 1955) je bývalý španělský olympionik, nyní sportovní novinář a renomovaný fotbalový analytik. Píše pro radu španělských periodik a vede populární blog Perarnau Magazine. Publikace Pep Guardiola. První rok v Mnichově (2014) se podle španělského fotbalového časopisu Panenka stala Knihou roku 2014.

Informace a fotografie pochází ze stránek nakladatelství Host.

 

Více o knize naleznete v našem článku Splněný sen fotbalového fanouška. Pokud se vám tato kniha zalíbila, můžete se od 7. do 20. července 2016 zúčastnit naší soutěže, a jeden ze dvou výtisků vyhrát.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Po které výše zmíněné knize byste vy, fotbaloví fanoušci, sáhli jako první?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpinavá hra
Odhalení skandálu FIFA

Jennings, Andrew

Jota, 2016

zobrazit info o knizePep Guardiola. První rok v Mnichově

Perarnau, Martí

Host, 2016

Napsat komentář