Splněný sen fotbalového fanouška

pepguardiolaprvnirokvmnichove
Góóól!!! Co všechno předchází tomuto zvolání na fotbalovém stadionu? Splňte si sen fotbalových fanoušků a nahlédněte spolu s novinářem Martí Perarnauem do tepajícího srdce klubu Bayern Mnichov. Budete sledovat stavbu fotbalových strategií trenéra Pepa Guardioly.

Pro fanoušky Bayernu Mnichov a obdivovatele současného trenéra tohoto klubu je kniha Pep Guardiola. První rok v Mnichově hotovým pokladem. Zažít v přímém přenosu vznik útočných akcí a být přítomen v šatně hráčů je snem každého fanouška. Ale i když vášnivým fandou nejste a fotbal vám připadá jako zmatené pobíhání mladíků v podkolenkách po zelené ploše s bílými obrazci, tak věřte, že i tak vás tato kniha zaujme. Ukáže vám totiž, že pod vedením geniálního mozku hráči pracují jako důmyslné soustrojí, ale zároveň jsou také lidmi se všemi člověčími nedokonalostmi.

 

Martímu Perarnauovi byl během sezony 2013–2014 umožněn neomezený přístup do šatny fotbalového klubu Bayern Mnichov a tato kniha poprvé v moderní éře představuje spisovatele, jenž se dostal tak blízko jednomu z nejlepších týmů světového fotbalu.

Na pozvání Pepa Guardioly sledoval během tréninků a zápasů nejen slavného Katalánce, ale i jeho zaměstnance a jeho hvězdné hráče. Bayern na cestě za doublem rozdrtil všechny domácí soupeře, ale v semifinále Ligy mistrů ho pokořil Real Madrid. Martí Perarnau byl s týmem na každém kroku této cesty.

Perarnau exkluzivně a velice podrobně hovoří s řadou hráčů, jako je Arjen Robben, Manuel Neuer, Philipp Lahm, Thiago Alcântara a Bastian Schweinsteiger.

 

Ukázka z knihy

 Bayern je v Trentinu už dva dny a Guardiola využil volného dopoledne a pustil svým hráčům video, s jehož pomocí je učí, jak dostat soupeře pod tlak. Jsou to záběry z prvních sedmi tréninků a kouč svým svěřencům vysvětluje, že nechce dlouhé náběhy. Nechce, aby Ribéry a Robben běželi při každé rozehrávce osmdesát metrů a honili protivníkovy obránce. Presink, o který Guardiolovi jde, by neměl trvat víc než „čtyři vteřiny za plného nasazení“.

Odpolední trénink se také soustředí na presink. Obránci a defenzivní záložník se snaží rozehrá zezadu, útočníci na ně dotírají a rychlou, agresivní hrou se je snaží obrat o míč. Neuer ukazuje brilantní práci nohou a Mandžukić plní rozkazy, které Pep bez ustání vykřikuje, s důrazností ne nepodobnou stylu Samuela Eto’a.

„Je to čtyřvteřinový presing,“ vysvětluje mi Pep. „Nechci, aby se Ribéry hnal za krajním obráncem přes celou hrací plochu. Stačí, když doběhne do středu hřiště a zůstane tam. Chci dosáhnout toho, aby těch pár vteřin makali všichni společně, aby okamžitě získávali míč zpátky rovnou v poli.“ (str. 65)

Začtěte se do listovací ukázky.

 

Ohlasy z tisku

Brilantní pohled na práci génia.

- FourFourTwo

Přístup do šatny a do zákulisí, pro který by každý novinář nebo spisovatel vraždil… Perarnauovy postřehy jsou ohromující.

- Graham Hunter, sportovní novinář

Nejen že přichází s autentickým portrétem Guardioly, ale také poodkrývá, jak fungují velké kluby, a ukazuje, že neurózou trpí i ti největší hráči.

- The Herald

 

Pep Guardiola. První rok v Mnichově

Autor: Martí Perarnau
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-590-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pep Guardiola. První rok v Mnichově vydalo nakladatelství Host.

 

Martí Perarnau

Perarnau-MartiMartí Perarnau (nar. 1955) je bývalý španělský olympionik, nyní sportovní novinář a renomovaný fotbalový analytik. Píše pro radu španělských periodik a vede populární blog Perarnau Magazine. Publikace Pep Guardiola. První rok v Mnichově (2014) se podle španělského fotbalového časopisu Panenka stala Knihou roku 2014.

Informace a fotografie pochází ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Nově Host hledá kvalitní knihy i v oblasti žánrové (sci-fi a young adult) a dětské literatury. Cílovou skupinou Hostu jsou jednak lidé, kteří se zabývají literaturou „na vyšším stupni“ (studenti, učitelé apod.) a dále průměrně či spíše nadprůměrně nároční čtenáři, kteří se u knih chtějí bavit a odpočívat, avšak spotřební a braková literatura je pod jejich úroveň.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePep Guardiola. První rok v Mnichově

Perarnau, Martí

Host, 2016

Napsat komentář