Příběh dvou sester

Milena Strafeldova_Sestry B
Nová kniha Mileny Štráfeldové, vydaná nakladatelstvím Garamond, přibližuje čtenáři některé významné okamžiky ze života Lídy Baarové a její mladší sestry Zorky.

Novela Sestry B. zachycuje nejen dramatické zvraty života herečky Lídy Baarové včetně jejího vztahu s Josefem Goebbelsem, ale hlavně problém její odpovědnosti a viny za osud mladší sestry Zorky Janů. Ta kvůli Lídě Baarové spáchala v roce 1946 sebevraždu. Zorka neunesla, že ji její herečtí kolegové po druhé světové válce odmítli jakožto „sestru nacistické kolaborantky Baarové“ vpustit do divadla. Kniha zachycuje klíčové okamžiky vztahu obou sester, jejichž osudy se stále více rozcházely, ale i tragický dopad historických událostí na život jednotlivců.

 

Sestry B.

Autorka: Milena Štráfeldová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-306-9
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Sestry B. vydalo nakladatelství Garamond.

 

Ukázka z knihy

„No to jsem si mohla myslet! Sotva vytáhnu paty z domu, začneš se mi hrabat ve věcech. To si ale nedovoluj!“
Lídě je už nějaký čas podezřelé, jak rychle jí ty drahé barvičky ubývají. Teď konečně ví proč. To škvrně, co se jí doma pořád plete pod nohama, si je na sebe patlá, jako by bylo v cirkuse.
„Vypadáš jako nějaký klaun,“ vyjede zlostně na Zorku. „To musí dolů!“
A sama hned začne Zorce kapesníkem stírat rtěnku i líčidlo z očí. Jen je tím však ještě víc rozmaže. Zorka už vůbec nepřipomíná šaška, který má bavit děti. Vypadá spíš jako nějaká šlapka z periférie, ve tři ráno. Po tvářích jí tečou černé slzy.
„No jen se na sebe podívej,“ přistrčí Lída Zorce tu zmalovanou tvář k zrcadlu. „To je krása, co?!“
Zorka se jí vytrhne a s brekem uteče do koupelny. A bude si tam mýdlem drhnout obličej tak dlouho, dokud z něj nedostane i ten poslední zbytek barviček. Ještě večer pak bude mít oči celé červené.
Lída si mezitím pečlivě srovná šminky zpět do kazety. „Já ti dám, brát mi moje věci,“ myslí si. Zlost na mladší sestřičku ji hned tak nepustí. (str. 10)

 

Doporučujeme

Zaujal vás náš článek o knize Sestry B.? Přečtěte si další skvělé tituly spisovatelky Mileny Štráfeldové, např. Trestankyni (podívejte se na reportáž z jejího křtu) nebo Guláš pro Masaryka.


garamond logoNakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury. Dále se specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury a kromě vzdělávání v cizích jazycích poskytuje třeba také napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSestry B.

Štráfeldová, Milena

Garamond, 2016

Napsat komentář