U příležitosti 700. výročí narození vychází limitovaná edice ságy o Karlu IV.

karel IV nahled
Dnes je tomu přesně sedm set let, co se narodil nejoslavovanější český vladař, který si získal přízvisko Otec vlasti. U příležitosti výročí kromě oslav, které se chystají ve všech koutech naší země, vychází v nakladatelství Šulc-Švarc v limitované edici kniha Ludmily Vaňkové.

Díky nejslavnějšímu českému panovníkovi je Praha považována za srdce Evropy. Historická publikace Ludmily Vaňkové, jež čítá přes sedm set stran, vypráví se zaujetím o životě panovníka od raného mladí do samého sklonu vladaření. Na jeho dobu se vzpomíná s obdivem a vděkem, především co se rozkvětu naší země týče. Praha se v období gotiky rozrostla do nevídaných rozměrů o budovy katedrály, Pražské univerzity, Nového Města a také Karlštejna. Publikace plná dobových kreseb a unikátního, komplexního náhledu na jednu z nejplodnějších dob české historie, by neměla chybět na poličce (či spíše polici) každého milovníka české vlasti.

 

Šestidílná historická sága je nejznámější a také nejobsáhlejší román o Karlu IV. Vychází v jedné knize s bohatým barevným obrazovým doprovodem a v exkluzivní grafické úpravě. Výjimečná románová kronika Ludmily Vaňkové dala Otci vlasti podobu člověka, který je nám blízký i dnes, kdy je podle mínění národa Karel IV. největší Čech.

Pak už bylo všechno jako divný sen. Řinčení zbraní sice ustalo, ale po nádvořích a po chodbách se rozléhal dupot nesčíslných kroků, výkřiky a vzrušené hlasy, jednu chvíli se Václavovi zdálo, že mezi nimi rozeznává otcův. Chůva chvějícími se rty drmolila modlitby. Potom vešel pán, kterého Václav občas vídal v Praze, usmál se na něj docela vlídně, vzal ho za ruku a řekl, pojď. Vedl ho po schodech pořád dolů až někam do sklepa. Tam už zůstal. Nebylo tam zle, komůrka byla pohodlná a nebyl sám, pořád se u něj střídali vojáci. Někteří si s ním dokonce i hráli. Jejich žertování se Václavovi líbilo, bylo obhroublé a docela jiné, než jaké kdy slýchal v královských komnatách. Ale brzy se objevil vážný kněz, který ho začal vyučovat a pohoršeně ho peskoval, když mu po žoldnéřích opakoval sprostá slova nebo chtěl dovádět. (str. 13)
Připomeňte si významnou historickou osobnost v ukázce.

 

Karel IV. Otec vlasti

Autorka: Ludmila Vaňková

Počet stran: 752
Vazba: vázaná
Formát: 240×320 mm
ISBN: 978-80-7244-398-7
Doporučená cena: 1999 Kč

 

Knihu Karel IV. Otec vlasti vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

Ludmila Vaňková

Spisovatelka historických románů, novinářka, překladatelka a redaktorka, věnovala se divadlu a divadelní kritice. Její literární dílo zahrnuje nyní již 31 románů. Hlavní část tvoří královské románové ságy Přemyslovců a Lucemburků, ve kterých ožilo slavné údobí českých dějin 13.–14. století. Přeložila také autobiografický román Tajný život Salvadora Dalího.
(Informace převzaty ze stránek nakladatele.)


Nakladatelství Šulc-Švarc vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd či Miloslav Šimek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel IV. Otec vlasti

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2016

Napsat komentář